Markus Holst 08 maj 2010
Det är ju alltid svårt med generalla tips utan at ha sett ekipagen, men jag kan ju ändå ge dig ett par idéer.
Vi kan ju försöka reda ut varför galoppen är dålig, och vad det har för betydelse att galoppen är dålig. En del hästar har ju geneteiskt svårt för en ren galopp, speciellt i lägre tempon. Detta har ju ofta travare och islännignar, men även raser som nordis, fjording, tinker, mfl. Egentligen kan man säga att de flesta hästar avlade för dragning och körning, och även "gaited horses" dit vi kan räkna saddle bred och islänning, har lite sprattlig galopp.
Bra galopp har vi på våra ädlare varmblod (t ex svenskt varmblod, alla tyska raser, lippissaner, PRE mfl) och på fullbloden.
I full fart framåt är inte galoppkvailtén så viktig. Därför bruka rhästar med dplig galopp bara galoppera när det går fort och man inte behöver svänga för mycket. Det tydligaste exemplet på det är min Blixt, som knappt ens i hagen galopperar på böjt spår. Dessa hästar har svårt med balans och koordination i galopp i lägre tempon. Det är därför de undviker galoppen och det är därför vi får problem med den.
Blixten har extremt svårt för galoppen varför jag undviker att träna honom i galopp. Jag får ibland idéer att jag skall göra det men eftersom han har så vädligt svårt, låter jag hellre bli. det blir inget kul för någon av oss.
De flesta hästar kan man emellertid träna galoppen på och med gott arbete även förbättra galoppen. Det handlar om att få hästen att "våga" galoppera trots att det går långsmat, men även om att ge hästen en användbar koordination för att klara den långsamma galoppen.
På mången häst har jag löst upp fyrtaktsknuten genom att galoppera i en svag öppna. Till en början kan du göra det på volten och helt enkjelt putta ut rumpan lite med innerskänkeln. Så småningom kan du rida en svag öppna på rakt spår också.
Tänka emellertid på att inte tvära för mycket i öppna i galopp! Då blir det för trassligt med frambenen. Bäst gör sig galoppöppnan på en volt.
En annan idé kan var att rida korta repriser, 5-6 språng bara, med skritt emellan. Då lär sig hästen att den måste hålla ordning på benen i galopp, eftersom det strax händer något annat. Du känner igen övningen från skritt och trav. När hästen är beredd att bryta av, brukar galoppen vara ren. Därför skall du sträva efter en galopp där hästen är beredd att sakta av; "rida på rätt sida halvhalten".
Sedan har vi ju alla hinderövningar med studsserier och bommar, som även de exercerar fram en bättre galoppkvalitet, men dem blir det lite långt att ta med här.
Har man en häst med dålig galopp skall man inte träna galoppen för länge, Ju tröttare häst, desto sämre galopp. Galoppera kanske en långsida eller ett varv i en vettig övning, och sakta sedan av för att vila eller göra något annat.
[ Svara ]