Markus svarar : Fjordhäst med överskottsenergi

«Föregående - Nästa»
21 november 2011

Igår åkte jag av min fjording (11 år) som blev rädd för grannens anka?? Första avåkningen på 10-12 år. Självförtroendet fick sig en rejäl knäck. Hästen for hem i galopp. Hämtade hästen igen och red på ridbanan en stund istället tills han kändes trött och avslappnad. Promenerade sedan förbi det farliga stället utan problem. Han får ofta en massa överskottsenergi så här på hösten och min fråga är hur man bäst hanterar och rider en häst med överskottsenergi?

Raskens matte

Markus 21 november 2011

Det var ingen lätt fråga att svara på. Mitt första svar vore "inte alls" eftersom hästan skall vara säker när man rider den just eftersom man annars kan hamna i olyckor.

Dock kan vi fundera på varför hästen får överskottsenergi på hösten. Troligen hänger det ihop med blöta, tunga hagar som inte uppmuntrar bus och lek. Jag minns hur mina hästar ibland i Skåne, när hagarna var som värst, började bocka i boxarna när vi tog in dem på kvällen. Vad jag lärde mig av det var att vid dåligt hagunderlag minska kraftfodret rejält. Ibland tog jag bort det helt och hållet. Det hände främst när det var barmarktjäle och hagarna var så knaggliga att hästarna inte vågade röra sig i dem.

Så kanske har du en del av svaret där? Ta bort kraftfodret.

Numera får mina hästar bara kraftfoder som belöning, varför jag sällan har problem med överpigga hästar.

[ Svara ]

21 november 2011

Han får inget kraftfoder men blir ändå alltid så här.

[ Svara ]

21 november 2011

Hej! Jag känner igen det där. Har själv en nordsvensk som piggnar till på höstern/vintern. Tror att det beror på att det blir kallare, blir liksom som en boost när man har mycket päls... Säkert också i samband med att underlaget i hagen är sämre. Dock har min lugnat sig på senare år (är 13 nu). Kanske pga åldern men han har också haft större hage att röra sig i och jag tror det också har betydelse. Jag brukar rida mer på banan under denna period, passa på att ta nytta av det energi som vi ofta saknar annars. Eller rider på ställen där det är lite "farligt" att titta på så känns det tryggare. Det är ju inte kul att ramla av :(
//Lotta

[ Svara ]

Markus 21 november 2011

Jag tror att underlaget är en viktig sak och att Lottas Cyrus blev lugnare när han fick större hage tangerar det jag tänkte förslå som nästa råd: Se till att din fjording kan röra sig ordentligt när du inte rider, och kan busa av sig med sina kompisar i hagen så han inte har den lusten när du rider.

Jag har någon gång läst (kanske Lotta kan bekräfta?) att hästar har behov av att öva sina flyktreflexer. De behöver liksom öva sig på att reagera på fara och övar sig därför på saker som annars inte är farliga. Som grannens anka. Om man då inte upplever något "skrämande" i hagen får man förstås leva ut sina behov under ridturen.

Det finns ju mängder med aktiviteter man kan roa sig med, där det är OK för hästan att bocka och busa. Longering har ju traditionellt används till sådant, men det finns fler och bättre saker. alla typer av löslongering och arbete i round pen fungarer bra, och även löshoppning. Vi är ju alla betydligt mer förlåtande med hästars bockande så läge vi inte sitter på dem (eller i en vagn bakom dem) så hitta aktiviteter där ni kan ha kul tillsammans trots hästens busbehov.

Vi får komma ihåg att hästen ju inte förstår att dessa parcourer är obekväma för oss där vi sitter på deras rygg. Rasken kanske bara vill att du skall få ha lika kul som han själv har?

[ Svara ]

Jenny 21 november 2011

Jag har lärt mig (precis som Markus försöker påminna sig om) att hästars flyktbeteende är som en trappa. Om det händer saker ofta behövs det mycket för att sätta igång dem, det är ju liksom ingen bra idé att som vildhäst dra iväg för varje löv som faller. Men är det då så att det sker mindre och mindre saker så kommer de till slut till en tröskel där de flyr för minsta lilla rörelse, just för att "öva" flyktbeteendet, när de väl har flytt för det där lilla så behöver de inte fly på ett tag igen, om det nu inte dyker upp något riktigt farligt.

Är det inte också så att på hösten börjar vi ta in hästarna och stora tider på dygnet står de inne i en trygg/tråkig box och har alltså anledning till att öva sitt flyktbeteende mer?

Föresten kan du se det som att du får chans på att öva på att vara mer på allerten. ;-)

En annat tips! När mina hästar börjar blåsa upp sig och bli rädda för saker brukar jag säga "BU!" och liksom lekfullt slå armarna mot halsen på dem, det verkar göra dem förnärmade och så slutar de vara rädd för vad det nu är som skrämmer dem.
Nu ska jag ju tilläga att det är när jag vet att det är saker de under normala omständigheter inte blir rädda för och det är på mina hästar som jag känner väl.
När jag säger "bu!" så har jag ju också kontroll över situationen, jag vet att om de springer gör de det på mitt "komando".

[ Svara ]

21 november 2011

Tack för alla bra svar. Idag tömkörde jag honom (eftersom jag är lite öm i baken:) och det gick jättebra!

Raskens matte

 

[ Svara ]