Markus svarar : Bomlös sadel?

«Föregående - Nästa»
28 maj 2011

Hej!

jag har läst och letat efter information på nätet och frågat i diverse hästaffärer, men ingen kan ge mig ett vettigt svar....

När man läser om bomlösa sadlar hävdar alla (läs tillverkare) att de skulle vara det absolut bästa för hästens rygg och att upplevelsen för ryttaren blir mycket mer genuin och bekväm. Ryttare som har provat och uttalat sig bla här på frågetråden har sagt att de är supernöjda med sitt val av bomlös sadel. Andra, (som inte har provat) har mycket starka åsikter om att en bomlös sadel skulle skada hästen eftersom tyngden inte fördelas över en större yta.

Jag har en omusklad snart 6 årig tinker och själv väger jag rätt så mycket....så självklart vill jag inte att mitt val av ny sadel, baserat på okunskap, skadar min häst. Därför frågar jag här....Är det någon som VET hur det ligger till? Jag har en nackskada och de bomlösa sadlarma tilltalar mig med sin lätta vikt och närheten till hästen. Den sadeln jag har nu (western) sitter jag bra i, men den är så tung att jag måste ha hjälp för att få den på hästen.

Jag läste tråden om de bomlösa sadlarna och fastnade för de positiva reaktionerna....men frågorna återstår...är de bomlösa sadlarna att döredra om man är lätt som en fjäder och vi i sumoklassen borde hålla oss till sadlar med bom?

Är det någon som vet om skillnaden mellan Star trekk och Masterback? Jag vet att Masterback är helt "mjuk" medan den andra har ett framvalv i något plastmaterial, men hur är skillnaden i funktionen? Glider den ena mer åt sidorna än den andra om man har taskig ballans?

Jag har tack vare min nackskada förlorad mycket av min ballans och hoppas att ridningen kommer att hjälpa mig att få den tillbaka, samtidigt som läkaren rekommenderar mig starkt att inte ramla av haha Därför undrar jag om en bomlös sadel är ostadigare än en sadel med bom?

En till fråga som ingen hittills kunnat svara på....jag har varit stilla i ett halvår (sedan min trafikolycka) och lagt på mig en del kilon, som jag absolut vill få bort igen. Om jag köper en ny sadel med storlek på min ända nu...och sedan bantar ner den...måste jag byta sadel då? eller kan jag ha en något för stor sadel i sätet utan större bekymmer?

Många frågor, jag vet, men jag hoppas att någon kan hjälpa mig med åtminstonde något svar.

hälsningar

Katerina

Markus 28 maj 2011

Bomlösa sadlar väcker känslor hos många, men ingen har väl ännu sett de där hästarna som fått skador i ryggen av bomlösa sadlar? Konstigt nog går debatten inte alls lika hög angående barbackaridning, som ju är än mer bomlöst och torde fördela vikten lika dåligt..

Själv har jag inte ridit i någon av sadlarna du nämner, så jag kan inte uttala mig. De bomlösa sadlarna jag rider i är de jag byggt själv. Huruvida bomlöst glider mer än andra är svårt att säga, eftersom bomlösa sadlar oftast används på hästar där alla andra sadlar också glider, alltså hästar med låg och bred manke. Det som håller en sadel på plats i sidled är ju  framvalvet och dess ortspetsar. Det fungerar på hästar med bra sadelläge, men på hästar som mera har arbetshäst-typ hjälper det inte längre. Det blir som att knyta rosett runt en fotboll.

Begrepept "bomlös" har också blivit ett modeord. De sadlar som anses bomlösa skiljer sig rätt mycket i kontskruktionen. En del, som jag tror Masterbacksadlarna, har en rätt styv läderkonstrusktion medan andra, som till exempel torsion, är mycket "sladdriga". Ju mindre styvhet desto mer känner man ju av hästens rörelse, men frågan är samtidigt hur viktigt det är att känna dessa. Det vet jag egentligen inte. Blixten har tack vare sin bomlösa sadel lärt mig mcket om hur hästens rygg fungerar i det samlade arbetet, så fel är det inte. Dock har folk ridit bra i styva sadlar i tusentals år.

En sadel med läderbom, som Masterback, formar sig ju med tiden efter hästen på samma sätt som en läderkänga formar sig efter vår fot. Därmed är det inte samma bök med passform "på längden". Hur Masterback fungerar i framvalv och med vidden, vet jag inte.

Mitt i alltihopa finns ju aven sadlar med flexibel bom, som mina Strada-sadlar.

