Markus svarar : Överpigg, bockar och slår

«Föregående - Nästa»
30 december 2013

Tips emottages tacksamt! Mitt arabsto, 4,5 år gammal har ett rejält temperament och är just nu rätt så jobbig i ridningen. Så fort vi rider i snabbare tempo än lugn trav vill hon dra iväg. Detta stör mig inte egentligen, jag gillar hästar med framåtbjudning, även heta hästar, men hon kör ner huvudet, krullar ihop sig och sparkar bakut - högt! Det hjälps inte om jag driver på, även i galoppen slår hon, högt och plötsligt. Hittills har jag suttit kvar, men det är bara en tidsfråga innan jag flyger av. Jag kan inte fånga upp henne i tygeln, hon krullar sig så att hon bara försvinner framför mig. Jag har ridit med hackamore ett tag nu och tycker att jag får tag i henne lite bättre med det, men igår var hon helt hopplös. Då bytte jag till bett och hon blev en gnutta bättre - en stund.

Detta gäller uteritt, både i grupp, ensam och med bara en till häst. Om vi går först, sist eller i mitten, hon uppför sig lika illa. 

Jag har inget ledarskapsproblem i övrigt, i hanteringen flyter allt, i ridningen går hon fram överallt jag ber henne om - genom vatten, över bäckar, gegga, kor, älgar, vad som helst. 

Detta har hållit på i en dryg månad, tidigre har hon lyssnat bra, blivit irriterad ibland och sparkat när hon tycker att vi rider för långsamt, men inte regelbundet som hon gör nu och hon har inte kört ner / in huvudet som hon gör nu.


Markus 30 december 2013

Om det har kommit den sista månaden, skulle jag titta på hennes vardag. Har du bytt eller ökat foder, eller är hennes hage så lerig och kletig att hon inte vill (eller kan) motionera i den? Unghästar får överskottsenergi om de rör sig för lite.

[ Svara ]

31 december 2013

Tack för svar.

Hagen är jttestor, kuperad med skog och ängar. Mina hästar går i lösdrift året runt. Då menar jag inte en liten rasthage i anslutning till en lighall, utan en riktigt stor hage. 

Samma foder, näringsfattigt hösilage, inget kraft över huvud taget. 

Hon har ett föl i hagen som hon leker mycket med, hon är den av mina fem som rör sig allra mest i hagen, så det känns inte som överskottsenergi. Tyvärr, det hade varit skönt om det var det, men hon verkar mer grinig, tvär - ungefär som en trotsig unge som ligger och skriker på golvet i mataffären för att hen inte får godis en måndag. 

Problemet är att jag inte kan få upp hennes huvud, hon är som en ål i handen på mig. Jag rider i skog och mark, alltid i en låg lång form, relativt lång tygel. Hon är mycket lyhörd för hjälperna. Jag vill ha henne i så naturlig som möjligt. Jag antar att jag måst rida henne i en högre form nu, men hur? 

Kortar jag tygleln krullar hon ihop sig och kommer undan, kör in / ner huvudet och saprkar sen högt. Spelar ingen roll om jag har bett eller hackamore.

Hennes far är känd för att lämna tuffa avkommor och jag har fått omdömet av en "problemhästperson" att hon är mycket envis. 

Jag funderar på att låna en kompis kimblewick med kedja, så min häst känner av när jag tar i henne och får sig en tankeställare. Vad tror du om det? 

[ Svara ]

31 december 2013

PS

Hon bockar sig inte...

[ Svara ]

Markus 31 december 2013

Då är det i alla fall inte överskottsenergi, och därmed blir det svårare att svara på. En tanke som dök upp, är att hon kanske är klämd av sadeln. Har hon kanske breddat sig eller fått mer hull?

Att hon krullar ihop sig är ett resultat av att hon inte lyder dig. Hon viker in näsan istället för att bromsa, eller  vad du vill. Då får man ta igenom hjälpen ändå, och lätta när hon lyder.Högre form får du inte genom att korta tygeln.

Högre form kommer när hästen är mer villig att lyda, inte för att du kortar tygeln.

[ Svara ]

Jenny 31 december 2013

Hormonstörning? Man tycker ju att hon inte borde brunsta så här mitt i vintern, men omöjligt är det absolut inte.

