Markus svarar : Bettfunderingar :(

«Föregående - Nästa»
9 oktober 2009

Idag var det dags för tandkontroll av P, rutinkontroll i samband med vaccination mm. I alla fall så var det inget anmärkningsvärt på tänderna - inga problem direkt eller så - förutom ett Han biter ju ibland tag i bettet när han får sina attacker, aldrig på ridbanan eller så, men ute i naturen kan på ställen där han börjar bråka brukar han ta rejält tag i bettet och bli totalt stum. Jag har ju förundrats över detta förut då jag är van vid att hästarn jag ridit alltid ger efter när man tar en förhållning i sådana situationer men P bara drar emot hårdare

I alla fall sa veterinären att hon kunde se på hans tänder att de var slitna på ett sätt som inte alls är bra, just nu är det inga problem men såna här saker KAN göra att tänderna till och med spricker och då blir det inget roligt alls Vet rekommenderade att jag börjar använda ett rakt bett - vilket jag inte gjort då jag är anti-raka bett eftersom jag anser att de inte ligger bra i munnen. Så sa hon också att han absolut inte får lov att bita sig fast såhär, så om jag provar bett och han gör det är det bra om jag inte använder det bettet mera. P har antagligen gjort såhär sedan länge, det har ju inte börjat hos mig, men det känns inte alls kul att veta att det var ett sådant problem att det kan skada tänderna

Visst kan jag släppa efter när han biter sig fast, men då blir det ju rätt mycket farligare, plus att då "vinner" ju han den diskussion vi har (t ex att gå förbi en betongsugga), släpper jag efter då kastar han sig åt andra hållet och sen blir det ny diskussion. Håller jag emot så går han till sist förbi.

Vad säger ni, har ni någon erfarenhet? Fungerar det att rida på rakt bett? Jag inbillar ju mig att det inte är så lyckat eftersom jag då inte kan påverka en sida i munnen utan att påverka den andra - men kanske är jag bara dum som tänker så? Har ju precis provat mitt AR-bett som har fast mundel med normal tungfrihet, där jag kan ha dubbla tyglar, och det fungerar ju ok att ställa och böja med det, men det ÄR annorlunda mot ett vanligt bett tycker jag, man får rida lite annorlunda. Hackamore funkar inte alls, jag har provat och till sist gav jag upp, gick in i stallet och hämtade tränset. Kan väl ge det en chans till och se om det ändrats nu när han är lite starkare i kroppen och så, det hänger ju ändå bara där. Kan kandarbetsling vara en lösning kanske? Om han har två bett i munnen blir det ju svårt att bita sig fast i ett bett? Och då kan jag alltid skifta bett om jag skulle märka att han biter fast? På ridbanan behövs det ju inte men i skogen... Fast kanske ska man undvika stångbett som ju trycker uppåt mot tänderna? Men rida ut vill jag ju kunna göra och jag vet att han kommer ha såna här protester under våra ridturer, de har minskat rejält sen jag köpte honom men lite kommer han nog alltid göra sånt - han är ingen sån där filbunke som bara går fram överallt alltid. /Sayonarah

10 oktober 2009

Hej! Tänke bara dela med mig hur jag gör för jag har samma "problem" som du. Jag rider aldrig med vanligt tränsbett av den anledningen att min häst också biter fast och jag skulle inte ha en chans att stoppa honom i det läget. Så jag rider antingen med stångbett eller hackamore eller sidepull. Alla tre fungerar bra med min häst. Målet är ändå att använda tyglarna så lite som möjligt. Men han är pigg och het så tyvärr blir det mkt dragande emellanåt.

Dela med dig om du kommer på något bättre.

Hälsn Mareijke

[ Svara ]

Markus 10 oktober 2009

Det är modernt bkand tandläkare att rekommendera raka bett ovch det är möjligt att dessa bett ger mindra skador på tänderna. <men jag håller med Sayonara; de är i stort sett omöjliga att rida med. Hästen lyder dem sämre än de lyder delade tränsbett.

Jag tror på någon stång med två tyglar, Nu vet jag at du har ett alademiskt bett, och att det blir såanolrunda att rida med kan bero på de långa skänklarna. Prova något bett med tungfrihet och stångfunktion men med kortare skänklar, så kanske det blir bra. Det finns ibland sådana pelham att köpa, och du kan även prova ett jaktkandar (kimblewickbett) som jag tror på mer och mer. Du kan såklart även prova mitt portugisiska bett.

Stångbett torde ge färre tandskador eftersom de inte åker bakåt i munnen (I alla fakll inte lika mycket) när man tar i tygeln utan mera framåt/nedåt. Det är därför dessa inte ger lika stumma munnan. Hästen trivs helt enkelt bättre med dem.

[ Svara ]

11 oktober 2009

Jag tänkte prova AR-bettet med kapsonen i morgon, då kan jag inte råka ta för mycket i \"stångtygeln\" eller vad man ska kalla den, och så ska jag se om han dels biter fast och dels går bakom hand. Och så ska jag ge kapsonen en ärlig chans, jag har bara provat den blankt utan bett och det kanske är skillnad om jag har både bett och kapson :) Om han inte biter fast kan jag ju använda AR-bettet med \"stång och bridong\" när jag rider ut, och med \"bridong\" och kapson när jag rider på ridbana :)

Idag köpte jag mig oxå ett billigt \"ponnyhack\" på Granngården då mitt vanliga hack inte fungerar bra (stångverkan) och jag inte trivs med det. Ponnyhacket fungerade förvånansvärt bra, han gick inte bakom hand alls, men däremot hade jag väldiga problem att få hon att bli lång och låg, även om man gav eftergift fick man inte \"suget\" framåt, nedåt :( Sen upptäckte jag också att högeröppna gick utmärkt, men så fort jag provade vänsteröppna blev det protest - så på ett vis är det nyttigt att byta utrustning, för man måste tänka om och börja analysera :) Kan säkert gå att få honom att förstå vad jag vill med framåt nedåt med detta också, plus att det får mig att analysera vad jag gör med sitsen och kroppen mera eftersom jag inte längre kan förmedla så mycket med händerna :D

[ Svara ]

11 oktober 2009

Ps. Kan man få vara inloggad alltid på sidan eller vill du att man ska bli utloggad med jämna mellanrum? /Sayonarah

[ Svara ]

Markus 11 oktober 2009

Man kan vara inloggad för jämnan.

