Markus svarar : Rehabträning för Vissla?

-
21 april 2010

Hej

Mitt islandsto hade förra året inflamamtioner nästan överallt. Hasled, bakknän, hovleder kotleder fram. De kom tillbaka hela tiden och i julas blev det tal om att döma ut henne. Jag fick tips om en duktig ET som HITTADE felet! En rejäl låsning i höft/bäckenet. Hon behandlade Vissla och jag hade en ny häst.

Nu har vi rehabtränat i 14 veckor. Först långa promenader 30-60 minuter per dag. Sen fick hon följa med som handhäst 1 gång per vecka. Jag började även jobba henne försiktigt vid hand. Vilket var enkelt för hon kom ihåg allt sen förra året och nu kunde hon även göra dem. Med lätthet. Hon kan trampa över på volt och rakt fram och öppna. Även samla sig lite. Jag har knappt haft henne på volten alls, rädd för överbelstning.

Senaste 10 veckorna har jag ridit lite smått. 15 min 2 ggr i veckan till att börja med nu är vi uppe i 30 minuter 2-3 gånger i veckan med promenader före och efter ridningen. Jag töltar/travar henne 5 minuter varje ridpass. Hon följer med som handhäst 2ggr/vecka och då travar vi 10 minuter av 50 min.

Min fråga nu då är hur kan jag lägga upp träningen på bästa sätt? Vågar jag jobba henne mer vid hand även på böjt spår? Hur/när kan jag öka kraven? Vilka övningar är bra?

Det är svårt att få svar från de som inte håller på med AR för de blir livrädda när man säger volt eller öppna eller träning från marken på en häst som haft inflammationer. Själv tror jag det är mycket bättre träning än att sitta 1 timme på ryggen och skritta rakt fram...

Har du eller någon annan som läser detta forum några erfarenheter eller idéer om hur jag kan gå vidare?

Mvh Tanja Lindgren och Vissla