Markus svarar : Varmblod som ska sättas igång

«Föregående - Nästa»
8 september 2011

Har övertagit ett 17-årigt varmblod då ägaren tyvärr gick bort.
Denna häst har framförallt varit en läromästare som körhäst, men är tydligen även ridbar. Då jag tyvärr inte kan få någon mer historia på denna häst är jag lite villrådig hur jag ska sätta igång henne. Hon har stått det senaste året.

Hon flyttade till oss i söndags (4 sept) efter att ha stått hos samma ägare i många år med samma sällskap. Hon är lite försiktig av sig. Och verkar inte vara van att stå i mixad hage (skog, kuperad mark samt plan hage). Hon håller sig till den plana hagen. Hon har varit oskodd en längre tid.

Ska jag sko henne och hur sätter jag igång henne?
Hon verkar även vara öm i ryggen... men m.a.o hon är omusklad.
Hon är ca 152-154 mkh, av den smäckrare modellen.
Tacksam för alla förslag och råd. 

Jenny 8 september 2011

Börja med att lära känna henne från marken. Mys med henne, promenera med henne osv. Så att du lär känna vem hon är, efter ett tag kommer du säkert känna dig mer trygg med hur du ska göra med henne.

Promenera med henne i skogen, fast i början ska du nog låta bli eftersom hon själv verkar vilja undvika detta. Att hon undviker skogen kan bero på att hon har ont någonstans, men det kan också vara en ren tillfällighet eller att hon bara inte tycker skogen är intressant.
När ni känner varandra lite bättre kan du alltid testa att tömköra henne och se om hon gillar det, mest för nöjes skull.

Så länge hennes hovar håller håll henne oskodd, det är det bästa om det går. Men blir hon hovöm och du vill rida henne mer så får du ju sko henne. Men desto mer hästens hovar slits desto mer växer de, om de är friska.

Om du har haft lika dåligt väder som jag så kan det faktiskt vara regnet som gör att hon har ont i ryggen. Rimligtvis borde hon inte ha ont i ryggen av att bara stå.
Men börja med att lära känna henne så går du vidare från det.

[ Svara ]

Markus 10 september 2011

Jag får instämma i det jenny skriver. Ge henne tid, och gör sådant som ni tycker är roligt tillsammans och prova dig fram.

[ Svara ]

11 september 2011

Tack snälla  ni för tipset. Låter jättebra.

Ps. Marcus, bor i närheten av Mariefred. Såg att du skulle hålla kurs där nu i slutet av månaden. Då jag av en slump hittade din hemsida, undrar jag vad din kurs innehåller (nyfiken:-) Ds.

Mvh Jeanette 

[ Svara ]

24 september 2011

Flikar in en fråga om någon har erfarenhet av glucosamin och om man ska testa att ge det 2-3 månader, utan att veta varför hästen (13-årig valack), emellanåt är halt. Jag hyr honom 1-2 ggr/v, har varit i kontakt med tidigare ryttare, som alla har samma erfarenhet som jag. Ägare inte intresserad av hältutredning.  Hältan är alltid likadan, alltid , mest i vänster varv i traven samt i galopp. Finns en vass knöl, ovanpå en annan knöl på hö has som ibland är varmare än vanligt. Tycker mkt om honom, men känns iknte bra att sitta och rida en halt häst, så jag funderar på att köpa glucosamin och se om det hjälper. Tacksam för råd av någon. // Annie

[ Svara ]

Jenny 24 september 2011

Jag använder Glycosamin på mina äldre hästar. Det är förståss svårt att veta om det hjälper, men de gillar det och jag vet att det funkar på människor. Nu är det en väldigt stor skillnad mellan människor och hästar...
Glycosamin hjälper mot förbroskningar och minskad ledvätske-produktion och är en kroppsegen substans.
Kolla noga vilket märke du köper, det är STOR skillnad på hur mycket glycosamin de verkligen innehåller.
Jag passade på att läsa lite om glycosamin och i något som kallas lakemedelsvarlden.se, står det att  2002 då glycosamin blev läkemedelklassat har man fått 86 rapporterade fall om biverkningar fram till 2006  och då ska man veta att det är MÅNGA människor som använder glycosamin.

