Mina hästar och jag : Sitsträning med tramp i stigbygeln

«Föregående - Nästa»
19 april 2018

Jag tränade min sits på Blixten idag igen. Han är enda hästen där jag sitter ned längre perioder just nu, så han får ställa upp som sitsträningshäst, och det verkar han inte ha något emot. Idag valde jag att träna med stigbyglar på fötterna.

Jag drar ju upp vänster häl och hamnar ojämnt på något sätt. Det kan låta som om lösningen är att sänka vänster häl. Det trodde jag länge, men samtidigt belastar jag vänster stigbygel mer än den högra. Med uppdragen häl och tramp i stigbygeln känns ju det stiglädret kortare än det andra.

Idag bytte jag fokus från att rida med låg häl till att känna att jag hade ordentligt tramp i höger stigbygel, helst mer än i den vänstra. Oj var knepigt det var! Så länge jag bara travade rakt fram eller på små volter gick det väl hyfsat, men i skänkelvikningarna blev det jättesvårt! Men jag övade på, och snart blev skänkelvikningarna jämna.

Blixten har ju i flera år varit ”stel” i vänstersidan och blir överdrivet böjd åt höger i sidvärtsrörelser för höger skänkel. Det tror jag kommer sig av min sneda sits under många år. Min plan är att låta honom ha halsen var han vill, försöka fokusera på att jag sitter ordentligt och att hans fötter gör rätt sak. Då blir han rakare en liten stund.

Mitt ivriga trampande i höger stigbygel ledde ju såklart till att sadeln gled snett. Den övningen fick jag alltså överge, och istället försöka fokusera att ha lika mycket vikt i höger som i vänster stigbygel.

Medan jag red runt på det viset började jag fundera på om man kunde förvandla stigbyglarna till en sådan där balansbräda, där man ju måste stå jämnt på båda fötterna. Fast det går nog inte. Hur som kan det vara en bra idé för mig att träna mer på balansbräda och på det viset försöka blir en bättre ryttare.

Hälsningar,
Markus Holst

19 april 2018

Hej Markus! 😀 Gillar dina inlägg skarpt. 😀 Har du någon erfarenhet och /eller mött den Centrerade ridningens tankegångar? Apropå att vi någon gång skulle rida utan att träna sitsen. 😀 Mvh Eva Sandgren 

 

[ Svara ]

Markus 19 april 2018

Jag har läst Sally Swifts bok och umgåtts en del med CR-instruktörer, men inte mer än så.

[ Svara ]

Jenny 19 april 2018

Jag hörde en instruktör säga att det är mer pedagogiskt att säga att en ska hålla upp tårna än att sänka hälen. Just med stigbyglar blir det kanske lite mer obegripligt. Men när en tänker på att sänka hälen spänner en gärna vaden, vilket får hälen till att åka upp. Tänker en på att höja tårna sträcker en på vaden och vips åker hälen ner.

Som instruktör be eleven att höja tårna ger snabbare och bättre resultat än att sänka hälen, tycker jag mig ha upplevt. 

[ Svara ]

Markus 19 april 2018

Jag pratar hellre om knäna än tå och väl. Får vi ner ryttarens knä brukar vi få ett avslappnat tramp i stigbygeln. I mitt fall blev den höjda vänsterhälen bättre när jag fokuserade på att belasta höger stigbygeln.

[ Svara ]