Markus svarar : Att rida i mellanrummet

«Föregående - Nästa»
1 oktober 2009

Till vardags sysslar jag med fenomenologiskt inspirerad forskning inom hälso- och vårdområdet. Där brukar vi tala om fenomenologi som "mellanrummets filosofi". Det handlar om att vara närvarande, t.ex. när man genomför forskningsintervjuer, och vara medveten om att det inte handlar om mig som intervjuare eller den som intervjuas, utan det som händer mellan oss - i mellanrummet. Det är där som det skapas något, något nytt.

I tisdags när vi tränade för Markus ville han att jag samlade min Altea, en gammal halvblodsdam med låg energigrad. Jag skulle samla henne genom att "vara beredd" ... På vad? Jo vad som helst. När vi var "beredda" sa Markus t.ex "Galopp!"Eller: Trav efter en sväng!" Samlingen är en "vara beredd-situation" där det alltså med nödvändighet måste hända något.

Detta fascinerade mig och så kom jag på att det är ju samma idé. Det handlar om att rida i mellanrummet. Det handlar alltså inte (bara) om mig, det handlar heller inte (bara) om Altea, utan om oss, just då, när vi skapade något - i mellanrummet.

Funderar Karin D en torsdagskväll

Markus 1 oktober 2009

Jag fick en farlig massa tankar när jag läste dina rader. Först kom jag att tänka på hur den katolska kyrkan betraktar den helige ande som kommunikationen och sambandet, kanske mellanrummet, mellan fadern och Sonen. I nästa sekund kom jag att tänka på hur Bent Branderup beskriver ett ekipage inte som en häst och en ryttare utan som "holismen" av dessa två, vilket han låter illustreras av kentauren.

Nu fick jag något at fundera vidare på över kvällens kopp te! Tack skall du ha!

[ Svara ]