Min erfarenhet av att rid apå kapson är sisådär. Hittills har jag väl bara sett en enda häst där det fungerar vettigt ; Ingelas Taekwondo. Men du skall fullt klart prova!

 

att råka ta för mycket i stångtygeln är ingen katastrof. Om du märker att han beter sig konstigt kan du ju kontrollera vilken tygle du dra mest i och ädnra på't för att se om det blir bättre så.

 

NU skall jag ge mig ikast med varflör radbrytningen inte fungerar för er.

[ Svara ]

18 oktober 2009

Hej!

Jag har också samma problem, fast hon biter i bettet när jag inte har korta tyglar. Vid det senaste tandläkarbesöket såg det mycket bättre ut. Tidigare gick hon på tredelat tränsbett och ibland på sidepull.

Det jag har gjort det senaste året är att rida mycket mindre med bara tränsbett (har dock hittat ett riktigt tunnt bridongbett som fungerar bra) och varierar mellan sidepull, kandar (portugisisk stång och tredelad bridong), kombinerat stång och sidepull samt endast bridong.

Lycka till!

[ Svara ]

18 oktober 2009

Tack för erfarenheterna "besökare" :) Jag hittade i P´s journal att han haft samma märken tidigare, så det är i alla fall inget nytt som jag orsakat. Och ska jag vara ärlig är det inte så ofta han biter fast, men han går ju ofta och fipplar med bettet så det kan vara läge för experiment :) Har nu ridit en gång på hackamore, en gång på rakt tränsbett och idag på anatomiskt sötmalmsbett. Det raka och hackamoret var väldigt lika för mig, jag är TOTALT kass på att rida med dem, men P var glad och nöjd med båda så jag tror att JAG måste förändra mig. Det tvådelade hamnade han bakom hand och fipplade med det också, så det får nog vara vårt "hopp-bett" eftersom det raka är lite väl milt för pigg och energisk hopp-häst :) Fördelen med det raka och hackamoret är att jag, som är en sån som hela tiden rider med händerna till 90%, måste börja tänka om och försöka få honom att göra det jag vill med hjälp av resten av min kropp istället. Mycket jobbigt för mig, men det kommer säkert fungera :)

[ Svara ]

19 november 2009

En del anser ju att ett rakt bett är snällare och stadigare än de delade, tex lämpligt för unghäst. Jag har haft det i perioder på ett par av mina hästar och tyckt att det fungerat bra, gammal som ung. Men då pratar jag alltså raka tränsbett och inte stångbett

Kandar är ju ett stångbett, precis som vissa andra stångbett så är dom kraftigare med sina hävstänger o kedjor. Funkar bra om man har en stark häst, kan dock kännas hjälplöst om man sen vill betsla ner igen.

Men det verkar vara så olika på ryttare/häst kombinationer åxå, en häst som gick bäst på stång för en ryttare kan gå bäst på ett riktigt mjukt bett för en annan ryttare. Jag hade tex en som förra ägaren hoppade på stångbett, den stack för mig på samma bett men funkade jättebra på gummibett!!  Känns helt bakomfram men så var det

:)

[ Svara ]

23 november 2009

Hejsan! Kan tipsa om billy allen bett, om du behöver ett rakt. Bettet är ledat som ett tredelat bett men går bara att vinkla så det blir lite böjt i hästens mun.  Är eg ett westernbett, men funkar bra.  Mina hästar föredrar det, blir mer lugn o ro i munnen.

Maja

[ Svara ]

27 maj 2010

Ja, troligen sa det ar

[ Svara ]

29 maj 2010

Hej

Jag har en islandshäst som jag rider med ett kimblewickbett, eller jaktkandar som det också heter , plus sidepull. Alltså med dubbla tyglar för det mesta. Det är en jättebra kombination för mitt sto som lätt blir stressad av ett bett när hon ligger på, men jag behöver som nödbroms när hon drar iväg som ett X2000 tåg. Tänk på att ta en storlek större kimblewickbett än vad de normalt har i bettstorlek.

När jag har med det andra stoet som handhäst är det bara jaktkandaret som gäller. Går inte att ha dubbla tyglar plus en handhäst och två galoppglada hästar i var sin hand, utan en rejäl handbroms. Och jaktkandaret går utmärkt att rida med enhandsfattning. Mycket praktiskt när man har handhäst med sig.

Det andra stoet är omöjligt att rida med bett i munnen överhuvudtaget.  Hon har ituggat sönder ett Novabett som är ett mjukt gummibett och biter sig fast och hatar bettet. Tre och tvådelat går bort direkt. Rakt är sådär, svårridet, så henne rider jag nästan alltid enbart med sidepull. Men hon är skolad AR ganska länge och lyssnar fint. Jag har provar det portugisiska bettet på henne och det är väl det enda bett hon verkar acceptera, men det rider jag inte ut i skogen på. Hon är så känslig att det blir för mycket.

/Tanja

[ Svara ]