05 december 2009 Hej!
Vilka erfarenheter har ni när det gäller att sko av era hästar? Om ni provat barfota men gått tillbaka till skor, vilken var anledningen till detta och hur länge testade ni barfota? Jag har en bra barfotaverkare och har förstås fått svar på många av mina frågor, men det är kul att höra vad andra "vanliga" hästägare har för erfarenheter.
Av olika skäl skodde vi av Cessie för 6 veckor sedan. Hon har dock förhållandevis bra hovar. Hon gick barfota till dess hon var drygt fem år (hon är född 2001) därefter har hon haft skor både fram och bak. Hittills har övergången förlöpt som man kunde förvänta sig. Ur detta perspektiv har vi haft tur med vädret. Det har ju varit mjukt i backen. När vi rider har vi boots både fram och bak, men hon är ändå lite ömfotad om vi rider på hårt underlag. Är detta vanligt?
Vi tror såklart att det på sikt kommer att vara bra för Cessie att gå barfota annars hade vi inte skott av, men om övergången visar sig bli alltför jobbig för henne blir det nog skor igen. Vi tar en dag i taget.
Mvh Charlotte
Föregående artikel
Nästa artikel
Markus Holst 05 december 2009
Jag har aldrig haft problem med att sko av hästar utan bara fortsatt rida dem som vanligt. Nu rider jag ju inte så mycket på grusvägar, vilket kan bli bekymmer för en del barfotahästar. Diamanten bryr sig inte men mina andra två tycker illa om grusvägen.
Men att just avskoningen skulle vara dramatisk eller föranleda en massa åthävor, det har jag aldrig märkt.
[ Svara ]
Lotta Sundqvist 06 december 2009
Hej!
Jag skodde av min bruksnordis sommarn för drygt tre år sedan, eftersom järnskorna bara \\\"ramlade\\\" av hela tiden. Tillslut gick det inte att sko längre... Jag var skeptisk till en början eftersom jag var rädd att hovarna skulle gå sönder ännu mer, och för att min häst är så stor och tung. Men det gick bra. Till en början var han lite öm bara av att gå i hagen, speciellt bak. Det gick dock över efter ca en vecka.
Vid ridning är det tofflor som gäller, både fram och bak. Men nu på senare tid har jag börjat rida lite mer utan, även på bättre grusvägar och det går bra. Jag tror det är rätt vanligt att hästarna blir lite ömma vid avskoningen men att hoven på de flesta hästar, sedan stärks och blir van. Förutsättningen är naturligtvis att hästen blir verkad på rätt sätt. De får inte gå på sulan så det är viktigt att väggarna inte verkas ner helt. För stort sultryck kan orsaka belastningsfång, eller andra skador i hoven som vi inte vill ha.
Jag trodde när jag skodde av, att jag skulle sko på igen, så fort hovarna blivit bra. Men så har det inte blivit. Det funkar väldigt bra ändå och det är skönt att slippa ångensten över rädslan att skorna ska ramla av hela tiden. Jag höll liksom andan de sista veckorna innan hovslagaren skulle komma. Det tog nog nästan ett år innan min hästs hovar blev riktigt fina efter avskoningen (dvs utseendemässigt- funktionen fanns ju där hela tiden). Nu är de runda och fina och större än innan, de har bräddat i trakten. Har sparat en gammal sko för att kunna jämföra.
Jag tycker det är viktigt att underlätta så mycket som möjligt för hästen, se till att hålla dem på underlag som inte gör skada eller gör ont. När jag åker bort på kurs tex har jag alltid tofflorna med, ifall vi får en stening rasthage eller liknande. Och kanske är det så att vissa hästar inte passar att gå barfota, om det blir ömma under längre tid, varför utsätta dem för det. Att ha hästen barfota är ju inget självändamål i sig.
Hoppas det går bra med din häst! Lycka till!
[ Svara ]
06 december 2009
Jag skodde av min förra häst för att han dels tappade skorna HELA tiden, dels för att jag ville ge hans dåliga ben en så naturlig belastning som möjligt. Nu fick jag ändå avliva honom, men när nästa häst köptes in var valet klart - inga skor men väl gympadojjor :)
Att ha boots är för mig en självklarhet även om han går att rida utan, just för att man vill kunna rida utan att bekymra sig över om han i galopp trampar på en stor sten och blir öm - effekten av barfota är precis lika bra om man har boots som om man rider utan så då kan man gott ta sig den lilla stunden att ta på bootsen (vilket tar lika lång tid som att ta på benskydd egentligen).
