Markus Holst 4 januari 2010
Det har jag också hört.
Du skulle kunna roa dig med att fråga dem som säger detta var de har fått denna kunskap/erfarenhet ifrån. Du kan höra med dem vilken forskningserapport de läst det i, eller hur många trehästarskullar de har sett som inte fungerar, och ifall de har eliminerat alla andra faktorer som kan ha ställt till oreda i dessa flockar. Be om referenser, som det heter inom forskningen.
Jag vågar säga att alla som hävdar detta, har hört det från andra. Utan att prövas har orden gått från den ena till den andra. Så skapar man rykten.
Ibland funderar jag på att göra en egen avdelning här på forumet, där vi tillsammans kan avfärda alla dessa rykten.
Jag har långa tider haft tre hästar utan att det är något märkvärdigt med det, och jag vet många fler som har tre hästar. Det fungerar lika bra som alla andra antal.
[ Svara ]
4 januari 2010
Jag har haft 3 hästar här nästan hela tiden. (från 02-08) Inga som helst problem.
[ Svara ]
4 januari 2010
Hej!
Jag har också haft tre samtidigt och en var fullständigt utstött.
Jag vet att man härikring i unghästflockar undviker ett udda antal hästar, just på grund av utstötningsriskan...den lite avvikande eller svage kan drabbas av detta, det har jag också sett med egna ögon och när flocken fick en medlem till upphörde problemet.
Karin langenheim
[ Svara ]
Jenny Ede 4 januari 2010
Jag har två flockar med tre hästar i, förr hade jag två flockar med fyra hästar i och det var nog att föredra, men hästarna accepterar sina flockar. I det ena fallet så håller hela gruppen ihop, visst visar ledarhästen ibland att tvåan ska flytta sig, men det är aldrig någon mobbing eller så, där. I den andra flocken, som bara består av herrar, är det lite anorlunda, där kan tvåan vara mycket otrevlig mot trean, så har deras rellation alltid varit. Jag ser att trean ibland är lite utanför och är ibland mycket hunsad, han saknar nog väldigt mycket sin gamla kompis (som nu är avlivad), men det är ju inget som hästar går runt och tänker på, de bara är, ibland är de lyckliga och ibland är de mindre lyckliga, de kan ju inte påverka sin sittuation och därför finner de sig i den.
Grannarna har också en trehästarsflock, de skaffade ytterligare en häst i höstas efter att i många år bara ha haft två, en mor med son. Vad jag hör där så uppskattar båda hästarna tillskottet.
Jag är övertygad om att det beror mycket på individerna, i herrflocken har jag en häst som alltid bråkar, i den andra flocken hade jag en som alltid skulle hunsa alla andra, jag ser på den flocken att de är glada över att slippa den damen. Nu är det mycket lugnare där och alla är med, förr hände det att den som var lägst inte fick vara med! Så jag har faktiskt \"bevis\" för att det kan vara problem i en fyrhästars flock! ;-)
Nu kommer säkert den naturliga frågan, varför inte skapa en fyrhästar- och två hästarsflock? Jag försökte en gång, blodvite uppstod och ingen verkade helt nöjd.
[ Svara ]
Maria Eklöf 4 januari 2010
Jag har haft tre hästar i många år tillsammans, både olika hästar o "familjehästar"( sto med föl). Det har aldrig varit några problem, men just när fölet kommit kan stoet sätta den andra vuxna ordentligt på plats, ett naturligt försvarsbeteende, som dock avklingat när den andra hästen förstått att man kanske måste be om lov för att få vara med fölet. Dessutom kommer ju snart dagen då fölet själv väljer vem den vill vara med. Dina vuxna hästar känner ju dessutom varandra! Lycka till!!!
[ Svara ]
Markus Holst 4 januari 2010
Det finns emellertid ston som fortsätter försvara sitt fäl resten av livet. Jag har sett ston som hålit sina femåriga säner i sådan tukt och förmaning att de inte fått leka med någon annan/ingen annan har fåt leka med dem.
Det är inte självklart att stona släper taget om fölen ifall de inte blir dröäktiga igen, vilket kan ställa till med problem det också.
Fast det har ju inte med antalet hästar att göra.
[ Svara ]
Ingela Lindström 4 januari 2010
Har haft min häst med två andra tidigare i olika konstelationer och det har gått fint, men jag har också hört det där om att man inte ska ha tre ihop. men det är ju helt klart att det beror på vilka individer man sätter ihop. God uppsikt ibörjan och sunt förnuft tror jag på när man släpper ihop hästar överhuvudtaget.
[ Svara ]
5 januari 2010
Hej!
Jag har haft 2, 3 och 4 hästar och har i samtliga konstellationer haft lite problem med att en av hästarna var väldigt ranglåg.  Om man fodrade dem i hagen var jag alltid tvungen att låta honom äta inne eller släppa över honom till en hage bredvid. Även om man la ut fler högar än hästar så gick de som bestämde hela tiden från den ena högen till den andra, så fort de såg att han började på nån=( Det blev att han gav upp rätt fort och lät bli att äta även om det var en hög \\\"ledig\\\". Även när de var två fick jag göra på detta sätt eftersom han åt så långsamt. Däremot när det inte låg något hö i hagen så var de inte det minsta \\\"dumma\\\" mot honom, då kunde de stå och klia varandra osv.
Men har inte hört att det skulle vara mer problem med just tre, och för mig var det samma om de var 2, 3 el 4.
Däremot är det väl välkännt att ett gäng med tre människor-tjejer oftast inte funkar;) Jag har själv \\\"hamnat\\\" i sådana konstellationer några gånger i mitt liv och det har alltid varit ett jävla liv! :D
/MaleneÂ
[ Svara ]