27 december 2012 Hej Markus.
Du skriver att delade stångbett försvårar för hästen att söka stöd på bettet. Jag undrar om du skulle kunna utveckla det lite. Hur är ett delat stångbett tänkt att fungera? Har det några positiva egenskaper eller fler negativa?
Mvh J.
Föregående artikel
Nästa artikel
Markus Holst 27 december 2012
Det är ju alltid svårt att ge generella svar på sådana frågor eftersom såväl hästar som ryttare är olika. Därtill kommer att stångbett kan vara delade och rörliga på så många olika sätt.
Inom western-kretsar talar man om "correction bits". Det är bett där mundelen inte sitter helt fast i skänklarna. Skänklarna kan snurra runt, som en propeller, på var sida av munnen. Sedan hålls de förvisso fast av sidtsycke och kindkedja/curb strap, men ändå. Sådana bett skapar en rad intressanta och underliga effekter. Dels gör det att om du tar bakåt i ena tygeln, åker den skänkelns övre del framåt. Då blir det ju ett tryck i kedjan, som alltså drar den andra sidans skänkel i motsatt riktning.
Jag kan inte säga varför, men har ofta märkt att hästen väljer att dra sig undan sådana bett.
Det finns ju även bett som på olika sätt är ledade på mitten, som ett tränsbett ungefär. Jag har provat sådana bett, både med och utan tungfrihet, och upplever att hästen väljer att hålla sig borta från sådana bettet också.
Du kan alltså inte med någon av ovanstående bett få den där fina kontakten i tygeln, där hästen törs gå fram med näsan och liksom hålla dig i handen för att få en bra kommunikation. Det kan vara motiverat på hästar som överbelastar tygeln och alltså går emot handen. Då kan det stundtals vara bra med bett som hästen inte vill eller kan hålla för hårt i och det är kanske därför de heter correction bits.
Med hackamore ar jag ofta upplevt samma sak som med correction bits. Där lever också skänklarna sina liv oberoende av varandra och det blir lätt fladdrigt och onyanserat. Rätt ofta har jag satt ett höbalsnöre mellan hackamoreskänklarnas nedre del och fått en mycket bättre styrsel och nyans på alltihopa.
I äldre litteratur, till exempel Guerinieres bok, beskrivs stångbett som har en begränsad rörlighet på mitten. Leden spärras när böjen blir för stor. Sådana bett har jag också provat. De är bättre än dem jag nämnt ovan, men blir på de allra flesta hästar onödigt "skarpa"
Min erfarenhet är alltså att mundel och skänklar skall vara i ett stycke. Dock kan ju betten vara ledade på det vis som till exempel ett kimblewickbett, de flesta pelham och mina portugisiska bett. Den rörligheten påverkar knappast bettets funktion alls, och "skadar" alltså inte.
Som alltid är det ju svårt att prata vetenskapligt om bett. Man kan i stort sett inte säga hur bettet påverkar hästens mun eftersom vi ju inte kan öppna och titta efter. Gör vi det är ju inte munnen sig lik längre och bettet fungerar inte som med en stängd mun. Det har gjorts en del studier i ämnet, men genomgående kan vi säga att när det gäller bett, hur de fungerar och vilket vi skall använda så har vi bara vår erfarenhet att luta oss emot. Därför är det viktigt att vi alla vågar prova oss fram. Det kan hända att andra har tänkt fel (eller inte alls) och att deras ord inte stämmer med det vi själva upplever. Detta märker vi först om vi vågar prova.
[ Svara ]
27 december 2012
Tack för svaret! Det är fantastiskt att man kan skriva till dig om både högt och lågt och få svar. När jag skrev "delade stångbett" tänkte jag på stångbett där mundelen är delad, som på ett tränsbett.
[ Svara ]
29 december 2012
I äldre litteratur, till exempel Guerinieres bok, beskrivs stångbett som har en begränsad rörlighet på mitten. Leden spärras när böjen blir för stor. Sådana bett har jag också provat. De är bättre än dem jag nämnt ovan, men blir på de allra flesta hästar onödigt "skarpa"
Men de är såååååå bra när man mest rider på bridongtygeln. Synd att de inte serietillverkas. Jag lever i ständig skräck för att min prototyp ska nötas ut, gå sönder eller bli stulen... Suck och stön. Jag får väl börja tillverka en egen bettserie... ;)
/Svea
[ Svara ]
Markus Holst 29 december 2012
Du kan tro att jag ofta gjort många försök att få tillverkat sådana mundelar, men det bir inte riktigt bra hur jag än försöker. Du anar nog inte heller vilka missfoster till prover jag fått hem ibland. Tyvärr är ju även marknaden så liten för sådana mundelar att jag knappast kommer att sälja några vilket förtar min ambition.
[ Svara ]
30 december 2012
Har ni någon bild på ett sådant bett där leden spärras? Skulle vara intressant att se. /J.
[ Svara ]
7 januari 2013
En fundering, om jag rider på ett ledat pelham o har tyglarna i ringarna vid mundelen, fungerar det som ett vanligt tränsbett/bridong då? Tar kedjan nåntig då? min häst har tendenser att dra iväg på tränsbettet, o det känns för mycket med stångbett då hon "krullar" ihop sig så väldigt. Menar att jag i såfall har dubbla tyglar o bara använder de nedre när det behövs.
[ Svara ]
Markus Holst 7 januari 2013
Ditt antagande är riktigt. Mitt främsta råd blir som alltid: Prova, så vet du sedan.
[ Svara ]