Markus svarar : travhäst

«Föregående - Nästa»
20 januari 2013

hej hej

Jag har en travhäst som har börjat trampa sig på vänster framfot varje gång ja är ut med henne. har på sista tiden jobbat hårt me att få henne att gå någotsånär rakt genom kroppen eftersom hon förut alltid sprang rejält böjd åt vänster.Men så börja hon med att trampa sig istället, hon har alltid satt höger ordentligt in under kroppen. Kan du hjälpa mig att försöka förstå varför?

mvh Jennie o Jan1

 

Markus 20 januari 2013

Du verkar ju själv sätta ett samband mellan dina uträtande övnignar och hennes feltramp, så kanske skall du försöka hitta ett annat sätt att gymnastisera henne. Som jag nyss skrev i en annan tråd så handlar rakriktande om att kunna få ästen att göra olika övnignar lika bra åt båda hållen, och där är sidvärtsrörelserna det viktigaste. Den dagen hon gör olika sidvärtsrörelser och övergångar dem emellan lika bra åt båda hållen, kanske du även kan rida henne rakt fram på ett bra sätt, men i omvänd ordning går det sällan.

[ Svara ]

Markus 25 januari 2013

Travhästars problem tål att skrivas mer om. De har ju i generationer avlats för speciella krav. Ett av kraven är ju att de skall kunna ta riktigt långa steg. Därför vill man helst att de går med bakbenen brett isär så de kan paddla på utanför frambenen. Försöker man få en häst med så långt steg att sätta benen i samma linje, blir såklart risken stor att bakbenet hamnar ovanpå frambenet och balltrampet är ett faktum.

Så långe vi rider i naturen kan hästen få sätta sitt ben var den vill, men om vi vill gymnastisera vår travare, är det befogat att leta efter övningar som tränar hästens balans även i låga tempon. Därför brukar mina elever med travare får göra olia smygisövningar, och även många varianter av Första lydighetsövningen. Bra övning är att bara trava några få steg ochs edan sakta av igen och skritta tills hästen är lugn. Ett som det är har din häst lärt sig att smyga i traven, och det mesta av ditt problem är löst.

[ Svara ]