Markus svarar : Kan hästar berätta saker för varandra?

-
21 januari 2010

Jag har en häst som kommit på att det ibland belönas om han böjer in sitt framben och sänker huvudet. Han tigger! Det ser jättefint ut - men det är inget jag bett honom om. Nu har min andra häst börjat göra så också. Nu belönar jag inte honom, så han har slutat. Men han började med det efter att han varit på inridning en månad. Trodde nästan att inridaren lärt honom trixet, men de hade de inte sa de.

Jag råkade ut för en olycka, där vi körde av vägen med häst och släp. Väldigt dramatiskt - men inga skador förutom på bil och släp (och i min själ). Hästen hoppar oberört in i nytt lånat släp efter olyckan.

Jag fick lov att köpa ett nytt släp då det gamla blev obrukbart efter olyckan. Hästarna blev en natt jagad av en hund i sin hage och flydde genom elstängslet och återfanns på morgonen 6 km från hemmet. Jag åkt dit med mitt nya släp och skulle hämta hem dem, och tog först den häst som obehindrat låtit sig lastas de senaste 5 åren. Han gick motvilligt på transporten men slet sig loss så att grimman brast, och sprang ut. Min tanke var då att den andra hästen "skvallrat" om att det kan hända saker i transporter! Jag fick på honom efter mycket trassel och lasthjälp bakifrån. Den andra hästen gick på utan problem.

Hemma tänkte jag att jag måste börja med lastträning (som jag aldrig behövt tidigare). Transporten står öppen i hagen så att de kan bekanta sig med den i en vecka, och jag leder in en häst i taget. Ingen vill gå in! Trots godis. Efter mycket lock och pock går hästen som varit med om olyckan in. Inte den andra. Har transporten blivit farlig? Eller beror det på mig?