Om hästen är halt ska du förståss inte rida honom. Om nu ägaren inte är intresserad av att göra en haltutredning så börja fundera på när han blir halt. Är det vid tillfällen då han har blivit mer ansträngd, eller fått annat foder osv.
En knöl ovan på en annan knöl är förståss alltid oroväckande. Försök övertala ägaren till att göra något!

[ Svara ]

25 september 2011

Hej och stort tack för ditt svar! Jodå, jag o tidigare ryttare har försökt påtala dessa obegripliga hältor till ägare, men man tycks leva i en värld där man tror att hältor är som virus; de bara uppkommer utan någon bakomliggande orsak. Det bara drabbar och det kommer att gå över. Helt normalt. Jag har grunnat länge må du tro och kommit fram till att hältorna oftast uppkommit i samband med att han ridits hårdare än vanligt eller av tyngre ryttare på hårt underlag och när han hoppat på hårt underlag. Själv försöker jag ofta skritta i terräng och då markerar han inte alls. Efter en halvtimme har jag även kunnat trava lite och någon gång har han själv valt galopp och de första sprången har känts fina. (Men inte alltid.)  Jag ska ta upp det igen med ägare, jag gör det emellanåt men det landar inte så bra. Av ditt svar att döma verkar det inte farligt att ge glucosamin i alla fall. Jag hoppas nu då på att ägare ska okeja det. Funderar på om det vore bra att smörja med liniment före ridning. Vad tror du om det? Tack så länge för råden, känns mkt bra med lite stöd i ryggen! //Annie

[ Svara ]

25 september 2011

Hej, måste rätta er vad gäller glukosamin, det är inte ett kroppseget ämne utan utvinns ur skaldjur. Det liknar till sin uppbyggnad en del ämnen som finns hos människor och man har i studier sett att det lindrar vid artos. Glukosamin stärker brosket i lederna och minskar på det sättet förslitningsskadors symtom och vidare försämring. Det används till både människor, hundar och hästar men det krävs ganska stor mängd för att det ska ge effekt.  Finns i hästaffärer och hos Lantmännen på vissa ställen.

/Anna-Lena

[ Svara ]

25 september 2011

Vill bara berätta om en liten grej apropå glucosamin. Min pappa har ett par år lidit av artros i en höft och han testade glucosamin, inköpt hos veterinär. Han tyckte att han blev mycket bättre, tills en läkare i släkten kommenterade det hela. Han sa: "Ja, det är väl bra med glucosamin, men den dosen du tar, är till en häst!" Då blev pappa rädd för biverkningar, kanske skulle han plötsligt börja gnägga eller nå´t. Så han slutade. Men det var ju intressant att Anna-Lena skriver att det behövs stor mängd. Kanske ska man ge mycket högre dos till häst också, om det ska hjälpa. Undrar hur mycket mer.../Gull

[ Svara ]

Jenny 25 september 2011

I lakemedelsvarlden.se stod det så här "Glukosamin är en kroppsegen substans som bildas från glukos. Glukosamin behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk." Men jag vet inget om lakemedelsvarlden.se.

[ Svara ]

Lotta 25 september 2011

Apropå det här med gucosamin så pratade vi om det, och andra typer av tillskott under tiden jag pluggade (till agronom). Nu minns jag inte detaljerna kring det hela, men slutsatsen vi kom fram till var att mängderna glucosamin som behövs för att det ska ge effekt på häst är ofantligt stora... Hästar och hundar/människor har helt olika matsmältningssytem och hästarnas är sämre på att ta upp glucosaminet, så det är inte bara det att de oftast har större massa... Slutsatsen efter att ha granskat ca 30 preparat till häst som skulle förbättra det ena eller eller det andra, var att köpa dessa preparat är att kasta pengarna i sjön. Vissa preparat kan visserligen ha den effekt som säljaren påstår, t ex öka syreupptagningsförmågan. Mn är det den som är begränsande för vad hästen kan prestera, kan inte hjärtat pumpa riunt blodet snabbare har det ju inget effekt. Osv...  Jag är alltid kritisk till tillskott av olika slag, analysera höet istället för att se vad som behövs extra för att få en balanserad foderstat, brukar vara mitt råd.

 

Vad gäller den halta hästen tycker absolut att hältan ska utredas innan ni rider mera. Förstår att det är svårt när du själv inte äger hästen.

