Inspiration : Öva enhandsridning!

-
6 augusti 2020

Ni som känt mig ett tag vet att jag är stor vän av enhands-ridning. Det kommer sig inte av min tid i den akademiska världen utan är med mig sedan barnsben. På ridskolan i Partille lärde vi oss att skritt på hängande tygel skedde alltid på en hand. Vi barn frågade väl aldrig om orsaken till detta men jag minns hur konstigt det kändes när jag kom ut i världen utanför Partille och märkte att andra inte red på en hand.

Det finns mängder med rent praktiska skäl att kunna kontrollera hästen med bara en hand, som att kunna göra lite praktisk arbete till häst, som att röja undan grenar från träden på ridstigen, och ändå ha vana att kontrollera hästen med andra handen. Det är också bra att öva på det innan man skall rida rida ärevarv i galopp med en blomsterbukett i ena handen, men jag blev nyligen varse ett skäl till.

Min unge häst Bugatti är sedan ett år utlånad till en ung ryttarinna, Maria. Som med alla andra elever har jag tjatat på henne att kontrollera om saker fungerar med en hand, för kan hon rida med en hand vet man att viktshjälper och liknande fungerar. Bugatti är rätt dragig i munnen och tycker inte att det där med att elegant gå på tygeln är så viktigt. En dag såg jag hur Maria red honom på vår ridbana. Mest red hon tvåhändigt, men emellanåt provade hon enhändigt. Den stund hon red enhändigt var Bugatti eftergiven men med tvåhandsfattning blev han sådär tråkigt dragig som han lätt blir.

Det slog mig att med bara en hand på tyglarna märkte Maria att han var dragig och att hon inte kunde göra det hon ville varför hon då såg till att han inte fick dra, och så blev han eftergiven istället. Med två händer blir Maria starkare och märkte inte lika tydligt att Bugatti drog i tygeln.

Detta har jag senare noterat flera gånger: Vid enhändig ridning är Bugatti eftergiven.

Det roar mig ofta att ryttare alltid håller med om att man skall göra så lite som möjligt med tyglarna och ändå blir förvånade att det går att rida med bara en hand. Skall man använda tyglarna så lite som möjligt – borde man ju inte behöva någon hand alls.

https://markusholst.com/ridhandboken/5/ryttarens-sits-olika-sitsar-olika-situationer/16797/rida-pa-hand