Markus svarar : Unghäst med patellaproblem

«Föregående - Nästa»
14 februari 2012

Jag har en friesertjej på snart 3 år som har haft jobbigt med sin patella sedan hon var ett år( troligt mest pga tillväxt). ENligt alla veterinärer och experters uttalande har dom givit mig råd att träna henne så mycket man kan med en 1-2 åring.  Hon har gått på lösdrift 24 timmar per dygn och jag har mest socialtränat henne 2- 3 gånger i veckan ( med skogsprommenader, fri dressyr, lek och longering).

Så nu är min fråga hur jag ska gå vidare med henne. Ska jag låta bli att träna henne tills hon bli äldre och inte belasta henne mer eller ska jag börja träna henne. mer regelbundet som 3 åring? Vad skulle ni rekommendera? Om så vilka övningar skulle ni rekommendera för att stärka henne som framtida ridhäst?

Jag skulle vilja utbilda henne vid hand tills hon är 4-5 år och så bygga hennes muskler. Vad tror ni om det?  mvhPatricia

Markus 15 februari 2012

Jag har ingen egen erfarenhet av patella-problem, men vet att det har diskuterats bland mina elever, så med lita tur får du mer kunniga förslag än mina.

Jag tror du skall fortsätta att träna henne, men utan att ha andan i halsen. Hon behöver röra sig och gärna i kuperade hakar. Jag hörde av en veterinär på 80-talet att patella-hästar behöver mycket muskler runt knät, för att hålla ordning på knäleden, vilket ju kan vara en fingervisning om att du skall träna henne. Dock vet jag ju inte hur rätt den veterinären hade.

Så jag skulle spledes behandla henne som vilken treåring som helst. Du kan ju läsa vad jag gör med Aira, som är lika gammal, och du kan ju prova på mina övningar i kapitlet om handarbete.

I övrigt skulle jag rida in henne i lugn och ro i höst, och inte känna någon panik på grund av knät.

Har veterinären diskuterat patella-operation? Vad jag förstått är det numera ett ganska enkelt ingrepp.

[ Svara ]

Jenny 15 februari 2012

Jag har en dam med patella-upphakning eller rättare sagt hade patella-upphakning. Vi "upptäckte" väl egentligen inte problemet förrän jag började rida henne, då fick jag rådet att massera henne. Nu hade hon patella-upphakning på båda bakbenen så till slut opererade vi henne. Själva operationen tog kanske 10 minuter, hon stod upp med lugnande och lokalbedövning, hur enkelt som helst!

Tyvärr har jag en känsla av att hon har fått tillbaka lite av sin hakning. Nu är hon tjugo år och jag har ridit henne lite dåligt i höstas, så nu när vi kommer igång lite igen märker jag att hon ibland får problem med bakbenen. Men det kan ju också vara andra ålderskrämpor, jag tänkte att jag ska få igång henne ordentligt först för att få en bättre blid av problemet.

Efter operationen hade jag en helt annan häst, visserligen var hon livsglad och livlig innan, men efter operationen var det betydligt mer tjo och tjim med en massa (snälla) bockningar och vilda (frivilliga) galopper.

[ Svara ]

15 februari 2012

Tack  Markus för ditt svar. Jag har varit i kontakt med människor världen över angående patella problematiken när hon var 1 åring. Vissa sa OP och andra sa det växer bort. Nu tror jag mer att detta är en fråga om att hon växte mycket samt friesens predisposion för patella( genetiskt eller ej). Hon var som sämst förra vintern och under denna vinter var hon väldigt hög bak samt växte 15 cm. Vilket gav en fel vinkel i bakdelen som förenklar hackningarna. Nu är hon bättre men väldigt få symtom men jag vill träna henne rätt och lagom. Jag ska läsa din handledning och prova på övningar. Är det okej att jag kommer tillbaka med frågor?

Angående operation så är det inte något jag har haft i tanke då hon inte fastnar helt utan endast ibland har hackig gång vid start från skritt eller att man ser vid avsaktning (från trav/gallopp)att hon "snubblar till". Operationerna ger inte en 100% lösning utan kan förvärra det för hästen. Hittade i går forskning från USA angående IUFP( intermediate Upward fixation of Patella) och träningsprogram.

Kan vara något att läsa för er som har hästar med patella problem ( eller har en ojämn gång vid övergångar fråntrav/gallop till skritt/halt).

http://www.thehorse.com/ViewArticle.aspx?ID=19560


 

 

[ Svara ]

Markus 15 februari 2012

Visst är du välkommen tillbaka med frågor! Du är även välkommen hem till mig med din häst eller till någon kurs för mig någonstans i landet.

[ Svara ]