Mitt hästliv : Rida lätt i galopp

-
23 november 2020

Undra om det var vid OS i Rio för fyra år sedan jag såg det för första gången: Det moderna sättet att rida lätt i galopp. Jag log åt ungdomarnas påhitt.

Då mindes jag hur flickorna på ridskolan provade att rida lätt i galopp i busiga stunder, och berättade hur ”skööönt” det var. Jag fnös åt de andra ungdomarnas påhitt. Man rider inte lätt i galopp. Det vet ni väl? Basta.

Fast inte brydde de sig om mig. De fortsatte att leka och busa. Idag tycker jag de gjorde rätt. De hade kul medan jag försökte vara korrekt.

Men så blev det då OS i Rio 2016. Där reds, som sagt, det lätt i galopp igen. Det verkades användas som lättridning i trav: Under de minst kravfyllda delarna av ridpassen; före och efter själva ritten, inte under densamma.

Jag log åt detta, lite i mjugg. Låt dem hålla på, den där modeflugan går snart över. Hade man behövt rida lätt i galopp hade folk gjort det för länge sedan. Jag sorterade snart in det i alla andra nymodigheter som kommer och går. Som chambong, som LDR, som den där bågen man skulle ha bakom armbågarna för att få en bra sits. Jag sorterade in det bland saker som snart är glömda. Tramsig nymodighet.

Så provade jag en dag att, likt min tonårs kompisar, rida lätt i galopp. Jag lyckades inte, till Ingelas stora glädje, för hon fick till det. Fast det gör ju inget att jag inte kan det. Jag har ju ridit bra hela livet ändå.

Eller hur?

Så ändrades min inställning en dag när jag skrev en artikel på mitt webb-forum om utvecklingen av lättridning och fältsits, en utveckling som i Europa skedde på 1800-talet. Jag läste hur det mest var ungdomar som höll på med sådant. De gamla kunniga gubbarna med livslång erfarenhet ville inte förnedra sig med sådana nymodigheter där man lutar sig framåt och ser ut som en nybörjare som inte kan ha rumpan i sadeln. En riktig ryttare sitter i sadeln och ”stöter peppar”. Basta.

Att ungdomarna och deras hästar kom fram fortare och mer utvilade, det tog gubbarna ingen notis om. Det var ju bra ungdomligt trams, en tillfällig fluga som snart skulle gå över, det där lätta ridandet.

Ni förstår vart jag vill komma?

Den tidens gamla gubbar hade, likt denna gamla gubben, helt enkelt svårt att lära sid det där nya och enkla. Kroppen hänger inte med på sådana nymodigheter. Då är det lätt att hitta skäl att det är fel. Såklart.

Nu skall jag försöka lära mig den där nymodigheten, så jag kan se ungdomlig ut och kanske rida bekvämare.

https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=83&t=47626