Markus svarar : Hingst

«Föregående - Nästa»
9 januari 2013

Hingstar brukar gärna vilja visa upp sig och skrika. Har du några tips om övningar man kan göra för att minska dessa beteenden?och framför allt få en hingst som inte ignorerar dig när han blir hingstig. 

alla övningar är självklara och kommer hjälpa en hel del. Men tänkte om det finns någon/några specifika ''hingst övningar'' så att säga.

Tacksam för svar! :) Mvh Sandra

Markus 9 januari 2013

Nej, jag har inga bra svar. Förvisso har jag hållt på med hingstar en del, men kan ändå inte säga att jag lyckats lösa detta problem. Därför föredrar jag mina vallackar.

För bra svar skall du nog fråga i NH-kretsar.

[ Svara ]

Jenny 9 januari 2013

Har ägt och ridit hingst i några år och det tipset jag kan ge är att alltid rida framåt. Få din hingst att jobba så att han istället riktar sin uppmärksamhet mot dig istället. Får han stanna så kommer han lägga mer energi på att skrika på de andra hästarna. Sedan får du tänka på att det är "reptilhjärnan" som slår till, hingstar kan bli helt korkade när de är som värst och då får du ta det lugnare och vara mer tydlig, med enklare instruktioner. Många gånger är det tillräkligt svårt att trava där ifrån.

Endel hingstar är skrikigare än andra och endel hingstar tar betydligt längre tid att få intresserade av andra saker än ston.

Sedan säger jag samma sak som alla sa till mig, varför hingst?
Du har säkert lika god orsak till det som jag, men vilken är din? :-)

[ Svara ]

Markus 13 januari 2013

Ja, det är såklart riktigt, men jag tänkte mera på det som en inställning än som övningar.

Ge hingsten en uppgift, och se till att han utför den hur mycket han än vill synas och skrika. En bra uppgift är alltid att röra sig, och då helst fortare än hingsten själv vill. Se till att ta dig dit du vill, på det sätt du vill i den gångart du vill. Lyckas du kommer förhoppningsvis hingsten tycka att du är tuffare än han, varför han inte känner sig lika manlig.

Ofta när hästar blir bångstyriga vill man säga "Nej, gör inte så". Det lyckas aldrig. Man måste säga "Jo, gör som jag säger". Då måste man också vilja något, och att bara ta bort ett beteende är inte att vilja något.

[ Svara ]