Inspiration : På tygeln i skogen?

-
15 juni 2020

1983 fick jag en fråga från en elev på ridskolan där jag arbetade. ”Försöker du rida din häst på tygeln i skogen”, frågade eleven. Jag minns mitt svar:

- Nej, det skall inte behövas.

På den tiden var jag kraftigt präglad av min tonårs militära ridlärare. För dem var den allsidige brukshästen målet, hästen du när som helst kan göra vad som helst med. Dressyr var ett medel att skapa en ridhäst. De talade inte om dressyrhästar, de talade om ridhästens dressyr.

Den grundinställningen har följt mig genom livet. Dressyr är ett verktyg. Dressyr handlar om att dressera en häst. Ridbanan är det klassrum där du lär hästen det den behöver kunna i sitt liv som ridhäst. Ridbanan kan förvisso vara en skogsdunge eller en grusväg, men jag vill skilja på de stunder jag utbildar min häst och de stunder jag åtnjuter dess utbildning.

  • Om du på ridbanan lärt hästen hur den bäst balanserar sig med ryttare, kan du utan problem och med bibehållen balans trava den i nedförsbackar på hängande tygel.
  • Om du på ridbanan fått hästen att lita på dig, frågar den dig om råd när ni möter en älg.
  • Om dina öppnor och slutor gjort hästen samlad, stark och balanserad kan du använda dessa förmågor till att okomplicerat trava över ett kalhygge.

På ridbanan utbildar jag min häst. I skogen märker jag om utbildningen varit lyckad. I skogen rider jag inte dressyr. Där njuter jag av min dresserade häst.