Markus svarar : Vikthjälper vid skänkelvikning

«Föregående - Nästa»
16 juni 2016

Jag tycker det är svårt att rida skänkelvikning. Har verkligen försökt förstå. Men har fått dubbla/motstridiga svar om vikthjälpen. Hoppas på svar!

Hälsningar från Tina

Markus 16 juni 2016

När jag var ung frågade jag min gamle ridlärare Major Koch något liknande, men då gällde det ifall innerskänkeln skulle fram eller bak i skänkelvikningen. Han svarade lakoniskt att skänkeln skall vara där den gör bäst nytta.

Det går inte att ge generella råd om sådant här, och att olika personer uttrycker sig lika tvärsäkert om båda ytterligheterna kan vi bara tolka som att inget vet. Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som funkar bäst för dig.

Generellt vill jag säga att du skall sitta mitt i sadeln och på båda sittbenen. Detta kan man sedan variera lite beroende vilken hjälp hästen behöver för att förstå och klara övningen.

[ Svara ]

Jenny 18 juni 2016

Min erfarenhet när jag hållt lektioner är att det fel folk oftas gör är med tyglarna! Det dras både hit och dit, men egentligen kan man nästan bara använda tyglarna för att stoppa upp farten (på ena, andra eller båda sidorna). Hästarna reagerar ju med att gå framåt när ryttaren lägger till skänklarna dock menar ju vi ryttare att ena sidans skänklar betyder flytta dig åt sidan ("flytta denna sidan"), medans hästarna retfullt tolkar det som framåt. I det läget vill folk gärna korigera med att svänga eller ställa huvudet på hästen.

Rätt svar är oftast att bromsa, men att bromsen funkar lika mycket på båda sidor, där brukar hästen av någon anledning börja tänka sidvärt! (Hästar reagerar ju ständigt olika på framåtdrivande- och bromsande hjälper och just när man försöker rida skänkelvikning brukar man märka detta mer än annars. Så när jag skriver att bromsen ska fungera lika mycket på båda sider är det för att sannolikheten är att ryttaren måste bromsa olika mycket för att få ett liksidigt resultat!)

Jag brukar lära ut framdelsvändning före skänkelvikning, för då märker man sidvärtrörelsen redan på första lyckade steget och ryttaren kan vila/reda ut sig genom att stanna, till och med i varje steg om det behövs. ;-)

Skänkelvikning är första riktiga utmaningen för en ryttare, det är nämligen bara dominanta (hästar) som flyttar mindre dominanta hästar och helt plötsligt ska ryttaren visa sig herre på täppan! Vilket gör att om man är helt grön eller har en dominant häst är det lättast att börja från markeb eller få hjälp av någon som fysiskt flyttar hästen åt sidan!

Nu ställdes frågan om vikthjälper här och DET svarade jag ju inte på. ;-) Rent generellt ska det visst vara så att grundtanken är att vikten ska leda hästen i den riktningen man vill komma. Dock är min erfarenhet att hästarna (eller kanske det bara gäller ponnyer) prioriterar andra saker högre än mina vikthjälper...

[ Svara ]

Markus 18 juni 2016

I mitt kapitel om skänkelvikning här i boken har jag räknat upp en hel rad med vanliga problem hästar brukar ägna sig åt i skänkelvikningen. Nu när jag har 45 års erfarenhet av ridandet är det ju betydligt enklare att reda ut vilket fel hästen gör, än vad det var när jag var ridskole-elev på ridskolan i partille på 70-talet och red min första skänkelvikning.

Skänkelvikning som allt annat handlar ju om att få hästens fötter att göra saker. Hästen har tyvärr fyra fötter och den måste ju alltid göra hyfsat rätt med alla fyra för att vi skall vara nöjd med övningen. Om man då klarar att fundera ut vilken fot som leder till att rörelsen inte blir det vi tänkt oss, är det rätt enkelt att hitta en lösning: Man påverkar den foten som gör fel.

Om hästen inte går i skänkelvikning fungerar det sällan att ge mer av de hjälper som vi på ridskolan lär oss att använda i skänkelvikning. Vi måste fundera hur vi bäst kan hjälpa hästen att förstå rörelsen. Det kan handla om att:

- Putta hästen framåt
- Bromsa hästen
- flytta baken mer åt sidan
- Bromsa upp baken
- Flytta frammen mer åt sidan
- Bromsa upp frammen

Där får man ha ögonen med sig och titta efter hur hästen gör och jämföra det med vad den borde göra. Att vrida och vända på huvudet och våga titta på hästens såväl fram- som bakdel är bra. Tyvärr anses det fult att använda ögonen, man skall ju KÄNNA :/ Det fungerar jättebra att känna när man vet hur det känns, men det vet man aldrig i början. Däremot har man ofta en bild av hur det skall se ut (och har man inte det finns det mängder med skänkelvikningar på youtube), så använd ögonen till att lära er rida!

Och jag ger Jenny rätt: Oftast är det tyglarna som ställer till det. Hästens vanliga lösning på problem den inte förstår är att öka farten (kallas att gå emot handen). Jag ägnar väldigt mycket energi åt att be elever minska tempot, och det beror på att många inte märker den där lilla tempoökningen och balansförändringen (går på bogarna) hästen gör, och som förstör hela rörelsen. Sådant tar tid att lära sig att känna. Men man lär sig att känna det med tiden.

[ Svara ]

Anna-Lena 18 juni 2016

Om jag ska rida skänkelvikning åt höger alltså undan vänster skänkel brukar jag sikta dit jag ska med höger höft men försöka sitta rakt, det blir lite vikt åt det hållet vi ska röra oss. Också tittar jag dit jag ska, då blir det också lite vikt ditåt. 

[ Svara ]

23 juni 2016

Tack Markus, Jenny o Anna-Lena! Ser fram emot o pröva på nytt.

[ Svara ]

16 mars 2017

När jag förklara en skänkelvikning helt från början så brukar jag försöka förklara ungefär såhär: Det viktiga först är att man har en mjuk men ganska stadig kontakt med hästens bett eller om man rider bettlöst. Om du vill göra sidvärtsrörelsen åt tex höger. Så brukar jag tänka.. tryck ner hälarna, försök att få din vänster-sida i ett tryck mot hästen.... både vaden, knät, låret och höften... som att man har en plexiglas skiva som "puttar" hästen åt sidan och framåt. I början.. bara några få steg åt sidan... beröm och rid rakt i några steg... upprepa tills du känner att hästen känner av dina hjälper. Glöm inte att ha en rak häst, och att du sträcker upp dig, så att du har hela hästen framför dig så att säga... jag använder sitsen mycket då också... vinkla in bäckenet åt det håll du ska, och ta aningens i tygeln som är på den sidan som din "plexiglas" hjälp-detta för att motverka att hästen går åt höger bara.. om det är en häst som du håller på att lära, så kan du försöka först med små små hjälper. Glöm inte att höja blicken och titta åt det håll du ska... INTE neråt. Du känner om hästen flyttar sig, och faktiskt... När ni riktigt har lärt det, så räcker det nästan att "tänka" skänkelvikning, så funkar det ????????????

[ Svara ]