Markus svarar : Att träna hästens balans ..

«Föregående - Nästa»
5 oktober 2009

Hej min kompis undrar hur hon ska träna sin häst balans, den har ståt i ca 6-7 år och måste träna upp hennes balans.. har du något tips till henne hur hon ska träna upp balansen på hennes häst?

Jätte tacksam för svar! / sabina..

Markus 6 oktober 2009

Jag skulle nog vilja ha lite mer information innan jag svarar. Varför menar din kompis att hästens balans måste tränas?

[ Svara ]

18 juli 2012

Hej!

Min häst är tjugo år och behöver träna upp sin balans! När man kratsar hennes hovar så tappar hon väldigt lätt balansen. Vet inte hur jag ska göra. Går de att träna upp balansen på en så gammal häst?

/Maria.

[ Svara ]

Markus 18 juli 2012

Balans handlar dels om koordination och dels om vana. Hästar brukar ju med åren lära sig att stå på tre ben medan man fixar deras hovar, men ena bakbenet brukar alltid vara svårare än det andra. Det får man leva med.

[ Svara ]

18 juli 2012

Men hon är ju tjugo. Har du inget tips på hur man kan träna upp det ?!

/Maria igen.

[ Svara ]

Markus 18 juli 2012

Nej, inget generellt tips.

Koordination och balans är ju de saker vi tränar med dressyrarbetet. Om din häst har fått svårare att stå på tre ben med åren, kan det ju faktiskt vara ett ålderstecken,  men jag tycker att 20 år är för ungt för det. Man kan även tänka sig at det är en "istadighet", dvs. att hon tycker de tlönar sig mer att protestera än att samarbeta.

Även kan man tänka sig att det beror på hur man håller hoven, och för att svara på det hade jag ju behövt se hur du gör.

Men något generellt råd har jag inte.

[ Svara ]

18 juli 2012

Ett litet instick här.

Ju sämre kroppskondition hästen har desto mera kräver vi av hästen när den skall stå på tre ben vilket inte är naturligt för den. Så en häst som är i perfekt fysisk hälsa vid trettio års ålder har inga problem att lyfta en hov medan en yngre häst som inget gjort i flera år har problem med det och frestas att protestera då det kräver mycket av den för att göra det. Om vi belönar detta så har vi istadighet för hästen märker att det lönar sig att protestera mot saker  som är jobbiga. Men å andra sidan så ska vi inte kräva saker som är jobbiga av hästen, då har vi tränat den helt felaktigt. Hästen skall alltid lyckas i allt vad vi kräver av den för att må bra och motverka "istadighet".

/j

[ Svara ]

18 juli 2012

Tack !

Men så ni har inget tips om hur jag kan träna upp balans i ridningen, då jag är rädd att hon kommer trilla omkull där man hoppar henne. Då hon är så pass pigg och mår bra så att jag kan tävla lite i hoppning. Sen ibland kan hon vara påväg att stregra, är inte så rädd för de. Är rädd för att hon ska trilla omkull om de skulle vatt att hon gjort de. 

Har läst att gå över bommar är bra för att träna in unghästars balans, går de på gamla hästar också?

Snälla, tips på balansträning!

/Maria, 

[ Svara ]

19 juli 2012

Alla sidvärtesrörelser är en balansakt för hästen så all sådan träning är bra under förutsättning att det inte är något fysiskt fel på hästen som förhindrar detta.

Rida i lös sand gör att hovarna hela tiden glider undan och hästen måste hela tiden kompensera för det med balansen.

/j

[ Svara ]

Jenny 19 juli 2012

Du ska INTE hoppa din häst om hon har dålig balans. Jag förstår att det låter tråkigt, men risken att du skadar dig eller hästen är allt för stor.

Men varför tycker/ tror du att din häst har dålig balans? Att din häst har svårt att stå på tre ben när du kratsar hovarna kan bero på många olika saker.
Jag har en häst som har bestämda åsikter om HUR man ska hålla i hennes hov för att få kratsa den, hon vill ha ett ordentligt stöd.
Du kanske gör fel! Mina hästar är vana vid att man kratsar fram, bak, fram, bak försöker man något annat känns det som att köra en högerstyrd bil för dem.
Hon kanske har lärt sig att "bråkar" man lite kommer man undan på ett lätt sätt, så som Markus skrev om.

Att din häst är 20 år säger inget om hästens ålder, medelåldern bland mina hästar är 22 år och de är alla utom 31-åringen unga. Men jag har också träffat 15-åriga hästar som har varit gamla. Vad vi däremot kan konstatera är att dina problem inte är av unghästnatur.

