4 mars 2012 Hej Markus, först och främst: Tack för en underbar hemsida! Här kommer jag att hänga ofta.
Och sen, mitt problem:
Jag är vuxen nybörjare, och har problem med att hålla nederskänkeln rätt. Jag har alltså nederskänkeln för långt fram. Och jag får inte bak den.
 Jag kan hålla den rätt i skritt, men det känns onaturligt och jag måste spänna lårmusklerna mycket. Men sen i lättridning blir det helt omöjligt, nederskänkeln åker fram och jag tappar balansen och blir baktung.
Min ridlärare bara skriker att jag ska flytta bak nederskänkeln men det är fysiskt omöjligt, jag vet inte om jag har för svaga muskler någonstans och i så fall hur jag kan träna dom, eller någon balans övning att träna i, eller om det är något jag sitter fel i. Vår lärare säger att vi ska sitta i den vanliga sitsen och inte i fältsits som jag såg att du rekommenderade... tror du att det är där problemet ligger?
Med vänliga hälsningar, och tacksam för svar
/Linda
Â
Föregående artikel
Nästa artikel
Jenny Ede 4 mars 2012 Nu är jag inte Markus, men jag undrar, är det så att du trycker fram foten, alltså att du trycker ned hälen? Om du rider utan stigbyglar, var hamnar benet då, när du slappnar av? Det kan vara sadelns eller hästens "fel", dvs att sadeln eller hästen har en form som gör att du får svårt att ha benet "där man ska".
När jag ser folk ha foten för långt fram beror det i regel på att de har hört att man ska sänka hälen och uppfattar det som att de under alla omständigheter ska trycka ned hälen. Detta gör att man sträcker vadmuskeln och någonstanns måste ju då benet ta vägen, alltså framåt. En annan orsak till att man skulle kunna dra fram benet skulle rimligtvis vara att man drar upp låret, dvs att lårbensmuskeln är "för kort" (muskler är aldrig för korta, men de är ofta ovana vid så konstiga saker som tex att sitta på hästryggen ;-) ) men detta brukar oftare resultera i att man lutar sig framåt och det problemet brukar komma just ifrån spända magmuskler.
Kan du inte be någon att filma lite på dina ben när du rider, kanske du själv kommer på vad det är du gör?
De flesta tycker det är bäst att träna sits och då framförallt skänkelställningen genom att rida utan stigbyglar, då får benen hänga rakt ner och allt eftersom kan man slappna av i musklerna på insidan av låret och då kommer benet ner. Men som vuxenryttare är detta ofta rätt skrämmande med tanke på att man vid det laget i regel har lärt sig att marken är hård. ;-)
Nu vet jag av egen erfarenhet att ridlärare är svåra att kommunicera med, men jag tycker att du ska försöka stå på dig och be om andra instruktioner, du gör ju ditt bästa att få benet på rätt ställe och din ridlärares kommentarer om att du ska flytta bak nederskänkeln funkar ju inte så hon/han måste ju försöka komma på något som kan hjälpa dig.
Lycka till!
[ Svara ]
Markus Holst 4 mars 2012 Skänkeln skall aldrig tryckas någonstans. Den skall hänga avslappnat så rakt ner som det är möjligt.
Jag tror inte det beror på dina muskler, utan på sadeln. Om sadeln är "baksutten" vilket oftast betyder att den är för smal för hästen, hamnar man som ryttare för långt bak på sadeln vilket i sin tur leder till att underkänkeln kommer för långt fram och det i sin tur omöjliggör lättridning eftersom man inte har foten under sig utan framför sig.
Jag gissar att hästen/hästarna går med vanliga engelska sadlar och då kan du titta efter ifall bak- och framvalv är i samma höjd, och att sitsen är horisontell. Om bakvalvel är påfallande lägre än framvalvet ligger sadeln i bakvikt och du hamnar alltså i bakvikt. Detta beror på att sadeln är för trång för hästen, eller att den ligger för långt fram. Du anar nog inte ännu hur vanligt det är att sadlar ligger för långt fram.
Dock har vi ju möjligheten att alla utom just du sitter bra i sadeln, och då får vi leta efter fel hos dig istället. Nu skriver du inte hur vuxen du är, och inte heller något om formen på dina lår. Ju äldre man blir desto stelare blir man i sina leder och har man svårt att bredda och vrida i höftleden blir det omöjligt att få skänkeln på rätt ställe eftersom lederna inte räcker till. Om låren är runda, sådär som flickors lår gärna är på insidan, måste du komma oerhört brett med knäna för att få skänkeln under dig, vilket även det kan vara ett bekymmer.
Oberoende av vilket, kan det vara värt att prova att korta dina stigläder ett hål och se ifall du får bättre balans.