I paddocken går han utan boots, och så även i ridhus.
Min gammeltant skodde vi av när hon blev triangelmärkt, hon led något fruktansvärt och kunde knappt gå ur boxen, inte ens stå i stallgången, och sedan blev hon bara bättre och bättre och nu går hon jättefint. Hade jag inte haft henne som exempel hade jag nog aldrig vågat prova barfota, men nu visste jag ju att till och med en så känslig häst klarade omställningen, så då kunde jag våga prova med mina ridhästar. Min förra häst var öm på makadam även med boots under första tiden, men det var han även med skor så det var inte så omständigt, man får ta det lugnt och skritta där det är som bäst om man måste rida där det är makadam.
[ Svara ]
Markus Holst 06 december 2009
För tydlighetens skull kanske vi skall säga att hästen visst skall gå på sulan - men inte bara på sulan. Det är omöjligt att hålla sulan fri från belastning eftersom den ju liksom sitter längst ner på foten. Hur känsliga hästar är för barfotagång beror mycket på hur tjock sulan är. Den kan nå imponerande tjocklek. När man skor hästar verkar man ju oftast ner tills man får friskt samband mellan sula och hovvägg och då tar man bort en bit av sulan också. Detta är den främsta anledningen till att hästar ibland är ömfotade efter skoning (förutsatt att ingen söm har hamnat fel).
Därför verkar jag mina barfotahästar mycket försiktigt. Det enda jag egentligen gör är att klippa bort "överkott" av hovvägg, ungefär som när vi klipper naglarna. Detta gör jag för att det inte skall bli för jobbigt för dem att gå.
Naturen själv löser ofta problemet genom att för långa hovväggar bryts av. Detta skall man inte vara säredeles orolig för eftersom dett helt enkelt är det naturliga sättet att lösa problemet. Hovväggen belastas mest i trakter och tån. Mellanväggen (den del där man sätter sömmen) får inte så mycket slitage och blir därför ofta för lång och bryts snart av på barfotahästen. Därför får den naturliga hoven ett välvt utseende med en hovägg som är lite kortare på mitten och ger ett intryck av hålfot. det beror alltså inte på att hovväggen där slits ner - utan tvärt om: Den blir för lång och bryts av.
[ Svara ]
06 december 2009
Vad har ni för boots? Jag har köpt Cavallos, jag tror de heter simpleboots. Funkar ganska bra även om Cessies hovar inte fyller ut dem på sidorna. (men på längden) Det gör att de ibland vrider sig lite på bakhovarna.
[ Svara ]
Lotta Sundqvist 06 december 2009
Jag kör med easyboot epics, funkar skitbra! Kardborrdelen runt karleden gör att den sällan snurrar, trots att vi rider en hel del i "sugande" gyttjehålen i skogen :)
[ Svara ]
Jenny Ede 06 december 2009
Intressant diskussion!
Jag tänker nog nästan precis tvärt emot er!!! Förr hade jag "förståss" mina hästar skodda (alla andra hade ju), men min fjordning verkade envist inbilla sig att han skulle ta av sig dem när han skulle gå och lägga sig! Till slut gav jag upp och lät honom gå utan. Han är extremt hovöm, speciellt när vi går hemifrån, konstigt nog aldrig hemmåt. ;-) Här har vi mest grusvägar av olika slag. Våra nya grannar däremot har börjat med att lägga krossten på sina vägar, VÄRRE än mackadam. :-( Så där kan jag inte rida längre, men jag tror inte ens att jag hade kunnat rida där med en skodd häst.
Jag har fått lära mig att en hov som slits mycket också växer mycket. Samt att en hov som har sko lås och kan inte röra sig normalt med sämre blodcirkulation som resultat och sämre blodcirkulation bidrar till mindre hovproduktion.
Hade jag bott så att jag alltid traskade omkring på asfaltsvägar hade jag nog tänkt annorlunda, då hade jag väl skott, eller haft boots.
[ Svara ]
Ingela Lindström 07 december 2009
Har inga skor på mina pållar, men dom har aldrig varit skodda heller. Rider mad Boaboots när det är hårt i backen, endast fram, dom sitter kanonbra på. Har i stort sätt inga asfaltvägar här, men hade jag haft det och hästarna varit mycket ömfotade så hade jag nog funderat på skoning.
