Markus svarar : Bomsadel vs bomlös?

-
10 augusti 2012

Hejsan! Nu är det såhär att jag köpt mig en häst, och det följde ingen utrustning med. Så nu är det dags att köpa sadel. Jag vet bara inte riktigt vad jag ska kika efter, en bomlös eller en sadel med bom. Jag har hört både gott och ont om båda och det är det som gör att jag inte riktigt vet vad som är bäst för en hästrygg att bära.

Vad jag fått lära mig så fördelar en bomsadel trycket jämt över ryggen på hästen och tar även upp stötar. Men den följer inte med i hästens rörelser och ligger då inte ann mot hela ryggen när hästen arbetar vilket kan skada hästen i längden. Sen har jag även hört att en bomsadel kan strypa blodtillförseln i hästens rygg och göra så att ryggen domnar.

Men en bomlös sadel formar sig efter hästen och följer med i alla rörelser och ligger hela tiden ann på hästen hela vägen. Men det kan tydligen bli en stor punktbelastning och det skadar också hästen i längden.

Jag sneglar i alla fall på en bomlös star-trekk och en bomsadel av märket thorowgood där man kan ändra bomvidd när hästen ändrar bredd. Men det känns som att ingen sadel skonar hästens rygg om nu det jag fått reda på stämmer.

Jag skulle gärna vilja ha en sadel som fördelar trycket jämt, men som också ligger ann hela vägen och följer med i hästens rörelser. Finns det ens någon sådan sadel?

Hur som helst, vad rekommenderar du? En bomlös sadel eller en bomsadel? Självklar kommer sadeln jag väljer att bli utprovad av utbildad sadelutprovare.

Tacksam för svar, Mvh Emma :)