Markus svarar : Problem vid uppsittning

«Föregående - Nästa»
21 januari 2016

Jag har tillfälligt hand om en häst som stått ganska länge på grund av en broskbildning i nacken. Nu set vi inte längre några indikationer på att hästen har ont, och har därför börjat rida så smått. Själva ridningen går utmärkt förutom att det märks att hästen, som fortfarande är rätt ung, saknar lite utbildning. Jag tar det lugnt och försöker jobba efter hästens förutsättningar, och det märks att han gillar arbetet.

Nu till själva problemet - han står inte still vid uppstigningen. Min teori är att han associerar uppstigningen till den ridning som tidigare har gjort ont (på samma vis är han nu lite skeptiskt vid sadlingen, men det är på väg att bli bättre).

När vi jobbar från marken med en medhjälpare så går det bra att både stå still bredvid pallen och att bli uppsutten på, men så fort jag är själv så blir det en lång kamp. Att stå still bredvid pallen funkar efter ett tag, men så fort jag ställer mig vid pallen så promenerar han iväg. Jag vill ogärna ta tag i tyglarna i onödan eftersom att det finns en risk att han får ont av påtvingad vridning, och jag inte vill att smärtan ska förvärra problemet.

Det enda jag har hittat som fungerar är att ställa hästen i hörnet med dyngkärran, den är nämligen så spännande att nosa på att han står still utan förhållningar och jag kan enkelt hoppa upp (utan pall). Tyvärr kan jag ju inte ha med mig dyngkärran överallt så även om mitt knep har underlättat vardagen så känns det inte som en bra långsiktig lösning, samtidigt så känns det inte produktivt att ta konflikten och därmed fortsätta låta uppsättningen vara relaterat till något som åtminstone jag upplever som jobbigt.

Har du några tips och knep? Tilläggas bör att jag är väldigt mån om att ridningen ska upplevas som något positivt, därför berömmer jag mycket när uppsittningnen funkar och undviker att skälla när det blir tokigt med själva uppsittningen. När uppsättningen går bra så ser vi till att ha kul en kort stund och sedan gå in och äta.

Markus 21 januari 2016

Det där är ett problem som nog många av oss upplever. Det är svårt att stå still vid uppsättning. Jättesvårt!

Dock tror jag inte att du skall vara rädd för att bromsa när han går iväg. Jag förställer mig att du vid uppsittningen har båda tyglarna i vänster hand och därför kan bromsa med bägge tyglarna? Då blir det ju ingen vridning åt något håll, utan en ren och fin broms.

Det är ju alltid lite svårt att ge råd såhär över nätet, när jag inte har sett er och inte vet vilka relaterade fel ni gör, som kan hjälpatill eller förvärra det hela. En sak jag direkt funderade på är hur mycket dut ränar på stillastående när det inte är uppsittning? Om du inte gör det, så är det ju en god sak att träna honom på att stå still med dig bakom, alltså i tömmer, eller bredvid, som när du arbetar för hand, och även när du knallar runt honom i största allmänhet.

Öva gärna uppsittning flera gånger per dag, så han vänjer sig vid situationen och på bågot sätt märker att allt blir enklare om han står still.

Sedan kan vi ju fundera länge på hur det skulle påverka honom om det gör ont att gå iväg, alltså ont att göra fel. Jag förstår din vånda inför det, men tror inte du skall förstora problemet. Det viktigaste är trots allt att det inte gör ont att göra rätt.

Lycka till!

[ Svara ]

21 januari 2016

Tack för bra svar! Stillar min oro lite, det är alltid extra läskigt när man har ansvar för någon annans häst. Vi tränar mycket följsamhet och stanna, men kanske inte lika mycket stillastående. Han missförstår (säker för att jag är otydlig) ofta och flyttar med mig när jag vill gå runt honom (dock aldrig ett problem i stallet, enbart utanför). Jag vet inte riktigt hur jag ska göra skillnad på "flytta med mig" och "stå still". Ofta gör han ju inte fel - följsamhet är ju toppen, han gör bara inte det jag vill.

[ Svara ]

Markus 21 januari 2016

Då har vi ju närmat oss problemnet ett steg. Du är långt ifrån ensam om att träna på att stanna men inte på att stå. Varje gång man stannar måste man på något sätt invänta tills hästen mentalt har stannat, innan den får gå igen. Många många hinner oftast knappt stanna förrän de sätter fart framåt igen.

Hur skall hästen veta om den skall stå kvar eller flytta sig, när du rör dig? Den frågan ställer jag ofta till min lille fjording Blixten, som är kung i hagen. När han närmar sig vet hästarna om de skall flytta sig eller stå kvar för att umgås. Det liksom syns på Blixten. Du kan enkelt göra samma sak genom att ha olika approach beroende på vad du vill hästen. Vill du att han skall flytta sig tar du på dig en auktoritär min och vill du att han skall stå kvar ser du kramig ut i hela kroppen.

Detta kan du öva på även när du inte skall sitt upp. Och faktiskt övar du på det utan att veta om det. Varje gång du skall hämta i hagen, sätta på grimma, borsta eller lyfta på fötter rör du dig runt hästen och han står still. Alltså vet du egentligen hur man gör. Det gäller bara att öva det på andra platser än i stallgången också.

Mitt råd med din häst blir nog att ställa honom vid hoppa upp-platsen, kliva upp på pallen, klappa honom och gosa en stund där ni står för att sedan kliva ned igen, gå ett litet varv och göra om proceduren. Kanske tio gånger om dagen tills han tycker att det är OK och lite långtråkigt att stå still där.

Lycka till!

[ Svara ]

21 januari 2016

Tusen tack!

[ Svara ]

Anna-Lena 21 januari 2016

Jag har också haft mycket problem med att få min häst att stå stilla, jag löste det genom att flytta med pallen tills han stod stilla, kunde ta ca en halvtimme i början och de första gångerna blev det ingen uppsittning bara stå på pallen och berömma och klappa. Han står nästan alltid stilla nu :-)

/Anna-Lena

[ Svara ]