Markus svarar : Bett fråga

-
20 oktober 2009
Hej Markus,

Jag har en fundering kring bettanpassning till min 11 åriga nordsvenska travare. Jag skall försöka fatta mig så kort som möjligt men jag tror att frågan kräver en liten bakgrundshistoria.

Fråga: Hur hittar jag ett bett som passar, som inte nyper min häst i mungipan?

Min häst är en stor häst i litet format (158mkh). Jag behöver alltid lägga ned extra tid när jag söker utrustning. Vid t.ex. träns köp har han cob storlek i längd för huvudlaget, men nosgrimman likväl som pannbandet kräver extra full. Han är kort i längden på huvudet men grov.

Jag köpte honom för tre år sedan från en turridningsställe och har ridit och byggt upp honom under dessa tre år och inte förrän nu börjar han orka att trava och galoppera i jämn takt och på volt utan att rusa och burka. Han är mycket känslig både i munnen och för hjälper, när jag rider måste jag rida mycket med "kroppen" och inte så mycket med handen. Jag har under en längre tid haft 14,5 på honom, köpte en Sprenger kandar som dom gör reklam för som är speciellt utformat för att inte nypa hästen i mungipan. Kroken för kedjan sitter i en fastsvetsad krok istället för en krok i samma fäste som huvudlaget. Dock tycker inte jag att detta har hjälpt. Jag tror att jag behöver ett bredare bett, men är inte säker exakt vad problemet sitter. Han får små hudflagor i mungipan vilket jag tolkar som att han har en viss nötning och blir nypt i munnen. Han far upp och ned med huvudet mer än vad han borde, även om det är ett sätt för honom att visa att han tycker det är jobbigt (jag tror att det är ett sätt för honom att visa det, kan ha fel). Han har inga problem med låsningar eller spänningar i kroppen, det är kollat med equiterapeut varje månad, tänderna är okej.

Jag vet inte hur jag skall gå vidare?

Jag läser på din hemsida för råd vid bettanpassning: Jag borde välja bett med lång överskänkel och med kort underskänkel. Bra är också om fästet för huvudlaget är utåtböjd (vilket även Sprenger bettet är).

Väljer jag dock ett bett som är längre i överskänkeln uppstår ett till problem. Han är så bred längre upp så då behöver jag böja ut överskänkeln så mycket, eftersom även nosgrimman skall gå plats. Han är mycket kort i huvudet.

Jag känne mig låst och vet inte hur jag skall gå vidare. Det är kostsamt att ta hem bett och prova eftersom ett köp då måste genomföras. Hur går jag vidare? Har du råd till mig? Hur förhindar jag att bettet nyper i mungipan? Vad är den vanliga orsaken?

Jag känner mig vilsen och vill så gärna att allt skall blir 100% rätt och det skall kännas bra både för mig och min häst att vi är på rätt spår. Han är världens underbaraste individ och gör allt för sin ryttare, en mycket arbetsvillig herre.

Jag har provat ridit på vanligt tränsbett men han blir så stark och det blir mer en dragkamp istället för ett lugnt ridpass. Han hänger för mycket i bettet då, det är känslan jag får. Jag vill inte ha så mycket i handen.

Tack för ordet Hälsningar Ingela siggesborg@live.se