Vad du skall akta dig för är första generationens torsion- och fitform-sadlar. De har en kloss över manken och en kloss bakom rumpan. Nackdelen med dem är att kåporna är så tjocka så tjocka samtidigt som man sitter mycket nära hästen. Alla hästar blir än bredare i dem så man får en viss spagat-känsla. Dessutom sitter stigläderkramporna underligt placerade på dem.

Men du skall få mitt standard-råd: Prova!

[ Svara ]

30 maj 2011

idag har jag fått rekommenderad en annan bomlös sadel....en Sensation ride hybrid. Är det någon sadel som du Markus eller någon annan har provat? Eller klämmt på? 

[ Svara ]

Markus 30 maj 2011

Jag googlade den och bilderna visar en sadel som har det mesta som jag inte uppskattar.

Den har stoppade kåpor = hästen blir än bredare än i verkliga livet. Inget bra på en thinker.

Sadelgjorden ser ut att sitta fast längst ned i kåpan vilket oftast skapar en sadel som glider fram. Varför har jag förklarat i tråden https://markusholst.com/ridhandboken/11/Utrustning/D%E4rf%F6r+glider+dressyrsadlar+fram#73

sadeln ser ut som en upphottad Torsion och imponerar inte på mig. Men jag ger dig mitt standard-råd: Prova!

[ Svara ]

Lotta 1 juni 2011

Hej Katerina!
Jag har ridit bomlöst de senaste 7-8 åren. Jag har en nordsvensk, bred rygg och utan manke. De vanliga bomsadlarna jag provat ligger inte still och går inte att rida i. Så när jag provade den första bomlösa sadeln (Torsion Dressage) kändes det fantastiskt, den låg så stilla och äntligen gick det att rida ordentligt. Så den red jag i under flera år och var väldigt nöjd. Men så provade jag en star trekk - espaniola, och blev ännu mer såld på den och köpte en sådan istället. Den ger åtminstone mig en mer stabilare sits med mer markerade fram och bakvalv och sen ger ju den en smalare sits, vilket är mer bekvämt på en redan bred häst :) Sen tycker jag den är snyggare också... Nu har jag sålt min torsion eftersom jag insåg att när jag inte red i den regelbundet fick jag ont i ljumskarna när jag väl red i den. Men under den tiden jag red i den till vardags var inte detta något problem.

Jag upplever att båda de bomlösa sadlarna jag har haft har legat väldigt stilla på hästen och känts stabila. De är väldigt mjuka och bekväma att rida i länge, ingen träsmak ;) Min häst verkar trivas med dem mycket bra. Jag lånade en kompis westernsadel en gång för några år sedan (ingen billig sak, utan en riktig märkessadel) och upplevde den som en planka. Det gick inte att styra min häst med sätet i den sadeln, som jag är van att göra annars. Troligtvis var inte sadeln i sig utan ovanan för oss med en annan typ av sadel som orsakade detta. Man ser ju westernryttare svänga runt med sina hästar utan problem annars...

Jag kan inte annat än rekommendera att prova en bomlösa sadel, jag har iaf enbart varit nöjd. Jag är dock inte så tung så vad gäller det eventuella problemet kan jag inte svara på. Men spontant känns det som att eftersom den bomlösa sadeln mer formar sig efter hästens former än en bomsadel, så borde det inte vara något problem..?

Lycka till med letandet efter en för dig och din häst en fungerande sadel!

[ Svara ]

1 juni 2011

Hej!

Jag rider också bomlöst, har en Barefoot London som jag trivs super bra med. Den ligger helt still på min kallblods travare och är följsam. Min uppfattning är att bomlöst passar olika ryttare olika bra. Man bör ha en bra egen balans eftersom de bomlösa sadlarna har en "barbacka känsla". Jag tror att de som inte gillar bomlöst kan ha svårt att sitta i dem, i alla fall de som jag har pratat med.

Jag ger rådet som du fått från tidigare svar att prova! Dessa sadlar är mjukare och kan upplevas som bekvämare för din rygg  =)  Lycka till! 

[ Svara ]

Maria 12 juni 2011

Hej Katerina!

Jag har en startrekk espaniola som jag tar med till Skogsryd nu i juni. Du får jättegärna prova den när vi ses! Jag har också problem att hitta sadel till mina hästar, runda breda ryggar utan manke, men denna funkar bra.
Som sagt, det enda är nog att prova sig fram, det ska ju funka för både dig o din häst!

Ses hos Markus!

[ Svara ]