Myter och folktro : Utrustning skall passa från start!

-
24 januari 2018

Jag såg nyligen ett klipp här på facebook där en ryttare stolt visade upp ett ridpass i sin nya sadel. Det såg vansinnigt obalanserat och obekvämt ut. Ryttaren höll med om att det inte var så fint men berättade glatt att om hon bara övade sig och fick mer muskler här och där och var det nu var så skulle hon snart sitta som gjuten i sadeln.

Detta var en av alla koncept-sadlar som finns. Jag var inte med vid utprovningen, och hoppas verkligen att det inte var sadelförsäljaren som lurade i stackars köparen att allt blir bättre bara hon lär sig rida. Fy för sådana argument!

Det fick mig att tänka på en gammal sketch om en man som köpte en kostym som inte passade. Skräddaren talade om att om du bara lutar dig framåt och drar upp armarna så sitter kostymen som en smäck. Glatt gick mannen iväg, framåtlutad med uppdragna armar, stolt över sin fina kostym. Alla som såg honom blev förvånade över skräddaren som kunde sy en så välsittande kostym till en krympling som gick så konstigt ...

Behöver du skapa om dig för att sitta bra i en sadel, passar sadeln dig inte. Sadeln skall hjälpa dig - inte ställa krav på dig. Det är så lätt att som säljare komma med det förklädda argumentet att "lär du dig bara rida så kommer grejerna att passa"eller "banta bort din breda rumpa så blir det nog bra". Jag tror egentligen att många kunder - även den här aktuella - tror på den typen av argument eftersom, framför allt kvinnliga, ryttare gärna håller med om att de rider dåligt, är felskapta och måste lära sig att bli bättre. Och jag tror det är ytterst sällan som utrustning blir bra bara man blir duktig. Passar den inte - så passar den inte.

Jag har i mer än 15 år sett sadlar där det heter att du måste ha en väldigt god sits för att rida i denna sadel. Många köper den likväl. En del för att skryta med sin goda sits, andra för att drömma om en bra sits och några för att de villigt tar emot denna käftsmäll och sedan hävdar sin dålighet i förhållande till sadeln varje gång något går fel.

Gå inte på sådana argument mer!

Köp en sadel som hjälper dig bli en bättre ryttare - inte en som kräver att du är bättre ryttare än du är.