Markus svarar : Kan hästar berätta saker för varandra?

«Föregående - Nästa»
21 januari 2010

Jag har en häst som kommit på att det ibland belönas om han böjer in sitt framben och sänker huvudet. Han tigger! Det ser jättefint ut - men det är inget jag bett honom om. Nu har min andra häst börjat göra så också. Nu belönar jag inte honom, så han har slutat. Men han började med det efter att han varit på inridning en månad. Trodde nästan att inridaren lärt honom trixet, men de hade de inte sa de.

Jag råkade ut för en olycka, där vi körde av vägen med häst och släp. Väldigt dramatiskt - men inga skador förutom på bil och släp (och i min själ). Hästen hoppar oberört in i nytt lånat släp efter olyckan.

Jag fick lov att köpa ett nytt släp då det gamla blev obrukbart efter olyckan. Hästarna blev en natt jagad av en hund i sin hage och flydde genom elstängslet och återfanns på morgonen 6 km från hemmet. Jag åkt dit med mitt nya släp och skulle hämta hem dem, och tog först den häst som obehindrat låtit sig lastas de senaste 5 åren. Han gick motvilligt på transporten men slet sig loss så att grimman brast, och sprang ut. Min tanke var då att den andra hästen "skvallrat" om att det kan hända saker i transporter! Jag fick på honom efter mycket trassel och lasthjälp bakifrån. Den andra hästen gick på utan problem.

Hemma tänkte jag att jag måste börja med lastträning (som jag aldrig behövt tidigare). Transporten står öppen i hagen så att de kan bekanta sig med den i en vecka, och jag leder in en häst i taget. Ingen vill gå in! Trots godis. Efter mycket lock och pock går hästen som varit med om olyckan in. Inte den andra. Har transporten blivit farlig? Eller beror det på mig?

Markus 21 januari 2010

Att lyfta ett ben och kröka in huvudet verkar vara ett allmänhästigt sätt att tigga, så på något sätt ligger nog det i generna. Intressant vore att veta vad detta beteende passar in i vildhästens reportoar, och vad det är hästen egentligen säger till oss, när den tigger så.

Nog tror jag även att hästar på något sätt kan utbyta inoformation och "berätta" saker för varandra. De kan ju signalera fara. De kan ju tydligt berätta för varandra var något är farligt. Oftast är väl detta en akut fara, dvs. de tror att det finns rovdjur där, men jag kan tänka mig att de även kan varna varandra för passiva faror. Det måste vara lämpligt att kunna tala om för varandra var det inte är en bra idé att gå, kanske på grund av att det är vattensjukt där, eller något.

Så om en häst tycker att transporten är otäck, kan den nog få de andra att hålla med om detta. Om en häst tycker att det är farligt att gå vid transporten, kan han nog få de andra att tycka samma sak.

Din uppgift som flockledare blir så att bevisa motsatsen för dem. Hur man gör det, har jag inga självklara kommentarer kring, men en bra början kan nog vara att du själv ofta vistas nära transporten. Ett annat sätt kan vara att utfodra dem vid transporten, så at transporten längsamt förknippas med något positivt. Kanske kan du gömma havre i tranbsporten, så att hästarna av en slump upptäcker havren om de råkar undersöka släpet.

[ Svara ]

20 februari 2011

Jag tror som utövar se och lär i de flesta situationer då tex min travare hellst inte galopperar och gör han det så går det fort men rider vi ut med en ridhäst så kan han galoppera utmärkt bredvid den. Jag måste säga att jag blev lätt förvånad första gången hehe

[ Svara ]

Jenny 20 februari 2011

Det här med travare som galopperar när han/hon ser andra galoppera har jag också varit med om. Jag lånade en travare och som jag minns det var han inte galopperad så mycket, eftersom jag var tonåring och älskade att galoppera (vilket jag fortfarande gör ;-)  ) så fick han öva, mycket. I början travade han bara, snabbt, men så började han kolla in vad min fjording som ibland följde med gjorde med benen och då gick allt lättare. I början hade han oerhört svårt att galoppera om inte fjordingen var med och visade hur och travaren kollade verkligen in hur fjordingen gjorde!

[ Svara ]