Markus svarar : Töltformen

«Föregående - Nästa»
21 april 2010

Hej

Jag läste en artikel om hästens form i tölt. Den gjorde mig fundersam på vilken form den töltande hästen ska ha egentligen. Nu vet jag också att det beror på tempo osv. men jag tänkte på ett mellantempo för trevliga skogsturer. Jag vill ha en tölt som hästen orkar längre strcäkor med så lite felbelastning som möjligt. Enligt artikeln kan en häst inte tölta några längre sträckor i en "korrekt" form. Så frågan är då hur ska man kompromissa med formen med minsta möjliga felbelastning? Olika islandshästar har olika förutsättningar för tölten också. En del kräver mycket samling och ridning medan andra tar tölten lätt och naturligt. Vad ska man tänka på när det gäller samling och form då?

Finns det saker att tänka på när man tränar hästen för att få en bra tölt vad gäller hållbarhet ochbelastning?

Jag har en islandshäst främst för töltens skull. Annars kunde jag lika gärna köpt en tregångare från början. Jag tränar henne vid hand, på longen, rider en blandningar av AR och annat som jag tycker fungerar. Jag tränar främst för att få en frisk, hållbar glad häst som villigt vill tölta länge i skogen. Gärna med reglerbart tempo också.


Här är artikeln.

http://www.landsbergaislandshastar.se/debatt.htm

Mvh Tanja Lindgren

Markus 21 april 2010

Nu har jag inte läst artikeln, utan ger dig mina fria funderingar istället.

Jag tror att hästen kan tölta länge utan att få ont någon stans. Om hästen inte klarar att tölta utan att skada sig i "angiven form", är inte formen korrekt. Inte heller tror jag att man mnåste greja så farligt mycket med formen för att få en islandshäst att tölta.

Vi måste skilja på tävlingstölt och vardagstölt. På tävling vill man visa upp extremer och anstränger sig å det väldigaste för att det skall se si och så ut. Jag har svårt att tro att bonden på island rider på det viset till vardags.

Enklaste måste vara att inte begära någon form alls. Så gör jag med mina hästar vid all ridning utanför banan. Om tygeln är obelastad och hästen går i önskat tempo under mig, väljer den själv hur den skall använda sin kropp och ingen häst är så dum att den går på ett sätt som gör ont. Om det behövs en farlig massa påverkan för tat hästen skall tölta med dig i skogen torde det bästa vara att välja en annan gångart.

[ Svara ]

21 april 2010

Ah vad bra för så gör jag :) Jag följer med och håller koll på tempot och riktning och försöker störa så lite som möjligt och  hon jobbar på i den form hon anser funka bäst. Så länge hon verkar positiv till det hela är jag nöjd.

Däremot i traven behöver hon vara mer lösgjord för att få till en bra trav. Där får jag rida och böja mer.

Är det ok om jag kopierar ditt svar vidare i en annat forum där vi diskuterar formen bl. a.? Kommer säkert återkomma med följdfrågor kan jag tänka mig.

[ Svara ]