Mina hästar och jag : Vinter, vatten och bäcken

-
3 januari 2010

Hästar skall kunna dricka sig otörstiga två gånger om dagen, tror jag myndigheternas regler säger. Min hästar verkar inte bry sig. De har ju en bäck genom hagen, men verkar inte gå dit och dricka varje dag. Jag var ner och undersökte bäcken i går. Det var förvisso häst-spår ner där, så de har varit där, men inte efter senaste snöfallet.

Tydligen nöjer de sig med att äta snö nu. Ensilaget är ju rätt blött, så de får ju i sig rätt mycket vätska den vägen också. Jag vet inte hur mycket de skulle dricka ifall jag vattnade dem här upp vid ensilaget, men så väldans jobbigt kan det nu inte vara att gå de 150 metrarna, eller vad det kan vara, för att dricka sig otörstig, om man bara vill. Och man vill nog, om man är törstig.

En häst dricker väl 30-40 liter om dagen under normala förhållanden. Nu när det är så kallt torde de ju dricka mindre, och eftersom de får vätska via ensilaget också, så borde drickandet minska än mer. Kanske dricker de 10-15 liter nu? Tydligen går det att knapra i sig så mycket snö. Jag kan ju inte gärna tvinga dem att dricka, om de föredrar att äta snö. De vet ju att bäcken finns där.