Markus svarar : 4-taktig galopp. Träningtips

«Föregående - Nästa»
7 maj 2010

Markus. Jag behöver lite kloka råd om att träna galoppen. Sawanna har ju inte så lätt i galoppen, men det går framåt trots allt. En svårighet som vi har är att hon har så svårt att få till en ren 3-taktig galopp. Det händer ibland, men de tillfällena är rätt sällsynta. Jag har suttit och tittat på galoppbilder nu och ser att hon sätter ner ytter fram före inner bak nästen hela tiden. När jag ser henne galoppera utan ryttare är hon 4-taktig också. (fast nu för tiden galopperar hon i alla fall frivilligt i hagen och väljer inte alltid trav)
Har du några bra tips på hur jag kan träna för att få 3-takten? Jag känner att jag kört fast lite i detta. (Jag tänker för mycket på det och nu känns det som om jag stirrar mig blind på det.)
Har du några kloka tankar om detta?
/Biggan


 

Markus 8 maj 2010

Det är ju alltid svårt med generalla tips utan at ha sett ekipagen, men jag kan ju ändå ge dig ett par idéer.

Vi kan ju försöka reda ut varför galoppen är dålig, och vad det har för betydelse att galoppen är dålig. En del hästar har ju geneteiskt svårt för en ren galopp, speciellt i lägre tempon. Detta har ju ofta travare och islännignar, men även raser som nordis, fjording, tinker, mfl. Egentligen kan man säga att de flesta hästar avlade för dragning och körning, och även "gaited horses" dit vi kan räkna saddle bred och islänning, har lite sprattlig galopp.

Bra galopp har vi på våra ädlare varmblod (t ex svenskt varmblod, alla tyska raser, lippissaner, PRE mfl) och på fullbloden.

I full fart framåt är inte galoppkvailtén så viktig. Därför bruka rhästar med dplig galopp bara galoppera när det går fort och man inte behöver svänga för mycket. Det tydligaste exemplet på det är min Blixt, som knappt ens i hagen galopperar på böjt spår. Dessa hästar har svårt med balans och koordination i galopp i lägre tempon. Det är därför de undviker galoppen och det är därför vi får problem med den.

Blixten har extremt svårt för galoppen varför jag undviker att träna honom i galopp. Jag får ibland idéer att jag skall göra det men eftersom han har så vädligt svårt, låter jag hellre bli. det blir inget kul för någon av oss.

De flesta hästar kan man emellertid träna galoppen på och med gott arbete även förbättra galoppen. Det handlar om att få hästen att "våga" galoppera trots att det går långsmat, men även om att ge hästen en användbar koordination för att klara den långsamma galoppen.

På mången häst har jag löst upp fyrtaktsknuten genom att galoppera i en svag öppna. Till en början kan du göra det på volten och helt enkjelt putta ut rumpan lite med innerskänkeln. Så småningom kan du rida en svag öppna på rakt spår också.

Tänka emellertid på att inte tvära för mycket i öppna i galopp! Då blir det för trassligt med frambenen. Bäst gör sig galoppöppnan på en volt.

En annan idé kan var att rida korta repriser, 5-6 språng bara, med skritt emellan. Då lär sig hästen att den måste hålla ordning på benen i galopp, eftersom det strax händer något annat. Du känner igen övningen från skritt och trav. När hästen är beredd att bryta av, brukar galoppen vara ren. Därför skall du sträva efter en galopp där hästen är beredd att sakta av; "rida på rätt sida halvhalten".

Sedan har vi ju alla hinderövningar med studsserier och bommar, som även de exercerar fram en bättre galoppkvalitet, men dem blir det lite långt att ta med här.

Har man en häst med dålig galopp skall man inte träna galoppen för länge, Ju tröttare häst, desto sämre galopp. Galoppera kanske en långsida eller ett varv i en vettig övning, och sakta sedan av för att vila eller göra något annat.

[ Svara ]

8 maj 2010

Ja du har ju sett Sawanna galoppera och visserligen är vi väl lite mer balanserade nu, men det är ju ingen jätteskillnad mot när du såg henne sist. Det är lite "dunderklumpen" över det hela. Hon är ju till hälften varmblodstravare och till stor del Dölehäst så hon hör väl till den kategori hästar som har jobbigt med galoppen.
Tidigare valde hon ju aldrig trav i det fria, men det gör hon rätt ofta nu. Galoppen ute är också mycket mer påverkbar, men även där känns det att den är 4-taktig.
Vi har kommit dit att det går att göra mer i galoppen nu. Det är inte full fokus på ATT det ska vara galopp längre. Svag öppna och sluta jobbar vi lite med i galoppen. Likaså galopp 5 språng-trav 10 steg osv. (eller annat antal steg) Intervallerna är bra för de triggar bjudningen en del.
Det låter på dig som om jag inte är fel ute. Jag kanske ska fortsätta jobba som jag gör ett tag till då och inte ha så bråttom? Jag jobbar också med att växla mellan en relativt kort galopp och en där hon är lång och låg, utan att hon ska tappa balans och flyt. (det går ibland hyfsat och ibland sämre) Trots allt så kan jag göra mera och arbeta mer i själva galoppen nu. Ska jag ta det lugnt och jobba vidare så tycker du?
Små hinder har jag funderat på att bygga upp och använda i galppparbetet. Det kanske är dags att göra det också och inte bara tänka på det.
Tack för dina synpunkter. Jag bollar ju detta med Hanna också förstås, men tycker det är bra att få fler synpunkter.
Tack!!

[ Svara ]