Mina hästar och jag : Vinter, vatten och bäcken

«Föregående - Nästa»
3 januari 2010

Hästar skall kunna dricka sig otörstiga två gånger om dagen, tror jag myndigheternas regler säger. Min hästar verkar inte bry sig. De har ju en bäck genom hagen, men verkar inte gå dit och dricka varje dag. Jag var ner och undersökte bäcken i går. Det var förvisso häst-spår ner där, så de har varit där, men inte efter senaste snöfallet.

Tydligen nöjer de sig med att äta snö nu. Ensilaget är ju rätt blött, så de får ju i sig rätt mycket vätska den vägen också. Jag vet inte hur mycket de skulle dricka ifall jag vattnade dem här upp vid ensilaget, men så väldans jobbigt kan det nu inte vara att gå de 150 metrarna, eller vad det kan vara, för att dricka sig otörstig, om man bara vill. Och man vill nog, om man är törstig.

En häst dricker väl 30-40 liter om dagen under normala förhållanden. Nu när det är så kallt torde de ju dricka mindre, och eftersom de får vätska via ensilaget också, så borde drickandet minska än mer. Kanske dricker de 10-15 liter nu? Tydligen går det att knapra i sig så mycket snö. Jag kan ju inte gärna tvinga dem att dricka, om de föredrar att äta snö. De vet ju att bäcken finns där.

Hälsningar,
Markus Holst

Lotta 3 januari 2010

Eftersom jag till vardags jobbar för myndigheten som kontrollerar detta kan jag inte låta bli att kommentera. Jajamen, två gånger om dagen, står det i föreskrifterna, att hästar ska få dricka sig otörstiga. Men hästar kan ju inte läsa, de dricker om de är törstiga, men möjligheten ska alltså finnas.

Jag kan tycka det är helt okej att skippa vattna dem om man kan svara ja på följande två frågor:

1. Är det lätt för dem att komma ner till bäcken eller motsvarande, alltså är vattnet lätt tillgängligt för dem? Det får inte vara krångligt att ta sig till vattnet, t ex halt eller för geggigt.

2. Vilken kvalité har vattnet i bäcken, är det tjänligt? Ibland kan man behöva ta prov.

Våra hästar dricker en del vatten.  Vi har ingen bäck i hagen och de får i en ca 50-liters balja som fylls ca två gånger om dagen. Fyra hästar, ca 25 liter vardera alltså. Hästarna äter hö.

[ Svara ]

Markus 3 januari 2010

det var min förhoppning att du skulle kommentera deta.

Jag tycker nog att bäcken är lätt att komma till. Jag kliver själv utan vidare upp och ner där (skulle även kunna tänka mig att rida över där), och vattnet har nog samma kvalitet på vintern som på sommaren, och på sommaren dricker de ju där. Och tydligen var de ner häromdagen också. Och de ser glada ut. Så jag känner mig lugn :)

[ Svara ]

Jenny 3 januari 2010

Mina hästar dricker mer vatten nu när det är så här kallt och tort. Jag tar ju egentligen för givet att de får i sig precis lika mycket vatten nu som alltid, men att jag märker det mer. Hinkarna är i regel utdruckna på morgonen, vilket de sällan är annars och jag släpar ut hinkar i hagarna som det dricks friskt ut. Förutom av en häst som rent demonstrativt satte igång och åt snö precis runt spannen med nytt friskt ljummet vatten!! Jag vet inte riktigt vad han ville förmedla till mig med det. ;-)
Snön kan ju faktiskt vara varmare än vattnet så det är kanske därför de föredrar snön?

[ Svara ]

3 januari 2010

Mina pållar ger mig gråa hår vad gäller vattnet. Samma sak varje vinter. Jag jagar dem med kallt vatten, ljummet vatten, varmt vatten, saltstenar (har t o m provat att ge dem elektrolyter), uppblött foder och loppfrö. Lik förbannat blir de förstoppade, för aptiten är det inget fel på. Dricka vatten glömmer de däremot gärna bort.

Gudskelov har det bara varit två mindre incidenter än så länge den här vintern, och dessa har jag kunnat lösa själv med promenader. Inget man längtar efter när man egentligen bara skulle ge kvällsmat, men betydligt billigare än att ta hit djurambulansen ... vilket har hänt det också. Och så finns det ju jourhavande vet på nära håll om man märker att det inte går på rätt håll.

Vattnet är godkänt, även för spädbarn. Har kollat eftersom vi har egen brunn. Jag misstänker att de hade druckit bättre om de blev grundligt motionerade, men jag har svårt att hinna med det eftersom de gör slut på alla mina pengar hela tiden och tvingar mig att jobba jämt. Moment 22.

Jag håller dem vid liv genom att begränsa fodertillgången när de börjar dricka dåligt. Har börjat fundera på att gömma plånboken också. Den kan vara så att de på något sätt ser om jag har lite pengar kvar när jag har betalt räkningarna :-)

/Karin

[ Svara ]

Ingela 4 januari 2010

jag är också orolig att mina hästar inte dricker tillräckligt,det är nämligen en backe ner till bäcken, inte speciellt brant men någon isfläck här och var och något knagglitt, så jag tog resolut Escyro i grimman och ledde ner honom och Taekwondo följde efter.Såg när vi kom ner att dom inte varit där på länge. Escyro drack efter en stund för det brusade ju lite grann så det var läskigt, men det är plant och fint där, Taekwondo drack med , men ingen drack speciellt mycket.  stannade kvar där ca 20 min.När jag tog av Escyro grimman satt han full fart upp på kullen för där ser man ju rovdjuren bättre och Taekwondo efter bock språng efter bocksprång.

Funderar nu på att gå och vattna dom en gång om dagen.

[ Svara ]