Markus svarar : att styra unghäst

«Föregående - Nästa»
22 november 2009

Hejsan!

Jag har ett kallblodssto på 3,5 år som jag börjat utbilda.   

 Har tömkört o ridigt lite mindre turer, hon är den lugna typen o tar allt med ro.  Hon är dock ganska dominant och har krävt en del markträning men följer numer riktigt bra. Problemet jag har är att hon går emot tryck. Har tränat på detta och det funkar i "markträningen" men inte annars.

Jag har tränat i det oändliga med tygeltag (känns det som).  Hon förstår, det funkar när jag är framme vid huvudet, men när jag försöker styra uppifrån el bakifrån så kommer det protester. Hon trycker emot eller slår med huvudet. Annvänder också sidepull  med samma problem.  Ibland köper hon det och går att styra men oftast kommer protester först.

Nu är hon inte en särskillt  känslig eller lyhörd individ utan lite mer åt det buffliga hållet. Hon är väldigt social o vill alltid vara med. Hur ska vi komma vidare från detta?

 Karin

Markus 23 november 2009

Jag måste tyvärr erkänna att jag inte har något bra svar på din fråga. Det kan finnas en rad med parametrar som orsakar detta. Att en del hästar fungerar dåligt på "gå undan för tryck" på det sätt som du beskriver, vet jag av egen erfarenhet. Min Robust är likadan. Med honom har det handlat dels om att leta noga efter rätt bett, men också om att låte tiden göra sitt. idag är han femn, och det börjar fungera rätt bra.

Även kan man tänka sig att det finns en skillnad i vad du begär med tygeltagen när du arbetar framifrån och uppifrån/bakifrån. Jag gissar att du framifrån övar det vanliga böjande arbetet, där vi vill att hästen ger efter för tygeltaget. Detta är emellertid inte vad vi vill, när vi vill styra hästen. När vi vill styra handlar det inte främst om att få hästens mun att ge efter för bettet; då handlar det om att med bettets hjälp kunna flytta bogarna i sidled. Om du framifrån övar på att flytta hennes bogar med hjälp av tygeln, är det möjligt att ditt ridande av henne blir enklare.

Även kan man tänka sig att du vid ridningen behöver förtydliga ditt ledande tygeltag med vikt och spö på ytterbogen.

Eftersom jag här från mitt skrivbord inte kan se hur du tar dina tygeltag, är det ju omöjligt för mig att ge dig råd om hur du skall ändra dessa.

[ Svara ]

23 november 2009

Att peta med spöt på bogen kan nog vara bra, det ska testas.  Har aldrig haft den här typen av häst förut så jag blir lite ställd hur man går vidare.  Nu är hon ju ung också, som du skrev att tiden gör sitt.  Jag har ingen brådska. Tack//  Karin

[ Svara ]

Helena 28 november 2009

Men om hästen har ett vanligt tvådelat tränsbett, kan vi då inte prova ett oledat?

 

Helena

[ Svara ]

28 november 2009

Jag annvänder ett rakt bett, de ligger mest stilla o hon verkar mest nöjd med det.  Har  tagit bort en liten vargtand nyligen så nu blir det sidepullet ett tag.

Karin

[ Svara ]

7 december 2009

Hej!

Jag har också en kallblodstravare och känner till viss del igen mig i din beskrivning. Just det att det fungerade bra framme vid huvudet men inte så bra ovanpå eller bakom, och min häst är också rätt dominant. Ett tips att testa kan vara att du \"rider från marken\", dvs att du går ungefär där sadeln ligger och använder tyglarna som du skulle ha gjort om du ridit. Det blir lite som att tömköra med dina vanliga tyglar. Själv upplevde jag att kontrollen blev bättre när jag inte var långt bakom. Sen är det superviktigt att aldrig ge sig, ber du om en sak så ska hästen göra det. Den får protestera hur mycket som helst men du ger dig bara inte innan den gör som önskat. Detta går bra utan att slå på hästen och hetsa upp sig. Givetvis får du ta det lugnt med en så ung häst, men även unga hästar kan lyda. Viktigt är dock att se till att hästen verkligen förstår vad man menar.

/Mia

[ Svara ]

8 december 2009

Hej!

Har lagt ner ridningen ett tag, tömkörningen likaså.  Har börjat med lite markttäning vid handen. Fokuserar på böjning o avslappning, att kunna svara o följa bettet.  Idag var lite av ett genombrott, i vänster varv iallafall.   

Åt höger går hon emot tygeln. Jag tror att hon är lite spänd när hon ska böja åt höger. Först när hon verkligen slappnade av o sänkte huvudet ordentligt kunde hon böja sig.   Jag talar om vanlig böjning för att följa volten inget svårare än så.

Tränar korta pass med kelpauser, då kan hon tänka sig att ställa upp en stund;)

Att gå bredvid som man rider är nog ett bra sätt, jag är inte riktigt där än.  Jag måste gå långt fram vid huvudet annars går hon bara på o jag kan inte styra alls. Men jag ska absolut göra det när vi kommit längre.//Karin

[ Svara ]