13 november 2009
Sådär gör min P också vid hoppning, och jag är ganska säker på att det är för att han helt enkelt inte orkar bära sig ordentligt över hindren, så han laddar och kastar sig över.
Det jag märkt har effekt på P (vi hoppar inte numera men har tänkt börja igen) är att träna bommar, dvs galoppera över bommar på volten, och senare små hinder. Då blir det enformigt och upprepande, vilket gör att det inte är roligt att rejsa, och det är lågt så att han orkar bära sig själv. Man kan ju även göra åttvolter med små hinder eller bara bommar som ligger.
Att få stressade hästar lugna har jag förstått är enklast genom att låta dem göra saker länge. Om du ska galoppera, så gör det länge. Jag läste i en tidning häromdagen om en distanstränare som sa att just det var hemligheten med att få heta hästar lugna.
Angående formen på halsen tror jag det löser sig själv när han slappnar av mera.
/Sayonarah
[ Svara ]
14 november 2009
Tack så jättemycket :) Det ska jag börja med! Verkligen vad jag letade efter! :D
[ Svara ]
Markus Holst 15 november 2009
Intressant vore att veta, hur din häst beter sig när han löshoppar. Jag vågar gissa att han då hoppar i en bättre form än med ryttare på, av den enkla anledningen att under löshoppningen är det ingen som försöker reglera tempot eller drar i tyglarna.
Caprilli stack på 1800-talet ut haken genom att låta hästen själv bestämma hur den skulle röra sig och hur den skulle hoppa. Ryttarens uppgift var att beskriva uppgiften för hästen och sedan lämnna hästen full frihet att utföra den. Därför red han framåtlutat, i det som vi idag kallar fältsits (och belackarna på den tiden kallade apsits) med rätt så fria tyglar.
Caprilli irriterade främst sina belackare genom att, till följd av sin nya ridstil, vinna alla hopptävlingar.
Jag tror det är så du skall tänka med din häst. När du känner att han intresserar sig för hindret, låter du honom vara och gå i det tempo han själv vill, helst med lätt hängande tygel men i alla fall utan att du förhåller. De första gångerna kommer han att bli väldigt förvånad men med tiden kommer han att uppskatta sitt nyvunna förtroende och hoppa mer ansvarsfullt i en bättre form. Att det går för fort, gör inget. Bästa sättet att "bromsa honom" är att ge honom hoppövningar som kräver eftertanke, För små hinder med långa avstånd behöver han inte tänka för att ta sig över. Sinnrika studsövningar och liknande behöver eftertanke. Experimentera emellertid inte själv med detta. Tag hjälp av en kunnig ryttare som är van att lösa problem av denna typ.
Att få din häst att ta det lugnt framför hindret genom att bromsa honom, kommer inte att lyckas.
Det kommer säkert ta flera år att få honom att hoppa med förtroende. Kanske är det en Diamant du har, där hoppningen helt enkelt är en för svår uppgift för att klara ut mentalt? Läs gärna Diamantens Dansskola och se hur jag har arbetat med en liknande häst.
[ Svara ]
17 december 2009
Tack Markus!
Studsövningar har jag nu börjat med en gång i veckan, och man märker faktiskt en lätt skillnad redan efter månaden som gått sedan jag började med det här. Har också märkt att det beror en del på vilket bett jag rider med. Ägaren rider med pessoa, och hon är nog inte så snäll i handen (hon har nu dessutom köpt ett pelhambett, jag ryser vid blotta tanken på att hon ska rida med det). Jag själv har hittat ett gammalt bett, tvådelat med fasta ringar. Han trivs mycket bättre med det och går mycket bättre med det.
Det här kommer nog lösa sig! Tack så väldigt mycket för tipset. :D
[ Svara ]