För att kunna hjälpa dig någorlunda (det finns ingen universalsvar) måste du berätta mer om din häst.
Har du haft den länge?
Vad har den gjort innan?
Har den stått länge, är det ett fölsto som nyligen har satts igång eller en gammal van ridhäst?
Är den tjock eller smal (för sin ras)?
Vad är det för ras?
En travare har ett helt annat rörelsemänster än andra hästar så då har du skaffat dig en hel hög med andra sorters problem. Nu inte sagt att travare skulle vara en sämre ras än andra. Men den är avlad för att trava fort på en banan och det gör den bättre än andra raser, precis som en ardenner är avlad för att dra tungt och länge och därför är en stor tung draga-häst och engelska fullblod är spinkiga långbenta saker för det är det som funkar bäst om man ska springa fort.

De flesta hästar vet precis hur de ska stegra och stegrar inte mer än den klarar av. Att din häst stegrar tyder på att den inte har så dålig balans!  

Att gå över bommar är ett bra sätt att träna kroppsmedvetenhet och det gör hästen ofta mer balanserad.
Nu har jag ingen lös sand att öva i men för mig låter det lite riskabelt, tänker på när jag själv är ute och stöpplar i sand och hur ofta jag står på huvudet när jag gör det... Men det är ju jag. ;-)

Men som sagt, berätta mer om din häst och dig själv så kanske vi kan få en bättre bild.

[ Svara ]

20 juli 2012

Hej, tack för att du berättade mycket denna gången ! Behövdes!:)

Jag köpte henne i söndes. Hon är faktiskt normalt rund för sin ras. Hon är blandning mellan welsh och svenskt varmblod. Men hon har inte blivit riden från sin förrförra ägare då hon bara försökt få upp henne i vikt, fixat hennes hovar, fått henne normal, då hon inte haft de alls bra från sin förra ägare före henne. Hon har blivit misshandlad med spö och knappt fått mat och inte blivit omhandtagen. Hon hade inte blivit värkt på 6 år, så hennes hovar var allt för stora och även spruckna! 

Sen hos de förra ägarna som haft henne före mig så har de bara skrittat och travat henne då de inte tycker att de är så kul att de är så mycket fart i en så gammal häst. Hon vill knappt stanna heller. De hade henne i en månad.

 

 

[ Svara ]

Jenny 20 juli 2012

Ok. Men då har du nog en massa andra problem än just balansen... Hästen har ju uppenbarligen blivit illa behandlad och orsaken till att hon inte vill stå på tre ben finns nog där. Du berättade inte så mycket om vad det är som gör att du uppfattar det som om hon har dålig balans. Har du något mer exempel än att hon inte gillar att få hovarna kratsade?

I och med att hon har travarblod i sig kan det påverka hur hon rör sig, men sådant måste man se för att kunna ha en chans att avgöra hur mycket det påverkar.

Eftersom du inte har haft din häst så länge så rekomenderar jag att du börjar i första hand att skapa ett förtroende mellan er. Änga mycket tid åt henne, rykta henne, massera henne, promenera med henne eller bara häng med henne i hagen så att ni lär känna varandra. Det finns flera böcker som berättar om bra sätt att skapa förtroende mellan dig och din häst, själv föredrar jag TTouch och TTeam, men det finns också en bok som heter "Friskare häst" (eller något sådant) av Chris Ohlson.
Nästa steg är att muskla upp henne, eftersom hon är tjugo år tar det lite längre tid att muskla henne, men det är bara att kämpa på. Rid gärna i skogen och i kuperad terräng, men även lättare "dressyr"-övningar är bra.
Har din häst dåligt med muskler påverkar det förståss hennes balans.

Om hon har svårt för att stanna är det lämpligt att öva på, men låt henne först få förtroende för dig. När du sen övar på att stanna jaga aldrig upp dig själv, bli absolut inte arg utan var som en gås ;-) låt vattnet rinna av dig. Din häst kanske aldrig har fått några klara instruktioner om hur en halt ska vara så dina idéer är kanske helt nya för henne.

Skriv gärna och berätta mera om dig och din häst.

[ Svara ]

21 juli 2012

Hon gör ju ingenting så när man kratsar hovarna numera. Gör exakt samma sak på  alla hästar jag haft när jag kratsar hovarna. Men när de som hade henne innan lyfte upp hennes bakhov så höll hon nästan på att trilla..

Ville bara ha några tips på olika sortes balansträningar. Men jag söker på google..

[ Svara ]

21 juli 2012

Men tack för de tips jag fått !

[ Svara ]

Jenny 24 juli 2012

Jag kanske ska förtydliga.
Jag menar inte att jag anser eller tror att du kratsar hovarna "fel", men din häst har kanske bestämda åsikter om hur det ska göras och då krävs det träning att lära om.

[ Svara ]