Mina hästar och jag : Tömkörning med strul och fniss

«Föregående - Nästa»
1 april 2018
Han blev rädd
Han blev förnärmad
Han ställde upp

Jag brukar tömköra mina unghästar. Det gör jag mycket enkelt med stallgrimma och två rep. Jag går bakom och ägnar mig främst åt det i skritt. Det är något av det tråkigaste man kan göra inom hästeriet, men det har en positiv effekt på hästarnas förståelse av styrning och broms, och man kan smacka fram dem bra och träna lite bjudning samtidigt.

Ingela bad mig tömköra Caelum, 4 år, så hon själv kunde testa efteråt. Det blev inte som vi tänkt oss. Caelum blev rädd för repen när de kom mot bakbenen. Han sprang iväg med kraft så jag valde att släppa linorna. Strax stannade han och tittade förvånat på repen som hängde efter sidorna på honom. Istället för tömkörning blev det ”friendly games” med linorna.

Jag kommer att göra en liten film till Youtube om tömkörandet av Caelum och och hur vi övar honom när han tyckte det var läskigt.

Kvarstår då att Ingela ville öva på att tömköra. Vi plockar fram vår snälle gamle Escyro, 19 år. Honom kan man lite på. Han blev inte rädd för linorna men tydligen har vi glömt att lära honom vad tömkörning betyder. Det är sällan jag sett en häst med så förolämpad min som när jag stod bakom Escyro och smackade i ett försök att få honom att gå. Escyro gick ICKE! Han backade mot mig, han vred sig hit och dit men framåt gick det inte. Vi skrattade gott, Ingela och jag åt vår charmige gamle häst.

Istället plockade vi ut Pirre, 10 år. Honom har jag tömkört så honom kunde Ingela öva sig med. Till slut var vi nöjda och hade fått göra det som var tänkt.

Hälsningar,
Markus Holst

När det fungerar är det ju så enkelt - och långtråkigt. Arkivbild
1 april 2018

Tömkörning är ju då roligt! Ja, jag menar allvar. Mellis är så lydig och alert när det är dags för tömkörning. Vi älskar det!

[ Svara ]

Jenny 1 april 2018

Tömmkörning är roligt. :-D Men enklare med däckel eller tömmkörningsgjord så att en inte behöver tänka på att inte släpa tömmarna i marken. Jag och hästarna trivs bäst med detta i skogen, med träd att gå runt. Först är det förstås vingligt och hästen ifrågasätter om jag verkligen menade att de skulle gå ensamma först. Sedan släpper det och plötsligt blir det glada, lätta steg och följsamhet. Ibland säger hästen att de klarar sig själva och inte tänker göra som jag säger, men i regel brukar några träd som står ivägen för hästarnas väg, men vid sidan om min, övertyga hästarna om att jag har rätt kloka idéer om vägvalet. 

[ Svara ]

1 april 2018

Jag tycker det är urtrist att tömköra. Jag gör det dock ibland och Evita knallar bara på lugnt och fint. Hon är inte bakskygg och inte rädd för tömmarna eller linor. Står snällt stilla när jag dabbar mig. Nu fått hemläxa att träna hennes galopp på töm och jag vet inte hur jag ska börja. Tanken är att stärka galoppen med övergångar trav /galopp. Uppsutten galopp då är hon som en liten kanonkula och blir stark (eller ogymnastiserad kanske. ..) Tips någon? 

[ Svara ]

18 april 2018

Jag har haft lite samma problem och fick tips av min portugisiske tränare att longera och då sätta longerlinan genom inre bettringen och ner mellan frambenen. Då kan hästen röra sin hals fritt, men eftergiften blir när den tar ner huvudet. På min kanonkula till häst har det fungerat jättebra och jag behöver inte dra i henne.

Vill du tömköra så tycker jag det är lättast om man ramar in med yttertömmen runt rumpan, då kan man både hålla i yttersidan och driva på med den.

[ Svara ]

Jenny 1 april 2018

Det är ju jättesvårt att tömmköra i andra gångarter än skritt, så skippa det. ;-) I synnerhet om du tycker det är tråkigt. Det finns andra sätt att stärka galoppen på, om jag minns rätt har Markus skrivit om det. 

[ Svara ]

Markus 1 april 2018

Troligen menar Evitas tränare sådan där tömkörning där man står still i mitten av volten, ungefär som longering. Jag har gjort sådant genom livet men tycker inte det tillför något till hästen. Att arbeta i galopp på små volter är inget jag vill rekommendera.

[ Svara ]

Jenny 1 april 2018

Jo, det är väl så tränaren tänker. Men det är ju ännu tråkigare. ;-)

Jag har känslan av att de övningarna funkar bra på hästar som redan är välbalanserade, annars blir det mest obehagligt för alla inblandade. Där hästen försöker hitta balansen vilket resulterar i en massa dragande i tömmarna. :-(

[ Svara ]