Inspiration : Vinterridbane-tips

«Föregående - Nästa»
7 januari 2010

Så har då hela Sverige fått snö i sådana mängder som bara Norrland är vant vid. Det finns därför nu en farlig massa igensnöade ridbanor i landet, som på det viset blivit tämligen oanvändbara. Att försöka rida på en obehandlad ridbana med 30cm snö, är inte lätt.

Vad har ni för knep för att hålla era vinterridbanor ridbara? Har man tillgång till lastare lastare är det rätt så lätt att schakta bort de översta snölagrena, men har man inte det kan det bli svårare. Risken med att schakta bort snön, är också att ridbanan bara blir isig och hård.

Under mina år i Orsa i början på 80-talet körde jag runt runt med traktorn på ridbanan och packade till snön med traktorhjulen. Det gav en ridbar yta som fungerade bra med de broddade hästarna. Vintern 2005-2006, när vi senast hade mycket snö här, gjorde jag samma sak med min ridbana här. Det fungerar bra, öven om man väl inte tar några vilda galopper.

Jag har ibland hört idén att man hänger en armeringsmatta bakom traktorn. Den lär få snön att sjunka ihop lagom mycket. Det borde gå lika bar med den 100-pinnaharven jag har stående, om man lägger den upp och ner, men det känns som lite för mycket bök att plocka fram den.

Har man ett stall med många hästar, kan man släppa ut alla morgonspralliga hästarna på ridbanan några timmar. Strax har de trampat den hyfsat jämn och ridbar.

Vad har ni för fler tips?

Hälsningar,
Markus Holst

Jenny 8 januari 2010

Stollagalopper på åkrarna förståss! :-D Det gäller att passa på att flyga fram över "fälten" med snön yrandes runt sig!

Paddocken ger jag upp när det är så här, visst hade den varit ridbar om den inte hade varit så knölig under snön.

Vi har en draktordriven snöslunga till salu, den gör snödjupet perfekt. ;-)

[ Svara ]

8 januari 2010

Jag har gjort tappra försök på våran ridbana i stallet men gett upp ganska fort.
Kjarni hade en hel del synpunkter över mina försök att träna öppnor i snö upp över hans knä! Så inga tips har jag mer än att träna full fart i snön på ängarna istället! Mycket roligare såhär års.

[ Svara ]

9 januari 2010

Rebecka: Fast Kjarni hade tyckt det var väldigt enkelt att göra öppnor utan snö sedan ;)

/Sayonarah

[ Svara ]

28 januari 2010

Jag brukar rida hur mycket snö det än är. Det är jobbigt, men nyttigt tycker jag. Jag får ju se till att verkligen använda hela banan bara så det inte blir upptrampade spår.
I år är de nya grannarna med sina ponnyer och tränar i min paddock och flickorna orkade helt enkelt inte rida i djupsnön så deras pappa har plogat bort det mesta. Nu är det väl ett par dm ungefär och jättefint att rida på. (Inte dumt att få en granne med 4-hjuling och plogblad)

 

[ Svara ]