Markus svarar : Kastar sig åt sidorna

«Föregående - Nästa»
12 april 2016

Hej.

Min islandshäst har sen jag köpte henne en ful ovana att i trav och galopp plötsligt slänga sig åt sidorna, som att hon ser nåt eller blir rädd. Hon gör det på både kända och okända vägar när vi rider. Omväxlande åt höger och vänster, trots att jag inte kan se något särskilt som hon kan bli rädd för. Jag blir aldrig rädd, mer irriterad, men jag vet att jag inte sitter och spänner mig så det kan inte bero på det. Men hur ska jag få bort detta? Tar bort lite av glädjen när hon alltid gör såhär. Det händer aldrig i skritt. Har försökt olika metoder, att driva på, att ignorera och att berömma när det inte händer, men inget verkar få bort det. Vad kan jag göra? Genomgången av kiropraktor. Händer både när jag rider med bett och bettlöst. Mvh Camilla

Markus 12 april 2016

När man skriver ridhandböcker eller skriver såhär på nätet kan man bara ge generella råd. De situationer du beskriver kan bero på så många olika saker att det är omöjligt såväl att säga vad de kan bero på som vad du kan göra åt dem.

Jag kan emellertid berätta om ett liknande situation. jag hade nyligen en elev vars häst vid igångsättningar till trav alltid "kastade" sig åt vänster in på en liten volt, istället för att börja trava rakt fram. Jag såg elevens bekymmer med detta, och satta mig upp att prova.

Och visst försökte hästen kasta sig åt vänster med mig också, när jag bad om trav. och då förstod jag varför eleven inte fick ordning på det. När hästen slängde sig åt vänster tog eleven i högertygeln i ett försök att styra. Då ökade hästens möjlighet att slänga sig åt vänster. Vad jag gjorde, var egentligen ingenting. Jag kände hur hästen kastade sig åt vänster, varpå den sträckte vänster tygel. Jag borrade därför ner vänsterhanden i manken och höll kvar i vänstertygeln, så fick väl hästen dra i den om hon ville. Därmed kunde hon inte få bogen åt vänster, och efter några försök travade hon rakt fram istället.

Detta uprepades 2-3 gånger innan hästen förstod vinken och istället började trava rakt fram, så som jag bad henne om.

Så om jag skall ge dig något råd, så blir det nog att ta i rätt tygel när hästen slänger. Istället för att dra i "innertygeln" så håll halsen rak och se till att hon inte får vika huvudet åt något håll. Jag är rätt säker på att huvudet hamnar åt höger även på din häst när hon slänger sig vänster. Generellt ökar möjligheten att styra om man håller hästens hals rak.

Lycka till!

[ Svara ]