Markus svarar : Att gå på is med fel ben

«Föregående - Nästa»
5 mars 2012

Jag har börjat rida Vegis lite igen! Vi övar en del på att "gå på is". Vegis vill alltid sätta ner höger fram sist. Jag antar att han gör detta för att det är så otrevligt att stå på "fel" ben, men det jag undrar över är hur mycket jag ska älta detta?
Vad som händer är ju att han inte är lydig, är det så att vänster fram är tredje steget så ska han ju stanna där, men han tar då alltid ett fjärde steg för att stå rätt (enligt honom). Ryggar jag honom så är det ändåså höger fram som är längst fram. E
ftersom han har gått ett jämnt antal steg så hamnar vi alltså återigen på att han ska stanna på vänster fram och sådär kan vi hålla på.
Eftersom det är Vegis så krigar jag inte allt för mycket om det, men det börjar irritera mig.
Jag hoppas att när han är lite mer igång och har lite mer vighet så kommer han våga stå på "fel" ben, men jag är inte helt säker på att detta kommer ske. Har du något tips om hur jag tränar detta, eller ska jag låta det bero och hoppas på framtiden?

Markus 5 mars 2012

Det är nog bara så.

Här har du en sak som är enkel att kontrollera och därför märker du det. Om du kontrollerar viklet ben han börjar gå med, så är det nog alltid samma.

Kontrollera gärna även vilket ben som är det första att trava, och ävend et första att sakta av, så märker du nog att det också alltid är samma. (Lycka till med den övningen, jag har aldrig klarat den själv)

Men här kan du kanske se ett samband som förklarar för oss varför den ena galoppen är enklare än den andra. Det ebror på att de ogärna sätter ena foten först, liksom.

Detta är en koordinationsgrej. Det känns äckligt att stanna i fel steg för då kan han inte stå så som han villg öra för att känna sig balanserad och bra.

Så är det bara. Och det är en av de skaer vi som ryttare skall träna bort. Vi skall göra hästarna liksidiga vilket betyder at de skall lära sig att använda båda kroppshalvorna likadant. Dock inte samtidigt. Helt symmetrisk behlver man inte vara men man skall kunna byta från höger till vänster utan problem.

Gör själv några övningar för att se hur svårt det är. Som till exempel att kliva på cykeln från fel håll. Eller hjula åt fel håll. Eller varför inte skriva med fel hand?

Jag brukar kalla övningen för smygis-skritt.

 

[ Svara ]

Jenny 5 mars 2012

Vilket ben som han börjar trava med!? Jag har fullt sjå att lista ut om han travar! ;-)

Jag försöker göra som med Valla och Gråll att hålla i innertygeln och vänta på att det blir en avslappnad trav och då sakta av, det brukar mest bli en himla fart på en mindre och mindre volt till en av oss är så snurrig i huvudet att den håller på att spy - gissa vem.

Vegis försöker fortfarande lösa sina balans- och koordinationsproblem genom att springa fortare. Det är bara i skritten han har börjat inse att det kan vara smartare att gå långsammare om man känner sig instabil, men jag får hjälpa honom jättemycket att få det att funka.

[ Svara ]