Markus svarar : Svårt att samla sig i galoppen

«Föregående - Nästa»
31 januari 2013

Hej Markus.

Jag har en 7 årig korsning som jag har problem med galoppen på. Han går i fin balans, är lyhörd och följsam i både skritt och trav, men när det kommer till galoppen är allt som bortblåst. Fattningen gör han oftast i balans och de första galoppstegen brukar också vara i bra tempo och balans. Men efter 2-3 galoppsteg ökar han takten och tappar balansen och det går bara fortare och fortare speciellt när jag rider på rakt spår.

Har du några tips och ideer på hur jag ska kunna få honom jobba i balans och lugnt temp i galoppen? Jag har jobbat på detta i 2 år och korta perioder går han bättre. Det känns som om han försöker komma undan att behöva jobba.

Tack på förhand.

Hälsningar Sofie

Markus 31 januari 2013

Detta är ett mycket vanligt problem, och det förekommer inte bara i galopp. det kan vara lika tydligt i trav också.

Mitt råd är, att inte galoppera när galoppen blir obalanserad och dragig. Du bryter av innan dess, och hittar balansen igen. Läs https://markusholst.com/ridhandboken/13/%D6vningar/F%F6rsta+lydighets%F6vningen/1801.

Öva därför att galoppera 5-7 språng, och sedan bryta av till skritt. När hästen är lugn i skritten galopperar du några språng igen. Rätt snart kommer hästen att galoppera lita avvaktande och vänta på avbrottet. När den gör det berömmer du. det är hela vitsen. När detta börjar hända, kan du galoppera lite längre, så länge hästen är focuserad på dig och väntar på avbrottet.

Även när du börjat kunna galoppera lite längre, är det bra att sakta av när balansen försvinner. Det är svårt att återfå balansen när man förlorat galoppen. Det kommer du kunna göra om något år eller så, men knappast just nu.

Lycka till!

[ Svara ]

1 februari 2013

Tack för tipset =)

Ska fortsätta träna, så kommer det förhoppningsvis bli bättre med tiden.

 

Hälsningar Sofie

[ Svara ]