Mina hästar och jag : Stora utflyttardagen

-
6 maj 2018

Sommaren har kommit till Skogsryd. För mindre än en månad sedan låg här fortfarande snö. Nu är det grönska och 20 grader varmt. Jag går barfota i gräset. Hästarna är släppta på bete och bajsar ut något som mest liknar stuvad spenat, men magarna rättar nog till sig snart igen. Det är sällan jag haft så kraftig reaktion vid betessläpp. Jag vet inte vad som är annorlunda i år.

Efter en massa traktor-problem, som slutade i en ny traktor, blev det stora utflyttar-dagen först i går. Traktorns skopa fylldes med saker från olika förråd, saker som bars iväg till olika delar av Skogsryd.

Nu står det solstolar och ”matsalsgrupp” på altanen. Det står en mindre fikagrupp på framsidan. Det står åskådarstolar vid dressyrbanan och även vid hoppbanan.

Vid den här tiden på året blir vår grusbana så dammig att vi förra året, efter att äntligen fått köpa fältet bredvid gården, gjorde en gräsbana 20 x 60 meter. Vi "hägnade in" med liggande stängselstolp och jag planterade en björk vid varje bokstav. Vi får väl se om de kommer i år. Jag är tveksam, men det finns fler björkar att hämta i skogen så innan jag är pensionär kommer vi ha snygga björkar runt dresyrbanan. På höstrean köpte vi diverse andra buskar att sätta runt den, så snart kommer det nog vara blommigt och fint där.

Nytt i år är att vi utsett en hoppbana. Det är ett fält som vi av olika anledningar kallar Cia-banan. Det är 26 x 50 meter ungefär, inte så jättestort men om vi på Strömsholm kunde träna hoppning i det lilla gula ridhuset skall nog Ingela och jag kunna hoppa där. I går ställde vi ut fyra hinder där. Vi har bara 10 stöd så det blev tre rättuppstående och en oxer. Vi började genast drömma om fler stöd när vi satta ut hindren, men det lilla vi hoppar får detta räcka ett tag.

Runt Cia-banan och dressyrbanan går vår galoppbana. Den är 4 meter bred och 300 meter lång. Både Ingela och jag tycker det är det roligaste som finns just nu att rida våra hästar på galoppbanan och hästarna verkar inte misstycka de heller. Blixten springer glatt runt där med fladdrande man. Jag försökte ta en film på 28-årige Diamantens premiärgalopp på galoppbanan i år men tryckte på fel knapp så det blev inget.

Vi har beställt stenmjöl till galoppbanan. Tanken är att vi skall kunna rida där på vintern. På sommaren kan vi ju lika gärna galoppera runt i stora hagen. Det är alltid på vintern det är svårt med ridmöjligheter. Jag har haft kontakt med lite lastbils-firmor för att se vem som vill köra ut på vår åker med grus. Galoppbanan ligger en bit ut på markerna utan väg dit.

Ett av sommarens projekt för mig blir att räta upp kaffestugan. Dixie älskade att gräva gryt under den så den har sjunkit mer än en decimeter efter ena långsidan. Det är vad jag skall ut och börja med när jag druckit upp kaffet.

Nyaste leksaken

Lutande kaffestugan på Skogsryd

Blixten håller god fart på galoppbanan