Markus svarar : Korsgalopp

«Föregående - Nästa»
5 september 2009
Vad är det som gör att hästar ibland går i korsgalopp och hur ser fotförflyttningen då ut? Kan du ge några tips om hur du tycker att man bäst tränar hästen att galoppera rent?
Markus 5 september 2009

Jag har letat genom mina bilder utan att hitta någon bild på korsgalopp. Det är ju sällan sådana bilder som folk skickar till mig. korsgalopp har vi ju lärt oss att skämmas över.

Att korsgaloppen är så hatat tror jag mycket beror på att den är så obekväm. Emellertid verkar det endast vara ryttaren som har problem med den. Hästarna ser oftast lika glad ut i korsgalopp, som i "riktig" galopp.

De gånger man ser att hästen väljer korsgalopp, är när de vill svänga mer än vad farten eller underlaget egentligen tillåter. En busig häst som kommer springande i hagen väljer oftast korsgalopp när den skall bromsa och vända lite tvärt. Samma sak gör hästen när den skall svänga och upptäcker att underlaget var lite halkigare än den hade planerat.

I vanlig galopp sätter ju hästen ner ytter bak först, och därefter inner fram. Då får hästen en ganska smal bäryta i svängarna. Vill hästen galoppera bredspårigt bak behöver den kunna sätt ner inner bak först och sedan lyfta ytter bakfot än mer utåt, åt sidan, för att få balans och slippa halka. Det är här som korsgaloppen uppstår. Hästen väljer korsgaloppen för att kunna bredda bak och köra ut rumpan. Det är alltså en passiv galopp som används när man inte vill trilla. När det går rakt fram, brukar hästar byta till den mera framåtdrivande riktiga galoppen.

I skritt och trav väljer hästen en framdelsvändningsliknande rörelse i samma situation, så kanske kan man säga att korsgaloppen är galoppens framdelsvändning.

Man ser rätt ofta hopphästar i korsgalopp i snäva svängar där det är viktigare att stå på benen än att ha god fart. En dragande innertygel föder ofta korsgalopp eftersom den försvårar hästens balans.

Kanske bör vi som ryttare lära oss att acceptera korsgaloppen och se den som ytterligare en åtgärd från hästens sida att bemästra sin kropp i nästintill omöjliga sammanhang. Korsgaloppen finns ju där av en anledning.

[ Svara ]

Jenny 5 september 2009

Jag har fått höra/lära mig att hästar får ont i ryggen av korsgalopp! Jag har inte grubblat så mycket över detta, mer än att jag tycker att det låter lite konstigt, hästen väljer ju själv den galoppen och skulle de göra det om det gjorde ont?

[ Svara ]

Markus 5 september 2009

Så sägs nog för att korsgaloppen är så obekväm för ryttaren. Det känns ju ungefär som om hästen har ont någonstans och inte vill stödja på ett ben.

 

[ Svara ]