Markus svarar : Bomsadel vs bomlös?

«Föregående - Nästa»
10 augusti 2012

Hejsan! Nu är det såhär att jag köpt mig en häst, och det följde ingen utrustning med. Så nu är det dags att köpa sadel. Jag vet bara inte riktigt vad jag ska kika efter, en bomlös eller en sadel med bom. Jag har hört både gott och ont om båda och det är det som gör att jag inte riktigt vet vad som är bäst för en hästrygg att bära.

Vad jag fått lära mig så fördelar en bomsadel trycket jämt över ryggen på hästen och tar även upp stötar. Men den följer inte med i hästens rörelser och ligger då inte ann mot hela ryggen när hästen arbetar vilket kan skada hästen i längden. Sen har jag även hört att en bomsadel kan strypa blodtillförseln i hästens rygg och göra så att ryggen domnar.

Men en bomlös sadel formar sig efter hästen och följer med i alla rörelser och ligger hela tiden ann på hästen hela vägen. Men det kan tydligen bli en stor punktbelastning och det skadar också hästen i längden.

Jag sneglar i alla fall på en bomlös star-trekk och en bomsadel av märket thorowgood där man kan ändra bomvidd när hästen ändrar bredd. Men det känns som att ingen sadel skonar hästens rygg om nu det jag fått reda på stämmer.

Jag skulle gärna vilja ha en sadel som fördelar trycket jämt, men som också ligger ann hela vägen och följer med i hästens rörelser. Finns det ens någon sådan sadel?

Hur som helst, vad rekommenderar du? En bomlös sadel eller en bomsadel? Självklar kommer sadeln jag väljer att bli utprovad av utbildad sadelutprovare.

Tacksam för svar, Mvh Emma :)

Markus 13 augusti 2012

Det finns inga säkra tips här. Om man vill vara negativ kan man säga att det blir fel hur man än gör.

En sadel som alltid hetat att den är väldigt bra för hästar är ju den gamla manskapssadeln. Förvisso vill du säkert inte ha en sådan, men det jag menar är att även en sadel med bom kan vara bra och ha ett bra rykte. Och oftast fungerar hästar mycket bra med en sadel med stel bom. Fel blir det om man, vilket var vanligt förr, använder sadel med för smal bom men det problemet ser jag mycket sällan numera. Vi har blivit bättre på att anpassa sadlar.

Den bomlösa sadeln fördelar ju inte vikten över stor yta, det är riktigt, men vi bör nog även fundera över hur stor yta vikten måste fördelas över. De flesta hästar fungerar utmärkt när man rider barbacka, och mindre viktfördelning gör ju inte att få. Har man ridit bomlöst blir man lite bortskämd eftersom man bättre känner hästens rygg. Fast det har ju bara betydelse i finstämt dressyrarbete - och bara om man förstår vad man känner.

Vad du verkar ha råkat ut för, är alla omgivningens olyckskorpar. Hästfolk älskar att skrämma varandra med hur farligt allt är, och därför kommer du alltid höra negativa kommentarer om vilken sadel du än skaffar dig. Av det du skriver ovan verkar du vara en klok tös som gör ett genomtänkt val så jag är rätt trygg i att du kommer ge din häst en bra sadel. Vill du ha en riktigt bra sadel vill jag ändå rekommendera dig den Strada-sadel som du hittar i min webb-butik.

[ Svara ]