Markus svarar : övermobilitet i Si-leden

«Föregående - Nästa»
12 november 2014

Hej, undrar om någon har erfarenhet med häst med överrörlig si-led. Vanligare är att denna led hakar och blir orörlig än överrörlig. Denna övermobilitet verkar tillta genom dagens avel av ridhästar enl. vet. Mitt exemplar har f Sandreo Hit ff Sandro. Gummihästar? :) 

Markus 12 november 2014

Jag har läst en veterinärblogg som beskriver just SI-leden, och det som denna blogg framför allt fastställde var att det är så svårt att diagnostisera SI-leden att vi aldrig kan säkerställa att det är där svårigheten sitter, med mindre än att vi slår ihjäl hästen och obduserar den. Men det blir ju kontraproduktivt.

Jag kan inget om detta, och är även okunnig om dagens avel. I vilken ras har man påvisat dessa problem som ett resultat av avel, och hur har det slagits fast?

[ Svara ]

Trisse 12 november 2014

Tack snälla för respons.

Diagnosen är baserad på symtom. Den här hästen är så väl genomsökt att man blivit trött på honom. Inget "fel" kan hittas så "lösningen" var att ge honom till mig (fritidsryttare med klister i rumpan).

Hästen som heter Dante, har dålig balans bak, fladdrig, svårt att lyfta bakben och vill "sätta sig" när han inte får balans (vid hovkratsning bak). Svårt för galoppfattning. (Det blev till sist strejk och värre hos fd ägaren). Låter som en grön unghäst?! Så har jag ridit honom med framgång men efter en olycka i hagen med annan dominant häst, fann jag honom med låst hals. Kunde inte röra huvudet.

Vet. trodde faktur/fissur 5e 6e kotan. Efter 2 dagar repade han sig dock. Då fick jag av ordinarie vet. förklarat "överrörlighet" i den morderna typen som kan leda till "nackspärr" vid trauma så som fall, spark. Att halsen kan låsa sig på dessa högrörliga typer, detta är vet. som är dressyrhäst-på-topp-nivå-verksamma. Sen kom kiropraktorn och konstaterade överrörlig si-led. Har också sökt på nätet och kan konstatera att detta är ovanligt och svårt att fastställa. Så jag undrar om detta är ett nytt "syndrom"? Efter att han repat sig och jag försiktigt återupptog ridningen, vill han plötsligt inte riktigt. Inte tvärstopp men inget riktigt framåtsug. Så jag hänger lite i limbo nu. Har han träningsvärk bara? Han är så ouppfostrad så från mark/vid hand går bra i skritt men ännu inte i trav el galopp. (Vi tränar på det) Oroar mig för brist på träning/motion. Går ute hela dagarna med andra hästar. Vad tycks ska jag köra på? Ibland så är det nog så att han kör med mig...  pappan hittar du här http://www.hengstenstation.com/hssystem/hengstenshow.php?target=4

[ Svara ]

Markus 13 november 2014

Om vi skall vara lite konspiratoriska, så kan man ju förstå att det är bekvämt för en kiropraktor att ställa en diagnos som inte går att bevisa. Men eftersom diagnosen just inte heller går att fastställa, så tror jag inte din kiropraktor har rätt, mer än möjligtvis genom slumpen.

Att sedan två veterinärer kommer och ställer andra diagnoser, ger ju inte heller förtroende för att någon av dem egentligen vet vad de pratar om. Jag har ju själv nyss varit med om något liknande med min Taekwondo, som också fick ny diagnos varje gång en ny person var inblandad.

Träningsvärk går över inom några dagar, så det kan du utesluta. Man får inte heller ont av att vara ouppfostrad. Som du beskriver det, tror jag absolut att hästen har ont någonstans, men det är ju omöjligt för mig att säga var det kan vara.

Så: Har han int i SI-leden? Ja, det är mycket troligt. Går det att reda ut om han har ont i SI-leden. nej, inte efter vad jag förstått. Går det att behandla? Nej, inte efter vad jag förstått. Det är, som du säger, en modediagnos. Inte heller blir man stel i nacken av att ha ont i SI-leden, som ju sitter i bäckenet.

Tyvärr har jag inget bra förslag på vad du skall göra, mer än att söka vidare. jag har förtroende för veterinärerna på Skara djursjukhus, och de har ju också möjligheter att undersöka hästen noggrannt.

Lycka till! Kom tilbaka och berätta hur det går.

 

[ Svara ]