[ Svara ]

25 september 2011

Tack för all info om glucosamin och råd om ridning! När det gäller ridning, så har jag inget att säga till om, de dagar jag inte hyr honom. När inte jag hyr - rider, så gör någon annan det. Jag kan  påverka de dagar jag har honom. Kanske ingen ridning alls eller skritt i terräng där han verkar må bra. Men när jag försöker spara på honom för att han ska kunna bli bättre, så sätter andra igång och rider och belastar honom hårt, de andra dagarna, och så är det samma visa igen. Det har känts tröstlöst. Vi har haft diskussioner och har sagt att jag inte vill ägna mig åt djurplågeri, men man tror inte på mig, att det är så illa. Jag hade kunnat tänka mig att köpa glucosamin och betala  hyravgift, men om han inte får vila, så blir det nog att kasta pengar och engagemang i sjön i alla fall. Skulle jag tro. Hur ofantligt stor mängd skulle det behövas, enligt din mening Lotta, för att få effekt? Som till en elefant?

Ok, det finns tydligen inga vetenskapliga studier som kan visa på att glucosamin har någon effekt på häst. Men hur är det? Jag tror inte att man kan tala om placeboeffekt hos djur. (Den som säger sig kunna tala med hästar, kanske är av annan åsikt.) Så hur kommer det sig då, att en del säger att deras äldre hästar, har börjat må så mycket bättre sedan de börjat äta glucosamin?

Jag skulle kunna tänka mig att denna hästen har spatt, och då är det väl så att hältan kommer och går...?

Nåväl. Man ska väl inte gissa, utan utreda, som ni ju också sagt. Jag får kanske överväga att släppa taget om honom, så får andra ta ansvaret. Men det har varit guld värt att få prata lite med er här. Tack så länge!// Annie

[ Svara ]

Jenny 26 september 2011

Jag tror du, tyvärr, gör helt rätt som släpper taget om honom. Om det är fler som inte vill rida honom kommer ju något att hända.

Spatt är ett symptom på när glidlederna som sitter nedanför hasen växer ihop, helt eller delvis. Det syns ofta tydligt om du försöker få hästen att snurra runt, har hästen spatt brukar den inte vilja göra det, visa en tydlig smärta, eller tar ett mycket konstigt steg. Att spatt kommer och går har jag inte hört något om, snarare att det är bättre eller sämre olika dagar, inte att det försvinner helt för att dyka upp igen. 
Sammanväxning av lederna kan du rimligtvis inte känna utifrån, utan det måste röntgas för att upptäcka det. Men som sagt, jag tror inte det är det som är problemet.

Jag hoppas att det ordnar sig med hästen och för dig med.

[ Svara ]

Markus 26 september 2011

Även om det inte finns placeboefekter hos hästar, så finns den hos hästägare.

[ Svara ]

28 september 2011

Det var en rolig liten kommentar, Markus!  Men hur menar du?  Att hästägaren tror för både häst och ryttare, så att det blir bra? Eller att ägaren vill tro att det bättre än det egentligen är?

Tack Jenny för stödet! Det behövde jag jag!  Jag var nyss hos hästen och gick runt lite med honom. När jag vände honom på liten volt, à là framdelsvändning, släpade han sin ytterhov i marken. Så illa har det inte sett ut i skritten förut. I traven har han ibland tagit ett hoppsasteg och visat (tycker jag) smärta eller obehag. Jag blev rätt tagen och småchockad av det jag såg i skritten idag. Och trots detta håller han god min och fortsätter ändå!   Jag sa till ägaren att jag nu känner mig tvungen att sluta rida honom, och det verkar som att man tycker det blir skönt att slippa höra min klagolåt. Det kanske inte bara är hasen som är drabbad, det är kanske fler delar. Det lär jag nog aldrig få veta. Lite sorgligt känns det att lämna honom, men det kanske i längden blir bäst för honom.

Men om det nu skulle vara spatt... En tid red jag på ridskola, där det fanns en gammal häst som hade spatt och hon gick med på lektioner när hon "kände för det", som de sa. Vissa dagar var hon halt och då fick hon vila, andra dagar var hon fit for fight och tyckte det var kul att arbeta lite. 

Det var därför jag trodde att det där med spatt kommer och går lite. Och att hoppet inte var ute, utan hästen kan få hänga med ett tag till, fast på ett mycket klokt och övervägt sätt. Terrängpromenader t ex.

