Markus svarar : Hur fattar man galoppen rätt?

«Föregående - Nästa»
3 januari 2014

Hej! Detta kanske är en lite korkad fråga, men jag undrar hur man fattar galopp på ett korrekt sätt? Jag har genom åren träffat på väldigt många hästmänniskor och alla har haft sina egna teorier till exempel som att man ska ta fram innerskänkel och dra bak ytterskänkel eller bara dra bak ytterskänkel eller "kicka" till med innerskänkel?! 

Vad är egentligen korrekt? Hur ska man inverka med sits och skänkel vid galoppfattning? Hälsningar Julia

Markus 3 januari 2014

Jag har skrivit rätt utförligt om det här:

https://markusholst.com/ridhandboken/9/R%C3%B6relserna/Fatta+galopp/1777

Sammanfattningsvis: Får du hästen att galoppera har du gjort rätt. Utifrån resultatet av din fattning kan du fundera ut vad du behöver justera för att få det än bättre.

[ Svara ]

12 juli 2014

Haleluja, och tack för det. Min gamla häst fattade galopp när "vi var redo". Från halt och skritt i ridbanan eller ute i terrängen, jag tror att min häst angav att han var redo och med en eftergift galopperade vi. Enkelt men hur; om någon skulle ha frågat mig så skulle jag säga "jag tänkte galopp". Nu har jag fått en unghäst med "ridtekniska" problem. "Vill inte galoppera" så då gör vi inte det i ridbanan utan bara när vi rider ut - tjoho! "Problemet" har med bristande bärighet och balans att göra (så klart). Härligt att se denna nästan tabubelagda "galopproblematik" så tydligt beskriven i skrift med sådan hjärtlig öppenhet. Tack! När min gamle trotjänare hade lämnade jordelivet, blev jag "utskrattad" för att jag inte kunde fatta galopp på en "vanlig" ridskolehäst. Man förstod inte varför jag "vred mig utåt" i galoppfattningen som förövrigt uteblev. Helt förklarligt då dessa förövrigt välskötta och fina ridskolehästar var tränade på att fatta galopp med skänklhjälp(er) och aldrig ombads göra öppna som de för övrigt inte heller "begrep"). Jag inser nu att min vridning (dvs. framskjutning av inre höft) var en följsamhet och en eftergift, inte en "standardsignal för alla hästar" att fatta galopp. - Det blev långt - men det var så roligt och lättande att läsa om hur Markus skriver om att FATTA galopp. Tack snälla. mvh Trissa

 

[ Svara ]

9 november 2014

Man ska sitta ner i traven och dra bak yttreskänkeln och dra fram inre. Man ska hålla händerna stilla och sedan klickar man till med benen och hästen fattar galopp ??

[ Svara ]

Markus 9 november 2014

Med den beskrivningen blir det omöjligt att fatta galopp vid longering, eller i fältsits, eller från skritt, eller från halt eller ryggning eller vad som helst. Rätt har man gjort när ens ansträngningar leder till att hästen fattar den galopp man vill ha.

[ Svara ]