Markus svarar : Överpigg, bockar och slår

-
30 december 2013

Tips emottages tacksamt! Mitt arabsto, 4,5 år gammal har ett rejält temperament och är just nu rätt så jobbig i ridningen. Så fort vi rider i snabbare tempo än lugn trav vill hon dra iväg. Detta stör mig inte egentligen, jag gillar hästar med framåtbjudning, även heta hästar, men hon kör ner huvudet, krullar ihop sig och sparkar bakut - högt! Det hjälps inte om jag driver på, även i galoppen slår hon, högt och plötsligt. Hittills har jag suttit kvar, men det är bara en tidsfråga innan jag flyger av. Jag kan inte fånga upp henne i tygeln, hon krullar sig så att hon bara försvinner framför mig. Jag har ridit med hackamore ett tag nu och tycker att jag får tag i henne lite bättre med det, men igår var hon helt hopplös. Då bytte jag till bett och hon blev en gnutta bättre - en stund.

Detta gäller uteritt, både i grupp, ensam och med bara en till häst. Om vi går först, sist eller i mitten, hon uppför sig lika illa. 

Jag har inget ledarskapsproblem i övrigt, i hanteringen flyter allt, i ridningen går hon fram överallt jag ber henne om - genom vatten, över bäckar, gegga, kor, älgar, vad som helst. 

Detta har hållit på i en dryg månad, tidigre har hon lyssnat bra, blivit irriterad ibland och sparkat när hon tycker att vi rider för långsamt, men inte regelbundet som hon gör nu och hon har inte kört ner / in huvudet som hon gör nu.