Intressant att få tillgång till ny sida med hästvetenskap, Lotta. Jag kommer att ägna tid åt att försöka begripa detta.

Tack igen alla, för all info och hjälp!

//Annie

[ Svara ]

Markus 28 september 2011

Jag menar att hästägare kan tycka att något blir bättre om man ger hästen det preparat man tror på.

[ Svara ]

28 september 2011

Jag tänkte nog att det var så du menade.  Och när jag tänker efter, så kan jag hålla med om att ord, som att hästen blivit mjukare, friare, gladare, kan vara svåra att mäta.

Det finns hästägare som säger att deras halta hästar blivit bra igen pga glucosamin. Det kan ju kanske också bero på att tillsatsen av smärtstillande i glucosaminet, bara döljer hältan. Men när det gäller halvgamla - gamla hästar kan det ju vara så att näringsupptaget blivit sämre och att tillsatser därför behövs. Som t ex glucosamin. Det kanske är bra kvalitet på höet, men hästens näringsupptag i detta fallet, kanske liknar människans. ?//Annie

 

[ Svara ]

Jenny 28 september 2011

Spatt är ju bara symptomet. Jag har hört om hästar som har haft igenväxta glidleder och ändåså inte påvisat någon spatt, medans andra hästar har visat klar och tydlig spatt, men när man har röntgat hästen så har man bara anat en pålagring! En del hästar tål mycket smärta och andra mindre, så visst är det nog så att vissa dagar när allt funkar så låter sig inte hästen störas av spatt, medans andra dagar är de märkbart påverkade.

Jag hoppas att du hittar en ny, frisk häst att hyra.

[ Svara ]

2 oktober 2011

Ville mest tacka dig Jenny för all info och för ditt stöd. 

Visst finns det någon häst att hyra, men ingen som har det där lilla extra. (Så känner jag just nu i alla fall.) Tycker bara det är så sorgligt, att vissa hästar prompt måste arbeta ihop sin brödföda (och helst mer än det), hur skadade de än är. Kanske hamnar hästägare ibland i ett slags limbo, där de har att välja på att anlita dyr sjukvård, avliva eller blunda och hyra ut sina hästar så länge det bara går, trots att de ständigt får berättat för sig om att hästen ofta är halt och har ont.

Har också hört att djur ofta döljer sin smärta, för att inte visa andra att de är svaga, eftersom de då riskerar att andra djur ger sig på dem. Denna hästen har hög rang, men har sistone haft många småsår, kanske har de andra hästarna märkt att han inte är så stark längre...  

 Nåjas, jag har lärt mig mycket sista tiden, tack alla engagerade!

/Annie

 

[ Svara ]

2 oktober 2011

Du kan ju faktiskt anmäla ägaren till länsstyrelsen. Ring och berätta din historia för djurskyddsinspektörerna där så kan de kanske hjälpa hästen genom att få ägaren att förstå att den faktiskt inte bara kan låta hästen ridas och få ont. Det är inte alls ok. Speciellt illa tycker jag det låter om anledningen är pengar, å inte okunskap. För hästen är det förstås samma smärta ändå.

[ Svara ]

12 oktober 2011

Det var en jättebra idé. Jag vill gärna göra det, men vill samla ihop fler saker om andra hästar som jag fått veta går och har ont, samt att vattenkvaliteten är usel och att de inte får sitt ensilage mer än 4 dagar/v, de har alltid varit vrålhungriga allihop när jag kommit, så jag har genast försett dem med lite mat.  Men nu har jag hört att djurskyddsinspektörer inte gör oplanerade besök,utan informerar ägarna i förväg och då har ägaren gömt undan problemen. På detta stället har många upplyst ägarna om hältor, vattenbrist, samt att en häst magrar av och inte vill ha bett i munnen, för att den har en sned tand som behöver dras. Men de vill inte betala för det.  

Eftersom jag nu fått veta att sånt här sker år efter år, tycker jag det skulle kännas bäst om det gjordes oplanerat besök och att de inte bara informerar ägarna att de gör fel, utan hellre lägger något slags förbud, att de inte får ha hästar när de gör så här.

 

Hur mycket bevis bör jag ha när jag gör en anmälan?  Tacksam för synpunkter av erfarna...

