Inspiration : Fälttävlansdressyr

-
4 juli 2019

När jag börjat rida program igen tittar jag en del på dressyrprogram på Youtube. Oberoende av vilken nivå jag ser blir jag på något sätt frustrerad när jag ser dressyr-riding. Jag har haft svårt att förstå varför. Bästa sättet att slippa frustrationen är att istället titta på fälttävlans-dressyr. Då blir jag lugn och glad ända in i själen

Jag har inte riktigt förstått vad det är för skillnad som får mig att uppleva det så olika, men jag börjar ana en del saker.

I mitt hjärta är jag minimalist. Jag vill hitta den enklaste lösningen och det minsta som behövs för att få saker att fungera. Denna enkelhet tycker jag mig finna i fälttävlans-dressyren. Där ser jag avslappnad ridning på hästar som rör sig, skall vi kalla det för lagom. Det som skall göras i programmet gör häst och ryttare utan extravaganser, men med god precision. Hästarna är lydiga, rörliga, trygga och förnöjsamma och utför sitt värv med en enkel stolthet i en relativt öppen form som ser mycket bekvämare ut för hästen än vad dressyrhästarnas form gör. Fälttävlans-ekipagen liksom tar sig igenom dressyrprogrammet i förbifarten; I morgon väntar större uppgifter.

I dressyr-sporten är ju gymnastiken ett självändamål, inte ett medel. Därför blir ju ridandet fokuserat på att prestera en uppvisning med så mycket gymnastik som möjligt. Dressyr-tävling blir därför ingen avskalad minimalism utan tvärt om en orgie i Extra Allt. Hästen skall vara så lösgjord som möjligt, så samlad som möjligt, röra sig med så stora steg som möjligt, så höga benrörelser som möjligt, och så vidare.

Jag tror det är denna överdrivna ridning som irriterar mig. Det räcker inte att hästen är tillräckligt lösgjord och samlad, den måste vara mest lösgjord och mest samlad. Då blir det inte njutbart för mig längre, det blir överdrivet.

Fälttävlansryttarna visar hästar som är tillräckligt duktiga för programmet. Det känns mycket behagligare. Just nu är det fälttävlans-dressyren som känns mest inspirerande. Det är så jag vill rida, så jag vill se ut.

På filmen nedan kan ni se trevlig fälttävlans-dressyr.