[ Svara ]

31 december 2013

Jag rider en bomfri torsion, och sadeln känns inte som ett problem. Men hon är väldigt stursk och har mycket "lynne" just i ridningen. 

I dag fick hon ha ett barn på ryggen och skötte sig exemplariskt! :) 

Jag tror mest att hon testar mig rejält, men jag skulle vilja få upp huvudet utan att använda våld...... 

[ Svara ]

Markus 31 december 2013

Det är även lätt att man premierar dåligt beteende varpå det är möjligt att hästen tror att den gör det vi vill. Ponera att du ber hästen om något. Om reslutatet då blir att hon istället för att göra det du vill, börjar slå bakut eller liknande i galoppen så är det så lätt att man byter instruktion till hästen.

Du kanske ber hästen minska tempot. Resultatet blir bockande. När hästen bockar börjar de flesta av oss att antingen hålla oss kvar eller försöka få slut på bockandet. Vi byter alltså samtalsämne varför det lönar sig för hästen att börja bocka.

Samma sak är det med hästen som ställer sig på bakbenen. Om man försöker göra en framdelsvändning och hästen stegrar sig, är det väldigt få av oss som fortfarande försöker få hästen till en framdelsvändning och då bygger man tyvärr in ett system att framdelsvändningshjälpen upphör när hästen står på bakbenen - och det är ju för att få hjälpen att upphöra som hästen lyder oss.

Att enträget hålla kvar instruktionen tills vi fått önskat resultat, är det vi kalla för att vara konsekventa. Det är svårt.

[ Svara ]

31 december 2013

Jo, det är ju inte det lättaste att vara cool mitt i en rodeo! :) 

[ Svara ]

Markus 4 januari 2014

Vad man alltid kan göra mitt i en rodeo, är att smacka fram hästen. Det är så lätt att man säger nej till den olydiga hästen och försöjer avstyra olydigheten genom att uppmana den att sluta vara olydig. Bättre är att säga JO och uppmana den olydige hästen att bli lydig. Då fungerar det dåligt att tala om för hästen vad den inte skall göra Bättre är att tala om vad den skall göra och se till att den gör det.

Och som sagt, smacka fram klarar man alltid. Får man på det viset tillbaka bjudningen brukar man strax kunna rida igen och åven minska farten.

[ Svara ]

8 april 2014

Hittade just denna fantastiska sida, och läste bland annat detta inlägg.

Många bra svar från Markus. Vill bara göra ett litet instick om att stoet kanske är på väg in i "5-årstrots". Om du bara lyckas överleva det närmaste året tills hon blir sex år, så kan hon bli fantastiskt bra sedan.

Jag lyckades rädda livet på en "omöjlig" welsh mountain som jag tränade åt ägaren för att jag inte gav upp, utan bad ägaren att han skulle få leva tills han blev sex år. När han väl la av med trotset blev han bäst i länet i dressyr med ägarens son!

[ Svara ]

24 oktober 2014

Oj vad jag känner igen min medryttarhäst! Hon är 5 och har gått från rätt trög till en hysterisk bockmaskin. Och jag blir skraj- är för gammal för att trilla av. ;) Imorgon ska jag våga driva istället för att hålla igen! Tack för tipsen!

[ Svara ]

30 oktober 2014

Hej! 

Nu är min häst betydligt trevligare. Jag ficke ett tips från helt annat håll och det var att jag till 100 % måste ha koll på gångarterna. Inte en enda gång har hon fått trava ikapp andra hästar tex, utan att jag ber om det. När gångartsdiktaturen satt, fick hon prova lite galopp igen (flera månader senare) och hon skötte sig faktiskt. Så fort hon provade att slå blev det skritt resten av ridturen. Inte särskilt kul, så nu har hon fattat att det är bäst hon sköter sig, annars blir det väldigt långtråkiga ridturer. Nu vågar jag tom rejsa i uppförsbacke! :D

[ Svara ]

Markus 30 oktober 2014

Bravo!

[ Svara ]

16 juli 2019

Denna fråga är ju några år gammal men jag skulle ändå vilja göra tillägget att sista mjölktänderna byts ut vid ca  4,5 års ålder och skulle också kunna vara en anledning till ''grinigheten''.
Skönt att du fann en lösning! Ja skritta är bra medicin på heta hästar.

 

[ Svara ]