Markus svarar : Varför ryktar vi och sitter upp som vi gör?

-
15 december 2008
När jag började lära mig om hästar och hästskötsel, fick jag lära mig att alltid ha borsten i handen närmast hästens huvudet. Detta är något jag har lärt vidare själv, men jag ser att det är många som inte lär sig det.
Hittills har jag inte hittat något om varför! Jag brukar ha som orsak att man behöver träna både sin högra och vänstra sida, så att man blir mer liksidig.

Någon gång har jag hört att det skulle vara någon slags säkerhetsaspekt, men jag förstår inte hur, om ni kollar hur ni står när ni ryktar så har ni ansiktet från hästens huvud och kan egentligen inte se om hästen hittar på något dumt med det. Så det enda säkra är väl att man står åt rätt håll om man ska springa där ifrån!

Kom att tänka på hur man ska göra när man hoppar upp, då ska man ju åter stå med ryggen mot hästens huvud, även det av säkerhetskäl!? Men om hästen springer iväg så har väl de flesta svårare att hoppa upp då, eller kanske man vrider med kroppen, eller???

De flesta tycker jag står med magen mot hästen, när de ska hoppa upp, eller med ryggen mot bakändan av hästen för att lyckas få i foten i stigbygeln.

I vilket fall skulle jag gärna vilja ha ett bra svar på båda mina frågor!