Markus svarar : Bakskygg häst

«Föregående - Nästa»
23 juli 2009
Hej alla kloka hästmänniskor !
Jag har nyss skaffat världens sötaste sto (tycker väl alla om sin egen) som dock är lite nervös och känslig. Vi kommer väldigt bra överens och jag har goda förhoppningar om att dettta kommer att blir hur bra som helst men hon är så rädd om bakdelen och jag skulle behöva några bra tips på vad jag ska göra. Kanske nån har någon teori om varför hon är så bakskygg. Hon är 8 år och inte så mycket riden .

Anna
Jenny 23 juli 2009

Det finns miljontals orsaker till att bli bakskygg, men det är inte roligt att ha en sådan häst och det kan vara riktigt farligt. Det du alltid ska tänka på i första hand är din egen säkerhet, jobba med hjälm på och håll dig själv och andra ifrån bakbenen! Det andra är förståss att du i alla lägen ska behålla ditt lugn, det här är hennes problem, gör det inte till ditt.
Nu finns det ju olika sorters bakskygghet och beroende på det så behöver man angripa problemet på olika sätt.

Jag undrar lite hur du har märkt att hon är bakskygg. Är det bara i bland? Är det ljud bakifrån eller är det rörelser bakifrån, eller är det att röra vid henne bakifrån?
När något kommer bakifrån mot en häst aktiverar vi deras mest basala reaktion nämligen att fly!
 
Om det är så att hon inte tycker om att du rör vid hennes bakbenen så jobba med ett spö, du står själv kvar vid bogen samtidigt som du smeker henne med spöet närmare och närmare bakbenet, när hon rycker undan bakbenet låter du spöet hänga kvar eller följa efter henne. Undvik att hamna i sittuationen där hon maniskt kickar efter spöet, då lär hon sig bara det istället. Efter ett tag lär hon sig att det inte är farligt det där som är vid bakbenen och accepterar det. Du kan också ta en handske som du fyller med något och så sätter du fast den vid en pinne och gör precis samma sak som med spöt.
Jag har ibland märkt att vissa hästar inte gillar när man rör vid benet på vissa sätt! Man kan vara både för hårdhänt och för mjuk!
Det här är mitt tips, om hon är rädd för ljud bakifrån eller bakskygg på andra sätt så har jag nog lite tips angående det med.
Hoppas att ni får ordning på det.

[ Svara ]

Markus 24 juli 2009

Jenny har gett ett mykcet klokt svar. det är inte mykcet jag har att tillägga.

Bakskygghet kan ibland vara rädsla, och ibland istadighet. Det är svårt att utifrån din beskrivning bestämma vilket. Om du ger oss en utförligare beskrivnign, får du fler och exaktare råd.

[ Svara ]

24 juli 2009

Hej igen, vad snabba ni är på att svara !
Hon är framför allt rädd för rörelser bakifrån och även när man sitter upp på henne kan hon ha svårt att stå stilla och verka jätterädd just när mitt ben är på väg över länden (har rusat iväg och stimmat riktigt rejält några gånger). När jag ryktar visar hon inget när jag går nära bakom men om jag går iväg och hämtar nåt och ska gå förbi bakom henne så rycker hon till som om hon blir överraskad. Jobbar med precis det Jenny föreslår med beröring och även mycket ledövningar. Jag har inte haft henne mer än ett par månader så vi håller fortfarande på att lära känna varandra och det blir inte så mycket ridning än.
Anna

[ Svara ]