Markus svarar : Bett fråga

«Föregående - Nästa»
20 oktober 2009
Hej Markus,

Jag har en fundering kring bettanpassning till min 11 åriga nordsvenska travare. Jag skall försöka fatta mig så kort som möjligt men jag tror att frågan kräver en liten bakgrundshistoria.

Fråga: Hur hittar jag ett bett som passar, som inte nyper min häst i mungipan?

Min häst är en stor häst i litet format (158mkh). Jag behöver alltid lägga ned extra tid när jag söker utrustning. Vid t.ex. träns köp har han cob storlek i längd för huvudlaget, men nosgrimman likväl som pannbandet kräver extra full. Han är kort i längden på huvudet men grov.

Jag köpte honom för tre år sedan från en turridningsställe och har ridit och byggt upp honom under dessa tre år och inte förrän nu börjar han orka att trava och galoppera i jämn takt och på volt utan att rusa och burka. Han är mycket känslig både i munnen och för hjälper, när jag rider måste jag rida mycket med "kroppen" och inte så mycket med handen. Jag har under en längre tid haft 14,5 på honom, köpte en Sprenger kandar som dom gör reklam för som är speciellt utformat för att inte nypa hästen i mungipan. Kroken för kedjan sitter i en fastsvetsad krok istället för en krok i samma fäste som huvudlaget. Dock tycker inte jag att detta har hjälpt. Jag tror att jag behöver ett bredare bett, men är inte säker exakt vad problemet sitter. Han får små hudflagor i mungipan vilket jag tolkar som att han har en viss nötning och blir nypt i munnen. Han far upp och ned med huvudet mer än vad han borde, även om det är ett sätt för honom att visa att han tycker det är jobbigt (jag tror att det är ett sätt för honom att visa det, kan ha fel). Han har inga problem med låsningar eller spänningar i kroppen, det är kollat med equiterapeut varje månad, tänderna är okej.

Jag vet inte hur jag skall gå vidare?

Jag läser på din hemsida för råd vid bettanpassning: Jag borde välja bett med lång överskänkel och med kort underskänkel. Bra är också om fästet för huvudlaget är utåtböjd (vilket även Sprenger bettet är).

Väljer jag dock ett bett som är längre i överskänkeln uppstår ett till problem. Han är så bred längre upp så då behöver jag böja ut överskänkeln så mycket, eftersom även nosgrimman skall gå plats. Han är mycket kort i huvudet.

Jag känne mig låst och vet inte hur jag skall gå vidare. Det är kostsamt att ta hem bett och prova eftersom ett köp då måste genomföras. Hur går jag vidare? Har du råd till mig? Hur förhindar jag att bettet nyper i mungipan? Vad är den vanliga orsaken?

Jag känner mig vilsen och vill så gärna att allt skall blir 100% rätt och det skall kännas bra både för mig och min häst att vi är på rätt spår. Han är världens underbaraste individ och gör allt för sin ryttare, en mycket arbetsvillig herre.

Jag har provat ridit på vanligt tränsbett men han blir så stark och det blir mer en dragkamp istället för ett lugnt ridpass. Han hänger för mycket i bettet då, det är känslan jag får. Jag vill inte ha så mycket i handen.

Tack för ordet Hälsningar Ingela siggesborg@live.se
Markus 20 oktober 2009

hej Ingela!

Jag förstår din oro. Det är svårt med bett, och i samma stund man börjar fundera kring bett, står det alltid en massa förtsåsigpåare runtom och varnar en för allt möjligt. Nu har jag ju inte sett er, varför mina råd inte kan bli så specifika.

Jag tror inte din häst blir nypt i mungipan, i alla fall inte för at mundelen är för kort. Vad man kan tänka sig, är att han blir nypt i mungipan mellan kedja och bett, men det torde du kunna se ganska enkelt, ifall du drar bakåt i tygeln när du står bredvid honom. Den enkla åtgärden mot detta är att man antingen spänner kedjan lite till, eller att man skaffar ett bett med längre överskänkel.

Jag vet inte hur lång överskänkale du idag rider med. Mina bett har en öcverskänkel på 5-6cm, lite beroende på hur man mäter. Mäter man från mitt på munstycket till toppen av överskänkeln, blir det 6cm. Med längre överskänkel sägs det att kedjan kommer lite längre bak, bort från mungipan, men jag har inte riktigt kunnat mäta hur mycket detta gör. Det skall jag kontrollera vid tillfälle.

