Markus svarar : Ny häst: problem...

-
20 september 2014

Hej Markus! Jag har i många år tagit del av din sida och tycker om det jag uppfattar att du står för. Med anledning av det skulle jag vilja höra med dig ifall du håller med mig om mina slutsatser och om du i så fall kan ge mig tips på hur jag kan gå vidare.

Saken är den att vi köpte en ny häst för ca en månad sedan, Joy. Hon är en 15-årig Oldenburgare som enligt förra ägaren ursprungligen har varit hopphäst, men senaste åren gått som "hobbyhäst" (typ "grundriden"). hon ska vara lite NH-tränad men exakt vad denna träning bestått i vet jag inte. Hur som helst, hon är en snäll och social häst och verkar rent allmänt "lydig". Kanske något tittig, men inga konstigheter. Bossar runt vår andra häst (en valack på 23 år) och beter sig nog som förväntat. Joy och min man har funnit varandra och hon följer, och lyssnar, honom gärna både ute i hagen och när de är ute går "i grimskaft". De "putsar" på varandra och har det allmänt trevligt.

Själv har jag inte ägnat mig jättemycket åt henne eftersom det främst är valacken som är "min häst", men jag har varit ute o gått med henne och även ridit henne vid flera tillfällen. Och det är framför allt vid ridningen vi har problem. Dels slår hon väldigt mycket med huvudet och kör ner huvudet mellan frambenen, hon vill inte stå still när jag tycker vi ska stå still, hon backar och är allmänt "stirrig". Idag försökte hon få av mig genom att gå upp på bakbenen fyra-fem gånger efter varandra, men som tur var lyckades jag hålla mig kvar.

Vi har spekulerat en del om vad som är problemet. Är det bettet? (bytt till ett lite bredare bett tredelat tränsbett som inte ska nypa henne i mungiporna och inte vara lika skarpt som det tvådelade hon hade när vi köpte henne. Ska kanske lägga till att min valack rider jag på ett körbett, han är även inriden, ett s.k. post-kandar, eftersom han är så känslig i munnen).

Är det något i min ridning som är fel? Är det fel i huvudet på henne (inte seriöst men ibland undrar man ju...)? Kan jag rida på annat sätt? osv. Men idag, efter att hon hade försökt få av mig så red vi vidare ett tag till innan JAG bestämde mig för att jag skulle sitta av och gå resten av vägen så slog det mig: Det måste vara ledarskapet! Hon känner sig helt inte trygg och avslappnad med mig och hennes sätt att säga att "det här känns inte bra, jag blir orolig för jag litar inte på den där på ryggen" är att slå merd hvudet och försöka få bort mig från ryggen.

Så min första fråga till dig är, tror du att detta kan vara en rimlig förklaring och att jag har förstått hennes signaler rätt? Om det är så behöver jag ju troligen jobba henne från marken med olika "ledarskapsövningar" "eller "kommunikationsövningar". Problemet är att jag är så urusel på sånt. Min andre häst, valacken, har jag ridit i 10 år men aldrig haft sådana här problem med. Han har testat och varit bångstyrig typ när man sköter om honom men på det stora hela har det aldrig varit några problem vid ridning. Jag har provat på lite longering, och tömkörning, men tycker det är jättesvårt när jag inte kan använda kroppen som vid ridningen. Så, min andra fråga till dig är att om du tror att jag har tolkat Joys signaler rätt, hur och var börjar jag för att få henne att bli trygg med mig och få henne att lita på mig och se mig som hennes ledare?

Oj, det blev ett långt inlägg... hoppas du har möjlighet att svara så att vi, Joy och jag, får möjlighet att hitta varandra!

Vänliga hälsningar, Lena