02 april 2013 Hej! Vill börja med att tacka för en väldigt bra och användbar sida. Min fråga handlar om du använder godis som en del av belöningen i hästträningen, både vad gäller unghästar och erfarna hästar? Vilka fördelar och nackdelar finns det och i vilka situationer kan det vara användbart? Tacksam för svar.
Mvh Sarah
Föregående artikel
Nästa artikel
Markus Holst 03 april 2013
Jag använder själv sällan godis som belöning, i alla fall inte så att jag har det i fickan och delar med mig under arbetets gång. Däremot får hästarna havre på sin plats när dagens arbete är avslutat. det vet de om ch springer därför snällt in på logen ifall jag trillar av eller så, och det är just av den anledningen jag ger dem.
Nyligen läste jag en forskarartikel om att uppmuntran underlättar inlärning - vilket väl inte förvånar någon - och där har månne godis en plats, men det stod inte vad de betraktades som uppmuntran. Jag brukar tänka att om jag känner mig ärligen stolt över min häst och visar honom den stoltheten, så är det en lika god uppmuntran som en sockerbit.
Ibland finns det emellertid skäl att vädja till deras mage. Jag använder havre när jag lastar, och när jag behöver fånga dem om de kommit lösa i nejden, och säkerligen i några situationer till.
Vi skall också komma ihåg att bästa beröm är att hästen får avsluta arbetet när den gjort något duktigt.
[ Svara ]
Lotta Sundqvist 03 april 2013
Jag använder godis för inlärning snarare än belöning, sk klickerträning. Det fungerar väldigt bra och är effektivt. Det viktiga är att ha bra tajming så att man belönar rätt beteende. Jag upplever att min häst blivit mindre tiggig sedan jag började med detta, eller snarare, han tigger bara snyggt ;)
[ Svara ]
Markus Holst 03 april 2013
Nackdelen med godis är att det inte fungerar i alla lägen. Jag vill gärna se den som belönar med godis under pågående seriebyten, eller under pågående banhoppning, eller liknande.
En elev stannade och gav godis när vi äntligen fått hästen att göra en bra övergång till trav. Blir lite svårtolkat. Och det är väl det jag inte gillar med godistanken: Det kräver att hästen stannar och risken finns då att hästen vänjer sig att stanna så fort den känner sig nöjd med sin prestation.
[ Svara ]
Lotta Sundqvist 03 april 2013
Använder man klickerträningen så avbryter klicket övningen. Man får lära in delar av rörelsen först, ett galoppombyte, eller ett steg ökat trav osv, och sedan kräva mer och mer vart eftersom. Som sagt det är mer för inlärning för mig, när hjälpen är befäst blir ju belöningen "bara" att man slutar med hjälpen.
När jag började rida C ute i trafiken så fick han godis om han stod still när det kommer bilar och långtradare eller annat läskigt. Eftersom vi bodde nära en väldigt trafikerad väg var vi ofta tvungen att gå i närheten av tung trafik. På så vis förknippar han trafiken med godis och en klapp på fickan där godiset finns är en extra handbroms faktiskt. Även om det numera är få fordon som är så läskiga att de "når upp till godisnivå" så stannar C ibland och undrar vart godiset tagit vägen :)
[ Svara ]