Markus svarar : Rehabträning för Vissla?

«Föregående - Nästa»
21 april 2010

Hej

Mitt islandsto hade förra året inflamamtioner nästan överallt. Hasled, bakknän, hovleder kotleder fram. De kom tillbaka hela tiden och i julas blev det tal om att döma ut henne. Jag fick tips om en duktig ET som HITTADE felet! En rejäl låsning i höft/bäckenet. Hon behandlade Vissla och jag hade en ny häst.

Nu har vi rehabtränat i 14 veckor. Först långa promenader 30-60 minuter per dag. Sen fick hon följa med som handhäst 1 gång per vecka. Jag började även jobba henne försiktigt vid hand. Vilket var enkelt för hon kom ihåg allt sen förra året och nu kunde hon även göra dem. Med lätthet. Hon kan trampa över på volt och rakt fram och öppna. Även samla sig lite. Jag har knappt haft henne på volten alls, rädd för överbelstning.

Senaste 10 veckorna har jag ridit lite smått. 15 min 2 ggr i veckan till att börja med nu är vi uppe i 30 minuter 2-3 gånger i veckan med promenader före och efter ridningen. Jag töltar/travar henne 5 minuter varje ridpass. Hon följer med som handhäst 2ggr/vecka och då travar vi 10 minuter av 50 min.

Min fråga nu då är hur kan jag lägga upp träningen på bästa sätt? Vågar jag jobba henne mer vid hand även på böjt spår? Hur/när kan jag öka kraven? Vilka övningar är bra?

Det är svårt att få svar från de som inte håller på med AR för de blir livrädda när man säger volt eller öppna eller träning från marken på en häst som haft inflammationer. Själv tror jag det är mycket bättre träning än att sitta 1 timme på ryggen och skritta rakt fram...

Har du eller någon annan som läser detta forum några erfarenheter eller idéer om hur jag kan gå vidare?

Mvh Tanja Lindgren och Vissla

Markus 21 april 2010

Jag tror du kan öka kraven redan nu. Viktigt är att du inte låser fast henne i någon form utan låter henne använda hela sin kropp på bästa sätt. Då väljer hon själv den form som för stunden är mest ändamålsenlig och du märker också tydligt ifall hon skulle ha ont.

Bästa övnignar är nog sådana som länger ut musklulaturen och därmed ökar blodgenomströmningen, alltså allt som vi kallar för lösgärande.

När du rider henne gör du detta bäst på hängande tygel så hon själv får välja sin form. Därmed inte sagt att hon skall gå dit hon vill eller i det rempo hon vill. Sträva efter att rida med så långa och gungiga steg som möjligt, så varje steg innehåller mycket rörelse men lite belastning.

[ Svara ]

21 april 2010

Tack jag gör redan så :) Däremot är det svårt att få henne att trava när jag rider, men det går alldeles utmärkt när hon är med som handhäst. Hon tar tölten helst och gärna.

Är det för tidigt att börja tänka på slutan? Vi har TÄNKT på den men hon fattar inte alls vad jag menar...

Så det är alltså ok tänker du att börja jobba mer på volten också? Vid hand. Jag har bara jobbat henne vid hand max 5 minuter hittills.. livrädd för inflammationerna. Har mardrömmar om de jädrans inflammationerna.

[ Svara ]

Markus 21 april 2010

Slutan är såväl gymnastiskt om pedagogiskt svårare för hästen. Ur ett lösgörande perspektiv behöver vi just inte slutan. Det är en "extremövning" som sträcker den där extra lilla biten i musklerna. Du kan rida många liknande övnignar med henne, som med tiden resulterar i en sluta. Alla övningar med tagen bakdel är likvärdiga.

Att islänningar helst travar i frihet men helst töltar med ryttare har jag ofta konstaterat, men har ännu inte någon bra förklaring till varför. Tölten kan vara ett svar på den extra belastningen eftersom jag tror att det är enklare att bära i tölt än i trav, men det torde finnas fler och bättre förklaringar. Om du skall trava henne bör du nog göra det i situationer där hon självmant väljer traven, vilket väl i princip är räkt fram i fritt tempo.

[ Svara ]

21 april 2010

Ja det är säkert så. Hon kompenserar min tyngd genom att tölta. Bra då väntar jag med slutan. Den är så knepig nog ändå. Nu ska jag läsa på om lösgörande övningar!  Skänkelvikningar eller öppna, eller vad vi nu ska kalla det, fixar hon plättlätt, böjning osv inga problem. Hon har väldigt lätt för sig nu när hon inte har ont.

Vi jobbar på.

[ Svara ]