Markus svarar : Patella och galopp

«Föregående - Nästa»
8 april 2014

Hej!

Jag har ett 5-årigt arabsto med patella-hakning som jag precis har börjat rida in. Just nu tränar vi gångarter under longering. Hon har väldigt svårt för vänster varv. Först trodde jag hon såg dåligt på vänster öga, men det verkar inte vara problemet. Hon bryter av och vill helst av allt stanna och byta varv i både trav och gallopp för att ha mig på sin högra sida. Skritt går men jag ser att hon inte är bekväm. Gallopp går under protest. Sist fick hon halvt panik och försökte fly när jag krävde gallopp i "problem-varvet". Kan hennes patella göra att hon har svårt att galloppera i ena varvet? Har försökt hitta olika lösningar, men vet inte riktigt vad jag ska göra eller leta efter. Har du något tips?

Markus 8 april 2014

Ja, det kan den säkert. Dock vet jag för lite om patella och hur det fungerar, för att kunna ge dig några bra tips. Jag har just ingen erfarenhet av patellaproblem för egen del men med lite tur dyker det upp kommentarer här från folk som vet mer.

I första rummet skulle jag föreslå dig att fråga din veterinär.

[ Svara ]

Jenny 8 april 2014

Jag har en häst som har haft lite pathellahakning på båda knäna. Nu är hon opererad och det är något jag kan rekomendera, det blev en helt annan häst när hon insåg att knäna funkade som de borde. Att din häst har svårt i ena varvet kan mycket väl bero på pathellaupphakningen, inte bara det att hon är rädd att knäet ska haka och även om det inte hakar kan det nog göra ont, men de jobbar rent allmänt mer snett med pathellaupphakning. Tanken att det kan hända något finns nog hela tiden hos hästen. Min häst hade som sagt rätt lite hakningar på båda sidorna hon var nöjd och glad, löste alla uppgifter man gav henne. Men till slut bestämde vi oss för att operera henne, det var en enkel operation under lugnande och lokalbedövning. Efter ett halvår eller lite mer så hade hon börjat lita på sin kropp och även om det var en glad flicka innan, blev hon desto mer sprallig efter operationen. Av detta tror jag att hon hela tiden var medveten om att hennes knän kunde haka, trots att det bara var lite!

[ Svara ]