Mitt hästliv : Mina lärare

-
25 januari 2018

Jag funderade vilka lärare jag ridit för genom livet, och det blev en liten lista.

Först var det ju ridlärarna på Partille Ridskola: Eva Persson, Monica Wittgren, Roland Nordhed och Kapten Koch.

Sedan flyttade jag till Orsa. Där lastade jag regelbundet min häst Jack och körde till Mora för att rida dels för Anita Hedin, ridskolechefen i Leksand, och dels för Kerstin Ahlgren som undervisade där en gång i veckan.

Jag red en veckokurs i Mora för en ung flicka från Stockholm som kallades Nugge eller Gugge eller något sådant. Det kan ha varit Gunilla Byström

Så blev det Strömsholms-kurs och där red vi dressyr för Mette Rosenqrantz, hoppade för Per Fresk och red unghästar för Cecilia Rahn, som hade något annat efternamn då.

Så började jag jobba på Avesta Ridklubb. Då blev det naturligt att rida Jack, som plötsligt fått smeknamnet Linus, för ridskolechefen Bernt Ahlborn. Det blev ju en hel del hopping också eftersom han var hoppryttare i grunden.

Nästa Strömsholmskurs var det återigen Mette och Pelle, men unghästdelen leddes av Eva Sjöberg.

Ulf Wilken hade några kurser på klubben i Avesta så honom red jag en lektion för på min Kalle. Jag tror det var Kalle men det kan ha varit Linus.

Så flyttade jag till Skåne, blev medlem i Ringsjöortens ryttarförening och red en gång i veckan för en blond dam vars namn jag helt glömt bort. Hon ordnade i alla fall så jag kunde rida en lektion för Anders Lindgren på min 30-årsdag.

Och så red jag lite för Gun Bergius, och så småningom under lång tid för Maritta Hallenborg. Hon är den jag minns bäst och skattar högst av mina lärare. För henne red jag åtminstone tre olika hästar: Kalle, Chaplin och Minotaurus.

Men så tröttnade jag helt på ridning runt år 1997 och red nästan inte alls under några år, tills jag fick upp ögonen för den akademiska ridningen och red några kurser Bent Branderup.

Den sista lektionen ligger nu mer än tio år tillbaka i tiden.