Markus svarar : Bomlös sadel?

-
28 maj 2011

Hej!

jag har läst och letat efter information på nätet och frågat i diverse hästaffärer, men ingen kan ge mig ett vettigt svar....

När man läser om bomlösa sadlar hävdar alla (läs tillverkare) att de skulle vara det absolut bästa för hästens rygg och att upplevelsen för ryttaren blir mycket mer genuin och bekväm. Ryttare som har provat och uttalat sig bla här på frågetråden har sagt att de är supernöjda med sitt val av bomlös sadel. Andra, (som inte har provat) har mycket starka åsikter om att en bomlös sadel skulle skada hästen eftersom tyngden inte fördelas över en större yta.

Jag har en omusklad snart 6 årig tinker och själv väger jag rätt så mycket....så självklart vill jag inte att mitt val av ny sadel, baserat på okunskap, skadar min häst. Därför frågar jag här....Är det någon som VET hur det ligger till? Jag har en nackskada och de bomlösa sadlarma tilltalar mig med sin lätta vikt och närheten till hästen. Den sadeln jag har nu (western) sitter jag bra i, men den är så tung att jag måste ha hjälp för att få den på hästen.

Jag läste tråden om de bomlösa sadlarna och fastnade för de positiva reaktionerna....men frågorna återstår...är de bomlösa sadlarna att döredra om man är lätt som en fjäder och vi i sumoklassen borde hålla oss till sadlar med bom?

Är det någon som vet om skillnaden mellan Star trekk och Masterback? Jag vet att Masterback är helt "mjuk" medan den andra har ett framvalv i något plastmaterial, men hur är skillnaden i funktionen? Glider den ena mer åt sidorna än den andra om man har taskig ballans?

Jag har tack vare min nackskada förlorad mycket av min ballans och hoppas att ridningen kommer att hjälpa mig att få den tillbaka, samtidigt som läkaren rekommenderar mig starkt att inte ramla av haha Därför undrar jag om en bomlös sadel är ostadigare än en sadel med bom?

En till fråga som ingen hittills kunnat svara på....jag har varit stilla i ett halvår (sedan min trafikolycka) och lagt på mig en del kilon, som jag absolut vill få bort igen. Om jag köper en ny sadel med storlek på min ända nu...och sedan bantar ner den...måste jag byta sadel då? eller kan jag ha en något för stor sadel i sätet utan större bekymmer?

Många frågor, jag vet, men jag hoppas att någon kan hjälpa mig med åtminstonde något svar.

hälsningar

Katerina