Markus svarar : underhals + dåligt musklad rygg

«Föregående - Nästa»
12 juni 2014

Hej! Jag är en ringrostig ryttare som just  tagit upp ridningen efter en sådär tjugo år... Har köpt en ponny som jag nu fått kommentarer om att hon har underhals och dåligt musklad rygg.  Jag är inte så duktig men tycker att jag själv ser det också så det stämmer säkert. Hon har en tendens att ha huvudet högt när man rider. Har fått tips om att använda thideman kanske en gång i veckan och att bygga ryggmuskler genom att t ex klättra och rida över cavaletti. Vad anser du om thideman i detta läge? Andra tips o förslag? Jag planerar att rida för dressyrtränare emellanåt efter sommaren. Mvh Eva 

Markus 12 juni 2014

Nu vet jag ju inte vad din häst har gjort tidigare och inte heller sett den, varför det är svårt att veta hur dess muskler ser ut. Om jag skall vara synisk, så brukar det vara "andras" hästar som har dåliga muskler. Eftersom du gjort ett uppehåll i ridningen och inte är så duktig är du lägst i hackordningen och får höra mängder med råd och kommentarer om hur synd det är om din häst och hur du skall åtgärda detta. Detta betyder tyvärr inte alltid att "rådgivarna" vet något, de vill bara hävda att de vet något genom att sprida vidare sådant de hört andra säga.

Om jag någon gång i livet hade sett en häst som fått mer muskler genom att den blivit riden med tideman skulle jag rekommendera tideman, men jag har aldrig sett en enda häst bli hjälpt av tideman. Det enda jag sett tideman skapa är hästar som ser ledsna ut och går med huvudet i en obekväm vinkel. Fråga gärna dem som förespråkar tideman vilka hästar de vet som blivit bättre av tidemantygeln.

Nej, ingen häst får mer muskler för att vi tvingar den att vika näsan inåt och nedåt. Gör tvärt om istället: Ge hästen hängande tygel och låt den hålla huvudet var den vill. Rid den sedan mycket och ge den bra hö, så har den snart de muskler den behöver.

Detta betyder inte att du skall låta hästen gå vart den vill i vilket tempo den vill, men övar du hästens lydighet så fortsätter den artigt att göra det du ber den om även om den får frihet. Den stunden du behöver påverka hästen kanske du inte kan ha fri tygel, men den största delen av ridpasset gör ju hästen vad vi vill och tygeln kan hänga.

Ingen häst väljer att gå i en form som ger den dåliga muskler så om hästen själv kan välja bär den sig på bästa sätt och går alltså i rätt form. Låt därför hästen gå i vilken form den vill. Så länge du har en bra balans, en passande sadel och inte stör hästen i munnen får hästen bra muskler genom trevliga skogspromenader i glada tempon. Undvik, som jag redan nämnt, onödig belastning i tyglarna. Tyglarna skall liksom dallra lite grand den stunden du inte vill hästen något. Har du dålig balans så håll i manen och träna på att få en bra fältsists. Då blir du enkel att bära för hästen och den får fina muskler av att bära dig. Känn att du sitter bekvämt i sadeln. Då ligger den oftast bra på hästen och hindrar inga muskler. Sitter du inte bekvämt och inte enkelt kan ändra din sits ligger troligen inte sadeln bra på hästen.

Klättring och kavaletti i är bra. Tideman är skräp.

Lycka till!

[ Svara ]

12 juni 2014

Å tack för svar! Jag hör det du säger och det låter mycket vettigt. Skippar thideman. Måste bara fråga om goghtygeln innan jag helt släpper det här med hjälptyglar. Läste i din handbok att den kanske inte är helt förkastlig. I mitt fall ska jag inte prova det heller? Låter i alla fall betydligt bättre att de kan gå fritt på lång tygel. Mvh Eva 

[ Svara ]

Markus 12 juni 2014

Gouge-tygeln är väl så gott som försvunnen igen. Den fick viss uppmärksamhet tillsammans med chambongen under 70- och 80-talen efter Anthony Paalmans bok, som blev ett standardverk, men båda verkar borta idag, och jag tror ingen saknar dem. Hjälptyglar bygger på en mekanisk inställning till hästens kropp, och en överdriven tro på det visuella. Rätt form och rätt muskler kommer genom att hästen får använda sin kropp på ett naturligt sätt, inte genom att vi försöker stöpa in den i en viss form.

[ Svara ]

12 juni 2014

Ok tack så mycket. Då vet jag betydligt mer inför besöket i hästsportaffären i kväll! Inte lätt när man är nybörjare och får råd från alla håll. Ska lusläsa din ridhandbok! Mvh Eva 

[ Svara ]

20 september 2019

Vilket underbart bra svar av Markus på ursprungsfrågan, bästa jag läst på länge. Så hästvänligt och sunt!!!

Vänligen Joanna

[ Svara ]