Markus svarar : Hälta...

«Föregående - Nästa»
21 april 2010

Hej! Jag heter Johanna och jag har ett arabsto på 7 år som kallas Zaki. Jag är nu på praktik i Hällekis, och har varit här i 2,5 vecka.

När jag varit här 1 vecka ungefär så var jag ute och red i skogen, galopperade en bit. Hon kändes helt ren i steget hela vägen hem. På kvällen skulle jag longera henne alá NH, och såg att hon var halt på höger bak. Detta syntes enbart på böjt spår genom kortat steg, på rakt spår gick hon helt rent. Ingen värme, inga gallor, ingen svullnad i något ben. Dagen efter var det bättre, och dagen efter det var det helt bra.

Efter det satte jag igång henne, har fortsatt att träna NH och har ridit ut, skritt och trav.

Idag hade vi korallarbete, vilket innebar lite galopp. Nu på kvällen är hon halt. Igen. Höger bak, igen. Enbart i trav på böjt spår, igen. Allt är precis som förra gången. Denna gången upptäckte jag en liten, liten svullnad i höger bakknä, men det var väldigt lite.

Imorgon var det planerat mitt första AR-ridpass, vilket kommer bli lugnt i enbart skritt. Jag vet dock inte om jag vågar...

Jag vet egentligen inte vad jag vill få ut av det här men ja, vad tror ni? Varför? Vad?

Markus 22 april 2010

Det finns en väldigt enkel lösning om hästen är lite halt: Låt den vila några veckor. Det är lätt sagt för mig som har tre hästar att rida, all tid i världen och just inga krav på varken hästen eller mig själv. Men nu när du är i Hällekis en begränsad tid är det såklart mer vitkgit att din häst är hel ochf risk och kan göra ett jobb.

Ändå råder jag dig att låta hästen vara ett tag. Troligen är det inget allvarligt och troligen beror det inte på någon felaktig hantering. Troligen har hon bara vrickat sig, eller något liknande. Vi skall inte tro att du har gjort något fel. Möjligen kan man tänka sig att skadan har visat sig nu när det blivit lite mer aktivitet än vanligt, men jag tror inte det är aktivitetens art som skadat henne.

[ Svara ]

22 april 2010

Ja, det blir nog så det får bli. Åtminstonde över helgen, så får vi se om det är tänkbart att skritta en runda uppsuttet på måndag. Men låta bli helt alltså? Ingen lugn skrittpromenad eller något sådant? Jag skall ju åka hem onsdag nästa vecka, så det är bara 6 dagar kvar. Eftersom det inte är något akut så ska jag ta ut en equiterapeut som kan kolla igenom henne när jag kommit hem. Hon är nämnligen ganska rejält spänd i ryggmusklerna och lite i halsen. Då kan man ju leta efter låsningar, spänningar och annat ofog när man ändå håller på. Jag tror att det beror på något som har men just galoppen att göra, jag vet bara inte vad.

[ Svara ]

Markus 22 april 2010

En lugn skrittpromenad kan du allt ta. Så länge hon får vara fri och röra sig som hon själv vill, är det ingen fara.

[ Svara ]