Kanske kan jag glädja dig med att den lodräta sitsen med hälen under höften är en modern uppfinning. Det blev modernt att rida så under 1800-talet samtidigt som den lätta sitsen växte fram. Innan dess skämdes man inte för en framförds skänkel. Titta gärna på barockens mästare, så ser du vad jag menar. Jag har skrivit om detta i kapitlet om sitsen.
Men det troligaste är ändå en dåligt anpassad eller felaktigt placerad sadel. Prova inför nästa ridlektion att flytta bak sadeln 5cm, och se ifall det kan hjälpa dig.
Lättridnignen kan du kanske underlätta genom att luta dig mer framåt, så du bättre placerar din vikt över fötterna.
Vidare skulle jag vilja klargöra för såväl dig som din instruktör att hon skall tjäna sitt uppehälle inte på att skrika på dig, utan genom att hjälpa dig med dina problem. Det är således, så länge hon får betalt för att undervisa dig, henne skyldighet att just undervisa. Om du ideligen får samma instruktion som dessutom är omöjlig för dig att genomföra, är det din ridlärares plikt att tänka vidare och komma fram till en för dg möjlig lösning. Det skriks allt för mycket i våra ridhus. Likadant finns det många elever som har betalat hndralappar för att få en enda kommentar, som ibland kan inskränka sig till "hoppsan". Så får det inte gå till. Var en besvärlig elev och KRÄV hjälp, speciellt som du betalar för det!
Lycka till, önskar jag dig också! Kom gärna tillbaka och berätta hur det går, och kanske även med en bild så vi kan få en tydligare uppfattning om dina problem
[ Svara ]
4 mars 2012 Tack så jättemycket för era utförliga svar!
Ja, jag "trycker" ner hälen ganska mycket. För hälen är inte nedåt om jag skulle hänga med benen avslappnad. Vadmusklerna blir stenhårda och benen försvinner.
Jag ska även kolla sadeln när jag rider nästa gång (torsdag). Det är ju trots allt en ridskola och jag vet att jag gärna sätter sadeln ganska långt fram...
Jag är 26 och annars ganska rörlig och stark, därför blir jag också så irriterad att jag inte bara kan fixa en så "enkel" grej.
Jag har hur som helst massa jag ska pröva på torsdag, tack så mycket för era svar!! och världens bästa ridhemsida!!
Â
Â
[ Svara ]
Jenny Ede 5 mars 2012 Om hälen inte vill komma ned, så lyft tån istället! ;-) Det är egentligen en betydligt mer rätt instruktion.
[ Svara ]
Markus Holst 5 mars 2012 Nja. Höjandet av tårna, som enda åtgärd, torde leda till att man tappar stigbygeln.
Dock, de flesta instruktioner är ju metaforer, så höjandet av tårna kan, som instruktion ändå vara riktig, om den får avsedd effekt. Avsedd effekt bör instruktionen får ifall ryttaren är såpass avslappnad i benet att höft och knä rätar ut sig när trycket i stigbygeln försvinner, men så är sällan fallet.
Och här kommer den sänkta hälen in i resonemanget: Den är tänkt som en induktion på att benet är avslappnad, men tyvärr fungerar det inte omvänt, dvs. benet blir inte avslappnat för att vi aktivt försöker få hälen låg eftersom aktivitet kräver muskelanspänning, och det var ju just det som skulle bevisas att vi inte hade någon.
Nybörjare hamnar ofta med underskänkeln för långt fram. Speciellt gäller det män, men även en del flickor. Framför allt bör du därför ge det tid.
Andra tankeexeperiment du kan göra, istället för att fixera på hälar och tår, är antingen at böja knät mer så du får skänkeln under dig, eller flytta tillbaka knät i sadeln och alltså räta ut höften. Dock finns det en risk at ett tilbakafört knä tvingar fram din fot ännu mer. det märker du när du provat.
Nu har du jättemycket att tänka på under nästa ridlektion :) Lycka till, och berätta hur det går!
[ Svara ]
25 maj 2012 Precis som Markus säger så kan det mycket väl vara så att sadeln inte passar dig. Jag skulle vilja till lägga att stigläderfästet kan ha fel placering för dig. Jag har själv svårt att hitta sadlar som passar mig, jag är kort och de flesta sadlar har för långa kåpor, men förstod inte hur stor skilnad det var innan den dag jag red i en som faktiskt passade. Skänlen hamnade korrekt av sig själv och jag kunde använda den på ett mycket mer avslappnat och effektivt sätt. Den sadlen visade sig dock vara mycket illa omtyckt av min häst. Efter mycket letande blev lösningen tillslut en westernsadel som ligger helt okej på hästen och där kåporna inte ställer till problem för min, den har ju inga!
[ Svara ]