[ Svara ]
07 december 2009
Jag har easyboot bare till min :) Och några epics också :)
/Sayonarah (det var jag som skrev anonyma inlägget ovan)
[ Svara ]
Wåhlin Hästkraft 05 januari 2010
Jag skodde av diverse anledningar av min Manne för ca sju år sedan, han var mycket hovöm så jag skaffade boots ganska omgående. Den första omgången blev boaboots, de satt inte kvar som de skulle då låsanordningen var lite felaktigt konstruerad...det har man sedan dess ändrat på.
Vi provade då Swissboots, de sitter utmärkt, är lätta att ta på och har suttit på i alla lägen. de är dessutom inte klumpiga. Nackdelen med deem är att det kommer in en del grus i skon coh vinretid så byggs det på snö/is i hovskägget och Manne fick vid några tillfällen blödande skavsår av det.
Då provade vi Easyboots vilket fungerat utmärkt. De finns ju numera med gaiters och de är i mitt tycke utmärkta, dessutom förhållandevis billiga. När någon frågar mig om råd rekommenderar jag alltid dessa.
När det gäller detta om hästen är hovöm eller inte så tror jag att alla hästar märker av en avskoning i samma utsträckning som vi själva märker av barfotagång sommartid. De av oss som inte stapplar över grusgången första gångerna utan skor sommartid är så få att de inte kan räknas i sammanhanget. Somliga går aldig barfota då de tycker att det gör för ont.
Vårt nervsystem fungerar ju på det vistet att nerver som inte retats på lång tid reagerar mycket starkt och kan därför upplevas som smärta. Nerver som retas ofta \"trubbas av\" för att spara kraft och möda. Det märket vi tydligt själva när det gäller dofter och smakupplevelser.
När det gäller cirkulationen i hästens ben så har jag sett siffrot allt mellan 35-70% i nedstatt cirkulation på samma häst med och utan skor. Detta är egentligen inget konstigt då hoven ju ska flexa och därigenom fungera som en pump. Om cirkulationen avtar så försämras känseln avsevärt.....resten är inte svårt att räkna ut själv.
Min Manne har fått mycket bättre hovar efter avsoning och han har inte längre ont i sin rygg. Men det som var det mest intressanta var att han rätade ut sin framben på ca 6 veckor! Han var som hovslagaren sk \"fransysk\" , vilket på ren svensna betyder kobent och väldigt uttåad.
mvh/
Karin L.
[ Svara ]
05 januari 2010
Några ord och funderingar om hur det fungerat hittills.
Vi har haft en otrolig tur när vi valde just den här hösten och vintern att ta av skorna - i alla fall hittills. Först var det bara regn och således mjukt i backen. Sedan kom snön nästan direkt. Så länge det var bart red vi med boots och det funkade ju riktigt bra även om jag faktiskt tycker att de är lite klumpiga. Jag och min dotter sa så att man måste nog vara helt övertygad om barfotagång för att man ska hålla ut. Sedan snön kom har vi kunnat rida helt obehindrat utan boots! Det trodde jag aldrig. Bootsen kommer såklart att bli nödvändiga igen, men det är skönt att slippa dem nu.
Det är en spännande resa som hittills gått över förväntan. Det känns absolut helt rätt, men jag törs inte riktigt tro att det kommer att fungera innan vi kommit igenom alla årstider. Jag vet att det hänger på oss att välja bra underlag att rida på och att ta bootsen när det inte går att välja. Det är så klart också vår ambition!, men vi är ju också bara människor ....... Om det inte vore för det så hade väl alla sina hästar barfota. Hoppas, hoppas att vi klarar att göra detta för vår fantastiska vän!
/Charlotte
[ Svara ]
05 januari 2010
Min förra häst, en nordiskorsning gick barfota hela livet, på grusvägar, i skogen och lite asfalt. Gick kanonbra. Hovarna var alltid jättefina. Mitt nuvarande sto skodde vi av när hon var 4,5 år. Det blev ingen bra tid, för då växte hon och var högre bak än fram och fick patellaupphakning på båda sidor. Vi skodde efter 6 mån igen och nu, när hon är ett år äldre och vuxit framtill, har hakningen försvunnit. Kommer nog att sko av igen efter att hon blivit 7 år. //Karin
[ Svara ]
12 februari 2010
lägg i en sula i bakskorna så sitter dom nog bättre, Cavallo är dom bästa jag har provat :) lycka till
[ Svara ]