/Annie

 

[ Svara ]

12 oktober 2011

Du behöver inte ha några bevis. Upplys bara inspektören om vad du vet om så är deras uppgift sedan att åka ut och göra en kontroll och göra en bedömning av läget. Ju mer information du kan lämna desta bättre såklart.  Att ägarna låter rida på halta hästar är förståss allvarigt och är enbart det skäl för en kontroll. Finns där sedan fler brister så upplys om dessa så kan de göra en ordentlig kontroll av hela stallet. Vad jag vet görs kontrollerna oanmälda i större delen av sverige, det är iaf uppmaningen från jordbruksverket. Men ibland när stallägaren är svår att nå och försök till kontroller utan att träffa på stallägaren har gjorts tar man kontakt via telefonen och bokar en tid. Vet du vilka tider ägaren oftast finns i stallet upplys inspektören om det.

Att ge någon förbud att hålla djur är ett väldigt ingripande beslut och kan inte fattas så snabbt eller enkelt. Däremot kan det bli aktuellt om djurägaren inte bättrar sig under tid eller om bristerna är väldigt allvarliga.

Hoppas din Länsstyrelse kan hjälpa dig och hästarna!

//Djurskyddsinspektör

[ Svara ]

12 oktober 2011

Tack så jättemycket!!

Skönt med lite stöd i ryggen och lite på fötterna. Nu blir det åka av.

//Annie

[ Svara ]

Markus 12 oktober 2011

Jag hoppas vi får fler rapporter här, om hur det går.

[ Svara ]

12 oktober 2011

Ska bli! :)

Annie

[ Svara ]

12 november 2011

Hejsan!  Ville bara lämna en uppdatering kring vad som hänt med stallet och hästen som så ofta var halt mm. Jag gjorde en anonym anmälan och har just fått dokumenten från Länstyrelsen. De hittade en hel del brister, såsom alger i vattnet, enorma högar av gödsel i hagen och där hästar äter, skaderisker mm, och det måste åtgärdas inom några veckor. De måste anlita veterinär till en halt häst, visa intyg på raspning av tänder och ansöka om tillstånd att ha hästar och verksamhet, för det saknades också.

Jag tror tyvärr inte att de har lärt sig nåt ännu; just den hästen som de måste anlita veterinär till pga sin hälta, den red de på bara några dagar efter att inspektören varit där.

Men i stort så känns det väldigt bra det här. Det är också så skönt att veta att djurskyddet verkligen fungerar! Där vi vanliga medborgare står oss slätt, kan dessa underbara djurskyddsinspektörer rycka in till hästarnas försvar. 

Det lite tråkiga är att jag nu känner mig skrämd bara. Jag hade kontakt med dem för jag ville ha mina tillhörigheter tillbaka, men då fick jag ta emot en hel del ilska och även hot, som att jag ska få ett helvete. De säger att de vet, att det är jag som har ställt till det för dem.

Mina saker är av personlig karaktär, så det gäller inte pengar. Men jag får väl bjuda på det, om jag på det här sättet har kunnat göra något för att hjälpa hästarna till ett bättre liv.

Ägarna där tror att jag gör det här av något slags hämndbegär, men jag känner inga som helst såna känslor. Min avsikt har inte varit att göra livet surt för några människor, utan enbart  av medkänsla för djuren. Och det handlar ju bara om de enklaste basbehoven som friskt vatten, bra mat, hygien och hälsan, att slippa ha eller få ont jämt.

   Jag kan inte riktigt släppa det här ännu, för jag är lite bekymrad över hur det kommer gå för dem i vinter. Har sett foton och hört att en del av hästarna faller ur vintertid - rejält. Eftersom jag är portförbjuden där, så kan jag inte åka dit och kolla själv. Men jag får väl hoppas och tro att myndigheten har ögonen på dem och gör lite kontroller nu och då.

Nu vill jag återigen tacka för tips, råd och stöd jag fått här av er! Det var också intressant läsning om häststatistik. :)  Era inlägg, information och stöd har varit guld värt, hästarna har er att tacka för bättre levnadsvillkor också. 

  Tack. :)  :)

[ Svara ]

Markus 12 november 2011

Modigt gjort av dig!

[ Svara ]

Jenny 12 november 2011

Håller med Markus.

[ Svara ]