Om nosgrimman är i vägen, kan du ju helt enkelt plocka bort den. Vid ridning med stångbett har man ändå ingen nytta av nosgrimma. (Dessutom är det fult med nosgrimma).

Men det finns en annan sak jag hellre hade provat på din häst. Det är möjligt att problemet inte sitter i mungipan, Det kan vara något annat som irritera rhonom, och det kan vara att tungan inte får ordentligt plats, med bettet i munnen.

När vi tänker på hästens tunga, tänker vi ofta på den lilla, platta tungspetsen, alltså den del av tungan som hästen kan sticka ut genom munnen, den del som vi enkelt kan se. Denna del är sällan problemet, när vi pratar tungproblem. Problemet sitter längre in. Ungefär där bettet ligger, blir tungan mycket tjockare. Det är en tvär övergång, en kant, till en tjock valk där. Titta på en kalvtunga i chark-disken nästa gång du handlar, så ser du detta tydligt.

Om denna valk börjar långt fram på tungan, blir det trångt med bettet. Hästen kan inte längre röra tungan som den vill eftersom bettet är i vägen. Det problemet hade jag på min gamle Kalle. När han var 21 år blev jag varse detta och han fick ett bett med en högre tungfrihet. Efter det hade jag inga munproblem med honom längre. Innan dess var det ofta en ororlig mun med skakigt huvud.

Kanske att du skall prova ett bett med högre tungfrihet?

Flagor i mungipan ser man rätt ofta och jag tror inte de har med klämmande bett att göra. Det torde man enkelt kunna reda ut genom att leta efter sådana flagor hos hästar som aldrig rids, som avelsston och liknande. Det har jag heller aldrig gjort, tyvärr. För jag gissar att det är dessa torra flagor, ungefär som stora mjäll, du pratar om?

Emellertid måste jag berätta om den häst jag såg för 15 år sedan i Eslöv. Jag satt på en stol på ridskolan där, när en ryttare red förbi. Jag frågade ryttaren om hästen brukade ha skavsår i mungipan och fick ett jakande svar. Det jag såg, var en engelsk nosgrimma som sat alldeles för långt ned, så långt ner att nosgrimma och bett fick kontakt vid varje tygeltag, med en mungipa emellan. En engelsk nosgrimma skall sitta så högt som möjligt, gärna direkt under kindbenen. I litteraturen är man oftast mera rädd om skavsår på kindbenen än kläm i mungipan. Därför heter det att nosgrimman skall sitta två fingrar nedanför kindbenen, men någon häst med skavda kindben har jag aldrig sett.

Lycka till i ditt sökande!

[ Svara ]

20 oktober 2009

Hej Markus,

Tack för ditt snabba svar, mkt uppskattat. Hoppas det är okej att det kommer följdfrågor och kommentarer.

Detta bett är inköpt, Sprenger: Kandarstång med liten tungfrihet. Mittdelen i aurigan och skänklarna i rostfritt stål. Tjocklek 16 mm. Skänklar 7cm. Fasta krokar för kedjan.

Jag har försökt spänna kedjan en länk till, men känner att kedjan blir för spänd vilket gör att jag måste vara mkt lätt i handen för att inte irritera honom, vilket blir mycket svårt. Har en något för hård hand som det är idag, som jag kämpar med. Dock kan det vara intressant att prova med ett kandar med längre överskänkel, såg att ditt kandar hade en längre överkänkel än det jag har, men under skänkeln var längre än mitt nuvarande.

Nosgrimman: Det ända anledningen varför jag har den är för att han inte skall kunna sticka upp med huvudet i luften, endast söka sig nedåt, hur långt han vill. Den remmen går från bröstan till nosgrimman. Den remmen \\\"låser\\\" honom från att skjuta upp huvudet i luften men han kan söka sig framåt och nedåt obehindrat. Den ligger bara an mot nosen, inte spänd hårt eller mjukt, bara finns där.

Detta med tungan har jag ej provat eller tänkt på, skall kolla hur hans ser ut. Det bett jag har har ingen tungfrihet alls. Jag tycker han är låg i munnen, så mitt tankesätt har varit att han inte får plats med ett bett med tungfrihet eftersom den behöver lite plats, eller tänker jag fel? Hjälp uppskattas även här.

När det kommer till flagor så är de inte större än mjäll, så där kanske jag har tänkt fel, skönt då behöver jag inte ha dåligt samvete för det.

Han är trots allt min prins och värd all respekt i världen.

Hälsningar Ingela

[ Svara ]

Markus 20 oktober 2009

Nu klarnar det lite.

