Markus svarar : Manskapssadel

«Föregående - Nästa»
16 januari 2013

Hej Markus,

Jag har precis hittat en manskapssadel strl 2. Hemma har jag en nordsvensk brukshäst med en dressyrsadel, utprovad av sadelutprovare, bomstorlek vid, vet inte sifforna exakt. Den ligger jättebra.

Till frågan:

"Borde" inte strl. 2 passa? Den ligger i baklut. Filtbossorna är liiite plattare där, men undrar egentligen om det är det som är felet.

Jag har också en i strl. 1, som ligger i våg, men tycker 2.an ligger bättre fram.

siffrorna 1 och 2 står på själva bommen bak, inte i lädret som jag sett på andra sadlar. Inga bokstäver efter. De har de gamla stigbygelfästena.

Hoppas du kan komma med någon tanke.

 

Vänligen, Ida

Markus 16 januari 2013

På den äldre modellen, som heter m/1900 och främst känns igen på de slutna stigbygelfästena men även på en del andra detaljer, har siffran på fästet till järnbygeln bak. Den sadeln saknar också de möjligheter som behövs för att bygga om sadeln till en sele, vilket ju behövdes främst för artileriet där man red på häsarna som drog kanonerna. Att an gjorde en ny sadel, m/1903, var främst för att tillgodose det behovet.

Jo, storlek 2 borde passa bättre, men många nordisar är inte så breda som man tror. Du får tänka på at när din sadel var ny (borde stå ett årtal på den) var hästarna allmänt bredare. Även halvbloden var betydligt kraftigare än vad som idag är normnalt. Om du således har en lite smäckrare  nordis kanske sadel 1 passar bättre ändå.

fast det är underligt att din sadel nummer 2 ligger i bakvikt. Det är ju möjligt at den egentligen är en 2A, alltså för bred häst med hög manke, och att din häst har låg eller ingen manke.

Det bästa du kan göra är att prova båda sadlarna och se vilken du pch hästen trivs bäst med. sadöar i bakvikt är ingen höjdare att rida i. Du kan kanske själv sy på lite mer filt under bossorna bak? Det gjorde man rätt ofta förr, när det behövdes.

[ Svara ]

16 januari 2013

Nu kanske jag kan svara. Fick bli medlem istället.

Hon har inte särskilt mycket manke. Har provat den på unghästen, som också är nordsvensk. Lite smäckrare och den lutar på henne med. Hon har nog lite mer manke, men inte mycket heller.

Jag ska titta lite noggrannare på 1.an. Har snöat in på 2.an eftersom den var till de bredare. 

På 2.an står inget årtal. Hittar Kv6, 545 och en liten rund läderbit där det står 11. Det är också en 3.a målad på råhuden. Kåporna är utbytta. Sitsen är gammal. Kavaleriet förstår jag och 545 är väl själva numret på sadeln. Vad kan 11 vara?

Ska se om jag kan få tag på bra tunnare filtbitar att bygga med. Har beställt en westernpad, för jag har ingen hästfilt. Blir det bra tro?

Var kan jag hitta nya filtbossor? Jag har läderhantverksutbildning och är lite händig så jag skulle kunna byta och fixa själv.

Tusen tack för ditt svar!

[ Svara ]

Markus 16 januari 2013

Jag vet inte vad elvan står för. Det är möjligt att det är soldatens nummer, men då din sadel troligen varit förrådsställd borde den inte ha något soldatnummer. Jag vet inte ens om sadlarna hade soldatnummer (vapen hade det).

Det är möjligt att du kan hitta bossor hos Floby överskott. Annars kan man ju flytta över läderbitarna till valfri filtbit, så har du nya bossor.

[ Svara ]