Markus svarar : Var börja träningen på inriden femåringen som inte lyssnar..

«Föregående - Nästa»
29 december 2012
Hej
Har en femåringen som jag importerat från England. Fin men skygg människan.
Hon skall vara inriden och jag har ridit henne en del men hon lyssnar inte på förhållningarna .ju mer jag tar i desto mer springer hon iväg. Jag har skrittat o travat men inte galopperat för jag får knappt stopp på henne i trav.
Efter många om o men har jag nu börjat med att träna henne bättre från marken, lleder henne överallt utan problem.
Longerar men där har hon svårare att lyssna i trav. Så där är vi nu efter sex månader...

Jag vill självfallet rida henne men ser en fara i att hon är svår att stanna. Därför tänkte jag lära ut
grunderna från marken och att rida henne när först när hon lyssnar på kommandon i longering med o utan sadel. Alltså behandla henne som en oinriden unghäst. Jag följer din ridhandbok.

Longerar i grimma. Korta stunder. Skritt o trav.

Överdriver jag, eller skall jag jobba henne från rygg och träna förhållningar ? Har du bättre förslag?
Vad är bästa träningen att få henne att lyssna ?
Upplever henne fortfarande svårfångad och rädd människan..men snäll.

Karin
Jenny 29 december 2012

Jag tycker du gör helt rätt, du har så mycket mer kontroll från marken än uppe på hästryggen.

Är du bara lugn och konsekvent kommer hon säkert få förtroende för dig. Testa gärna lite massage av något slag eller bara att mysa skapar ofta snabbt ett större förtroende.

Du kan också pröva att tömmköra henne, men är hon allt för rädd eller bakskygg är det inget du ska testa.

Din häst måste inse att du är värdig att respektera, att du är klok nog att följa och att du är intressant.

[ Svara ]

Markus 29 december 2012

Jag brukar ju hävda att har du inte full kontroll från marken har du det inte från ryggen heller. Dock behöver bristande reaktion på förhållning inte bero på illvilja utan på att hästan helt enkelt inte förstår vad som förväntas av den. Det problemet hade jag med min ursnälle Robust när han var ung. Han följde mig som en hund, men förstod inte vad bettet betydde när man red honom. Det var rätt svårt att få honom att röra sig också, men när han väl rörde sig kunde jag varken få honom att svänga eller stanna.

Du gör klokt i att vänta med ridandet tills du har kontroll, men samtidigt kan du ju bara få kontroll genom att rida, så det är lite moment 22. Du kan öva en hel del genom att tömköra din häst, och då fördrar jag att köra utan däckel, vilket oftast kallas för "långa tyglar".

Problemet med Robust löste jag sakteliga dels genom att alltid ge honom beröm när han väl stod still, så att det blev positivt att han stod still. Med hästar av detta snitt är det ju bättre att de stannar en gång för mycket än en gång för litet. Men lika viktig del i lösningen var att jag provade en uppsjö av bett på Robusten. Jag har provat de flesta typer av träns- och stångbett på honom, och märkte tydlig skillnad i reaktion på bett han ninte trivdes med resp. trivdes med. Jag har också provat olika bettlösa varianter på honom. Länge red jag honom med ett kimblewick med hög tungfrihet (som tyvärr inte finns i handeln, det är specialbeställt till honom), men den sista tiden har jag arbetat honom på ett halv-hackamore, vilket hittills fungerar bäst.

Så låt dig experientera. Prova allt, öven det som "stalmaffian" varnar dig för. De flesta varningar får man inte på grund av folks negativa erfarenheter av olika bett, utan på grund av olika betts rykten.

Helst hade jag ju velat se dig och din häst på lektion. Det hade varit enklaste sättet att hjälpa er.

Lycka till!

[ Svara ]