Jag har nog ännu inte träffat någon häst, som trivs med stångbett utan tungfrihet! De blir traånga i munnen, på något sätt. Det kan bero på den valk jag  nyss pratade om. Du bör nog prova ett bett med tungfrihet. Kanske är det hela så enkelt?

Det sprenger-bett som du pratar om, har rätt korta skänklar. Av outgrindlig anledning är detta modernt i tävlingsvärlden just nu, varför i stort sett bara sådana bett finns i handeln. Om det låge forskning och ny kunskap bakom modetrender som dessa, hade jag inte varit ovän av dem, men eftersom det bara är ett följa John-syndrom som leder fram till sådana här saker, blir jag alltid lika irriterad när det argumenteras runt dem som om det funnes kunskap.

I samma raljanta anda vill jag faktiskt bemöta ditt argument att det är trångt i munnen hos din häst. Jag har genom åren öppnar många hästmunnan för att titta hur det ser ut och aldrig kunnat konstatera att den ena har mer "plats" än den andre. Tungan fyller alltid ut hela munhålan. Det gör den hos oss också,. om du känner efter där du sitter just nu. En hålighet (tomhet) finns det endast när hästen gapar.

Att kontrollera tungan, tror jag inte du vinner mycket på. För att se en skillnad, behöver du titta några hundra hästar i mun, så du vet vad som är normalt och vad som är annorlunda.

Min idé är alltid att med bett får man prova sig fram. Det går just inte i att förväg säga vilket bett just din häst kommer att trivas med. Samma sak har vi ju med sadlar, och även med våra egna kläder. det är färst när de sitter på kroppen, vi vet om vi trivs med dem eller inte, det finns så många parametrar att ta hänsyn till, att det är ogjort att försöka gissa.

Att ge mig själv möjligheten att exeperimentera med och runt bett, är en av anledningarna till att jag en gång blev bett-handlare.

I ditt läge hade jag provat ett stångbett med tungfrihet, helst ett som du kan rida med dubbla tyglar som ett pelham.

[ Svara ]

20 oktober 2009

tack än en gång för ett snabbt svar.

Då skall jag prova ett pelham med tungfrihet. Har dock aldrig ridit med två tyglar.

Vilket är att föredra som steg 1?

Köpa ett kandar med lång överskänkel och tungfrihet.

eller

Köpa ett pelham med lång överskänkel (finns det) och prova rida med två tyglar.

Jag har endast sett kandar med lång överskänkel på din hemsida. Hittar man det någon annanstans?

Hur mycket tungfrihet? Har sett att det finns flera nivåer på tungfrihet. Vilket är bäst att börja prova?

Hälsningar Ingela
:)

[ Svara ]

Markus 20 oktober 2009

Jag skule börja med ett portugisiskt bett. Det är användbart till det mesta. Du skall välja en normal tungfrihet i första rummet, vilket detta bett har. Nackdelen är förstår att det inte finns i 145, varför du kanske skall ta ett spanks bett istället. det är likvärdigt, frånsett att det inte fungerar lika bra om man vill rida med stång och bridong (kandar)

[ Svara ]

20 oktober 2009

Tack. Då köper jag ett Stångbett standard i strl 14,5 med motivation: Har längre överskänkel och är utåtböjd samt har tungfrihet. Vi får börja prova så, håller tummarna att han min häst blir nöjd och glad. Hälsningar Ingela PS: Jag beställer det via ditt beställningsformulär.

[ Svara ]

20 oktober 2009

Hej!

Min erfarenhet är artt en travhäst (ofta) beter sig  annorlunda med bett i  munnen än andra hästar.

Då de har lärt sig att ta stöd i bettet för att klara traven tror jag att de helt enkelt kan bli förvirrade när de rids. Därav huvudet som slänger.

De travare jag har ridit som har \"dragit\" i bettet och varit framtunga, eller slängt upp och ner med huvudet, har direkt slutat med detta då jag tagit bort bettet och ridit utan.

Varför inte prova ett hackamore och kapson eller en sidepull? När/om detta fungerat en tid kan du ju prova med bett igen....

Mvh

Karin Langenheim

 

 

[ Svara ]

20 oktober 2009

Hej Karin, Tack för omtanken med ditt svar. Min häst har aldrig gått på travet, han är inte heller travtränad eller frysmärkt, men av travstam enligt säljaren. Har provat sidepull men det fungerade inte så bra. Skall dock prova ett hackamore ikväll, för min tränare tyckte vi kunde prova. MVH Ingela

[ Svara ]